Een cadeautje voor mijzelf en de vogels

Ik vind het heerlijk om naar vogels te kijken. Daarom heb ik mijzelf en de vogels van mijn buurt een voederbuis cadeau gedaan! De voederbuis hangt nog maar net aan het raam en wordt al druk bezocht.

Ik heb eerder een voederbuis gehad (helaas kapot laten vallen), dus het is bekend bij de vogels dat er hier gegeten kan worden. Als je voor het eerst een voederbuis ophangt/neerzet heb je grote kans dat het wel wat langer duurt voordat de vogeltjes op bezoek komen. Maar het wachten loont!

Ik woon op de tweede verdieping, vanuit het raam hebben we een prachtig uitzicht op de kroon van een Esdoorn. De vogeltjes vliegen vanuit de boom heen en weer om wat lekkers uit de voederbuis te halen en daarna op te peuzelen in de boom. Ik kan hier zelf uren naar kijken!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan je vogels het hele jaar door blijven voeren:

  • In de winter is er buiten minder voedsel te vinden en hebben de vogels veel energie nodig om warm te blijven. De lichaamstemperatuur van de meeste vogels is 40 graden Celsius, best hoog voor zo’n klein beestje.

  • In de lente zijn de vogels druk bezig met het bouwen van een nest, het leggen van eieren en het verzorgen van de jongen. De vogels kunnen dus wel wat extra energie gebruiken.

  • In de zomer moeten de vogels weer bijkomen van het verzorgen van de jongen. En de vogels beginnen zich al voor te bereiden op de winter door het vervangen van het verenkleed.

  • In de herfst bereiden de vogels zich verder voor op de winter door het opbouwen van reserves.

Het is mij helaas nog niet gelukt om een goede foto te maken van de meesjes die mijn voedersilo bezoeken. De halsbandparkieten (zie foto) zijn minder schuw en kunnen eindeloos naar binnen gluren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *