Vegan stoofpot

Vegan stoofpot

Gisteren ben ik in de keuken gaan experimenteren om een super lekkere vegan stoofpot te maken. En met succes vind ik zelf. In deze blog deel ik het recept met jullie 😀

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 1 pot kikkererwten
  • 100 gram groene linzen
  • 4 tomaten
  • 8 pruimen
  • 50 gram rozijnen
  • 1 blok tempé
  • peper
  • gemalen korianderzaad
  • gemalen lijnzaad
  • kaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • verse koriander
  • Turks brood

 

Tips voor afvalvrij boodschappen doen voor dit gerecht

  • De groenten kan je soms in de supermarkt en anders op de markt zonder verpakking kopen
  • De linzen, het lijnzaad en de rozijnen heb ik op de biologische markt van Den Haag gekocht, hier staat een kraam met droogwaren waar je je eigen bakjes en zakjes kan laten vullen met allerlei soorten bonen, granen en gedroogde vruchten. Vaak zijn rozijnen ook los te koop bij een notenkraam. Linzen ben ik ook in de afvalvrije winkel in Leiden tegengekomen 🙂
  • Verschillende soorten kruiden kan je los kopen bij de markthal in Rotterdam of bij de afvalvrije winkel in Leiden (grote kans dat dit ook mogelijk is bij andere afvalvrije winkels). Het aanbod bij de markthal is wel wat groter.
  • Het platbrood, de tempé en de kikkererwten waren helaas wel voorverpakt. Als iemand weet waar ik in de omgeving van Den Haag tempé zonder verpakking kan kopen dan hoor ik het graag 🙂

 

To do:

  • Verwarm de oven voor op 180 garden
  • Snij de aubergine in kleine blokjes, hussel deze door de olie en leg deze op de bakplaat, bak de aubergine ongeveer een half uur in de oven
  • Breng water aan de kook en kook de groene linzen voor 10 minuten (deze zijn dan nog niet helemaal gaar, maar ze gaan ook nog twee uur pruttelen)
  • Snij de ui fijn en fruit deze in je stoofpan
  • Snij het blok tempé in stukjes en doe deze in de stoofpan als de ui lekker gefruit is
  • Snij de winterpeen in dunnen plakjes en doe ook deze in de stoofpan
  • Snij de tomaten in kleine stukjes, de tomaat kan in de pan als de wortel en tempé lekker gebakken is
  • Maal de korianderzaadjes en het lijnzaad en voeg dit toe
  • Zodra de aubergine en linzen klaar zijn kunnen deze ook in de pan
  • Voeg nu de kikkererwten (en het vocht van de kikkererwten) toe
  • Vul de pan met water totdat net niet alles onder water staat, voeg dan de twee laurier blaadjes toe en wat kaneel
  • En nu mogen de rozijnen en pruimen in de pan en is het tijd om de deksel op de pan te doen en kan je de mix voor ongeveer anderhalf uur op het aller laagste vuur/stand kookplaat laten pruttelen. Misschien kan het ook wel wat korter maar dat heb ik nog niet geprobeerd
  • Snij ondertussen de verse koriander fijn
  • Als je hebt opgeschept kan je de fijne koriander als garnering over het eten doen, serveer dit met een beetje Turks brood
  • Smakelijk eten 🙂

Eén gedachte over “Vegan stoofpot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *