Ballonnen actie, doe je mee?

Zwerfafval opruimen helpt. Maar het helemaal voorkomen van zwerfafval is natuurlijk nog veel beter. Helaas ontstaat er ook veel zwerfafval onbewust. Mensen verliezen wel eens iets of ze staan er helemaal niet bij stil dat ze bijdragen aan het zwerfafval probleem. Zoals bij het oplaten van ballonnen bij een feestelijke gelegenheid.

Ik kan het mij nog herinneren, als klein meisje met de hele school op het schoolplein voor een ballonnenwedstrijd. Er werd een kaartje met je naam erop aan de ballon geknoopt. De leerling van wie de ballon het verste weg gevonden zou worden zou een prijs krijgen. Dit was erg spannend, alleen al het zien opstijgen van al die gekleurde ballonnen was een feestje! Als 6 jarige was ik mij nog niet van de impact van het oplaten van ballonnen bewust. Maar zodra je hier meer over te weten komt, dan zijn die vrolijke ballonnen ineens veel minder feestelijk.

Gemiddeld worden er zo’n 12 ballonnen per 100 meter strand gevonden en geschat is dat er rond de 230.000 ballonnen per jaar in de Noordzee belanden. Zeedieren en vogels zien de ballonnen aan voor voedsel of raken verstrikt in het lint. Daarnaast, de plastic ventieltjes en lintjes dia aan de ballonnen vastzitten, vergaan nooit…

Om dit probleem aan te pakken heeft de Tweede Kamer een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen, voor toepassing van ontmoedigingsbeleid van het oplaten van ballonnen in Nederland. Echter uit een verkennend onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat een groot deel van de gemeenten hier helemaal niet mee bezig is.

  • 5% van de gemeenten heeft wel al een verbod op het oplaten van ballonnen,
  • 13% heeft al actief ontmoedigingsbeleid,
  • 6% heeft passief ontmoedigingsbeleid,
  • en 76% heeft geen vermelding van beleid.

Update: sinds de start van deze campagne hebben al veel gemeenten een verbod tegen het oplaten van ballonnen aangekondigd, waardoor het aantal gemeenten met een verbod is gestegen naar 41%.

Om de gemeenten te stimuleren een actief ontmoedigingsbeleid te voeren of zelfs het oplaten van ballonnen te verbieden organiseerde Stichting De Noordzee afgelopen zondag een schrijfactie. Met een groep vrijwilligers zijn we kaarten gaan schrijven naar de gemeenten. Het idee is dat gemeenten door deze kaarten er bij stil gaan staan dat het oplaten van ballonnen voor problemen zorgt en dat zij er iets aan kunnen doen.

Na de schrijfactie op het strand ben ik thuis nog meer brieven gaan schrijven, met de hand (die vallen lekker op). Hoe meer berichten hoe beter! Schrijf je ook mee? Je kan op de website van Stichting De Noordzee kijken voor een overzicht van de gemeenten, of ze al beleid hebben. En het post adres, zodat je zelf ook aan de slag kunt!

Ga je schrijven? Ik ben benieuwd 🙂

3 reacties

  • Joost

    Goed bezig Saar! Onlangs was ik op het strand van kwade Hoek. Daar heb ik jouw oproep van neem minstens 3 stukken plastic mee. Natuurlijk heb ik wat meer dan 3 gedaan, maar het voelde goed. helaas lag er genoeg om het hele jaar daar die regel uit te kunnen oefenen.

    • Sara Reijnders

      Goed om te horen dat je wat plastic hebt meegenomen. Ik krijg er ook altijd een goed gevoel van. Ligt het strand Kwade Hoek in Zeeland? Ik had daar nog niet eerder van gehoord.
      En ik ben nieuwsgierig, ga je ook een brief (of meerdere) schrijven naar de gemeente(n) om te vragen voor actief ontmoedigingsbeleid of het verbieden van het oplaten van ballonnen?!

  • Fijneman Theo

    Hallo Sara in de 1ste plaats wat een geweldig idee om het Ballon oplaten .gewoonweg te gaan verbieden .ikzelf ben een fervent Zapper en zie dagelijks wat het met het millieu doet .echt bizar ook zijn we bezig met de Gemeente Oosterhout .onder druk te zetten om het plastic flesjes en blikjes statiegeld heffing door te zetten . m.v.g.Theo Fijneman

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: