Bloemen zaaien voor de bijen

Er is steeds minder ruimte voor bloeiende planten: Nederland wordt steeds voller gebouwd, veel tuinen zijn betegeld en onze landbouw is in een monocultuur veranderd. Een ware ramp voor de bijen. En een groot probleem voor ons, aangezien bijen meer dan 75 procent van onze belangrijkste gewassen bestuiven, waaronder fruit en noten. En zonder bijen ook geen chocolade (cacao)! Om de bijen te helpen is het op 22 april de Nationale Zaaidag. Ik zaai mee! Jij ook? 

Om zoveel mogelijk bij-vriendelijke bloemen te zaaien, delen The Pollinators op ruim honderd uitdeelpunten in Nederland biologisch bloemenzaad uit, kijk hier voor de locatie bij jou in de buurt. Op zaterdag 21 april kan je ook zaden ophalen bij de Bever-winkels in Nederland.

Er worden biologisch zaden uitgedeeld. De reden is dat niet-biologische zaden en planten zijn behandeld met gif. En laat de bij hier nu net niet tegen kunnen. Willen we de bijen helpen dan is het dus belangrijk om in de tuin met biologische zaden (en ook planten) te werken.

Verkooppunten

Als het je niet lukt om zaadjes van The Pollinators op te halen of als je liever andere (vaste) planten in je tuin of op je balkon wil, zijn er genoeg verkooppunten waar je biologische planten aan kan schaffen. Hieronder een overzichtje van winkels en telers die geen chemische middelen gebruiken voor het kweken van de planten, bollen en zaden:

Geen tuin?

Mocht je geen tuin hebben — geen nood, ook dan kan je meedoen. Denk bijvoorbeeld aan het vergroenen van je balkon, het aanleggen van een geveltuin of het adopteren van een boomspiegel. Hoe meer bloeiende biologische planten hoe beter.

Geveltuintje

Een geveltuintje is een smalle strook met planten direct tegen de gevel van je huis aan. Als deze in de zon ligt kan je hier zaad van The Pollinators zaaien. Is er niet zoveel zon, kies dan voor planten zoals de ooievaarsbek, duizendknoop of wolfsmelk. Dit zijn alle drie planten die het goed doen in de schaduw en waar bijen voedsel kunnen vinden. In de meeste gemeenten heb je geen vergunning nodig voor het aanleggen van een geveltuin, wel hebben de gemeenten een aantal regels waar je rekening mee moet houden als je een geveltuintje aanlegt.

Geveltuintje aanleggen

Boomspiegel adopteren

Een boomspiegel is het stukje aarde rond de stam van een boom. Als de boomspiegel in de zon ligt kan je hier zaaien of kies voor planten zoals de lavendel, vrouwenmantel of aster. Ligt de boomspiegel in de schaduw, denk dan aan planten als ooievaarsbek, herfstaster, duizendknoop of wolfsmelk. De meeste gemeenten staan het toe dat bewoners de boomspiegels beplanten maar hebben, net als bij het aanleggen van een geveltuintje, hier vaak wel een aantal regels voor.

Ik ga zaaien! Doe jij ook mee? 🙂

2 reacties

  • Linda - Zaailingen

    Zo’n tof project! Nu je me eraan herinnert, bedenk ik me dat ik nog wat bloemenzaadjes heb liggen. Hopelijk zijn het bloemen die de bijtjes ook leuk vinden, want ik heb geen idee wat het allemaal. Misschien toch nog maar een zakje afhalen 😉

    • Sara Reijnders

      Jaaa ik vind het ook een heel tof project en leuk dat jij ook mee wilt zaaien 🙂 Hoe meer bij-vriendelijke bloemen hoe beter.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: