Onderzoek verharding in tuinen, help mee!

Heb jij een tuin die voor 75% of meer verhard is? Heb jij als belangrijkste bodembedekker bijvoorbeeld tegels, split, vlonders, kunstgras, of stenen in je tuin? Dan kan jij mij misschien wel helpen! Voor mijn afstuderen ben ik bezig met de vraag waarom mensen verharding in de tuin hebben liggen.

Waarom ik dit wil weten
Nederland is langzaam aan het verstenen. Niet alleen de openbare ruimte maar ook steeds meer tuinen zijn voor een groot deel bestraat of op een andere manier verhard. Terwijl juist groen (beplanting) in onze omgeving allerlei voordelen heeft!  Een belangrijk deel van de Nederlandse steden is in eigendom van particulieren: de tuinen! Daarmee hebben tuineigenaren invloed op het aandeel groen dat aanwezig is in de stad. Maar wat maakt nu dat veel tuineigenaren hun tuin voor een groot deel of zelfs helemaal bestraat? Als we dit weten kunnen we gerichter beleid gaan ontwikkelen om groene tuinen te stimuleren!

Voordelen groene tuinen
Groen in tuinen heeft verschillende voordelen! Het werkt als een soort buffer voor regenwater, hierdoor kunnen we beter omgaan met enorme piekbuien (die we door de klimaatverandering steeds vaker zullen krijgen). Het heeft een verkoelend effect, dit maakt het stedelijk gebied op warme dagen een fijnere plek. Beplanting in tuinen draagt bij aan de biodiversiteit. Vogels en andere beestjes vinden er eten, een schuilplek of misschien zelfs een plek om een nestje te bouwen. En uit verschillende onderzoeken blijkt dat groen bijdraagt aan onze gezondheid. Het reduceert stress en kan bijdragen aan een sneller herstel als iemand ziek is.

Groene tuinen stimuleren
Verschillende gemeenten en organisaties (zoals Operatie Steenbreek en de Vogelbescherming) zijn al bezig met het stimuleren van groene tuinen. Het blijkt echter moeilijk om de tuineigenaren van een grotendeels verharde tuin te bereiken.

Mijn onderzoek
Met mijn onderzoek probeer ik erachter te komen waarom mensen de tuin voor een groot deel verhard hebben. Als we dit weten kunnen we gerichter communiceren.  Je kunt nog zo veel informatie geven, maar als deze niet aansluit bij de situatie van de mensen dan werkt het niet.

Eerste reactie
Veel mensen die ik spreek over mijn onderzoek geven als eerste reactie ‘ik weet het antwoord al, mensen zijn lui, ze hebben geen tijd of hebben er gewoon geen zin in’. Volgens mij zijn er meer redenen en die wil ik ontdekken. Als uiteenlopende redenen bekend zijn, kan de communicatie/aanpak ook doeltreffender.

Deelnemen aan onderzoek?
Ben jij of ken jij iemand die een tuin heeft die voor 75% of meer verhard is? Je kan mij helpen door mee te doen aan mijn onderzoek! Dit zal ongeveer een half uur duren, waarbij ik je een aantal vragen ga stellen over jouw tuin.
Als je mee wilt doen kan je hieronder een reactie plaatsen of mij een mailtje sturen: mail@groenmetsaar.nl

2 reacties

 • Bart en Marion van Leeuwen

  Beste Saar,
  Wij wonen in een rijtjeshuis met een heerlijke achtertuin.
  Onze tuin is ongeveer voor 90 % bedekt met steen. Verder staan er voldoende planten in een pot om de boel op te vrolijken.
  Wij staan open voor alle vragen om jouw onderzoek te ondersteunen.

  • Sara Reijnders

   He Bart en Marion,
   Fijn om te horen dat jullie mee willen doen aan mijn onderzoek. Kunnen jullie een mailtje sturen naar mail@groenmetsaar.nl? Dan kan ik jullie wat vragen stellen over waar jullie wonen enzo.
   Groet,
   Sara

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: