Popcorn, zero waste snacken

Wie houdt er niet van, een grote bak gepofte mais? En als je het zelf maakt, daarmee bedoel ik zonder zo’n pof zak uit de supermarkt, is het een super zero waste snack! Zelf voeg ik vaak nog een smaakje toe, niet alleen zoet of zout, maar bijvoorbeeld met paprikapoeder of kurkuma. Oregano is mijn favoriet.

Pofmaïs afvalvrij
Niet alle mais is geschikt voor het maken van popcorn. Je moet er echt pofmaïs voor hebben. Voor onverpakte pofmaïs ga ik naar de biologische markt van Den Haag. Bij de kraam met droogwaren verkopen ze o.a. pofmaïs.
Als je geen onverpakte maïs kan vinden dan raad ik aan om pofmaïs in een grotere plasticverpakking te kopen. Van zo’n zakje kan je echt heel vaak popcorn maken en is op die manier meer een zero waste snack dan de popcorn in van die pofzakken of chips in een zak van aluminium en plastic.

To do (bereidingstijd 5 minuten)

  1. Pak een grote pan, de maiskorrels zetten flink uit als ze poffen. Hier verbaas ik mij toch elke keer weer over.
  2. Doe een laagje zonnebloemolie in een grote pan en voeg een de maiskorrels toe (niet eerst de olie opwarmen dus). Ik doe altijd zoveel maïs in de pan dat de bodem niet helemaal bedekt is. Dat lijkt weinig, maar de hele pan zit vol als alle korrels gepoft zijn.
  3. Wil je zoute popcorn voeg naar smaak al het zout toe.
  4. Doe een deksel op de pan anders vliegen straks de gepofte mais korrels door je keuken
  5. Verhit de pan op middelhoog vuur/stand kookplaat (bij ons stand 6 van de 9).
  6. Schud regelmatig met de pan
  7. Na een paar minuten gaan de maiskorrels poffen en ploffen: leuk geluid! Zodra je geen gepof meer hoort is het tijd om de pan van het vuur/de plaat te halen.
  8. Voeg eventueel, als de popcorn nog warm is, een smaak toe, bijvoorbeeld paprika, kurkuma of oregano
  9. Geniet van je snack 😊
Deze snack is trouwens ook goed op de camping te maken! 🙂

Ik ben benieuwd of jij ook weleens deze afvalvrije snack maakt en wat jouw favoriete popcorn smaak dan is.

4 reacties

Laat een antwoord achter aan Silvia van Brakel Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: