♪ het regent, het regent… ♪

Het gaat weer heel hard regenen of misschien komt het nu bij jou al met bakken uit de lucht. Vanavond en vannacht  wordt er een enorme hoosbui verwacht. De voorspelling is dat er bij mij in de buurt 24.1 mm regen gaat vallen. De vorige keer dat het zo hard begon te regenen, hebben wij thuis voor het eerst lekkage gehad. Hopelijk wordt het dit keer niet zo erg!  Andere problemen die kunnen ontstaan bij dit soort regenbuien zijn ondergelopen kelders, straten die blank staan en overstortingen van het riool (ik leg zo uit wat dit precies betekent).

Ons stedelijk gebied kan niet omgaan met zo veel regen
We kunnen in onze bebouwde omgeving simpel weg niet omgaan met zoveel regen. Ons stedelijk gebied bestaat uit veel verharding (dit neemt geen water op) en tot nog niet zolang geleden wilde we het water altijd zo snel mogelijk afvoeren. Dat ging prima met het rioolstelsel wat we hadden aangelegd. Alleen door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met dit soort extreme regenbuien. Er valt dan zoveel regen dat het riool het niet meer aan kan. Het vergroten van het riool is vaak niet mogelijk in verband met de beschikbare ruimte in onze bodem. Daar lopen ook nog allerlei andere leidingen en kabels om de straten en onze huizen van gas, elektriciteit en water te voorzien.

Gescheiden riolering
Vroeger, maar ook nu nog in verschillende gebieden, werd het regenwater én het gebruikte water vanuit de huizen via één gemengd rioolstelsel afgevoerd.
Als er heel veel regen valt en het riool het water niet kan verwerken vindt er een overstort plaats. Een deel van het water uit het riool komt dan in ons oppervlaktewater terecht. In het geval van een gemengd rioolstelsel betekent dit dat er dus ook poep en plas in ons oppervlaktewater terecht komt, waardoor de waterkwaliteit sterk achteruitgaat.
Gelukkig wordt dit probleem tegenwoordig aangepakt door daar waar mogelijk een gescheiden rioolsysteem aan te leggen.  Hierbij is er een aparte buis voor regenwater en een aparte buis voor het gebruikte water uit de huishoudens.

Water op straat en water in huis
Als er zoveel water valt dat het riool het niet meer of niet snel genoeg kan verwerken krijgen we ook situaties waarbij straten blank komen te staan en het water onze huizen in loopt. Het water kan simpel weg nergens anders heen. De grote hoeveelheden verharding beletten dat het water opgenomen kan worden door de bodem.

We kunnen er zelf wat aan doen
Het klinkt allemaal erg dreigend, de piekbuien waar we steeds vaker mee te maken krijgen is dan ook een serieus probleem. Gelukkig kunnen we er wel wat aan doen! Zelfs kleine aanpassingen kunnen het verschil maken!

Onze tuin als spons
Door onze tuinen te vergroenen gaan ze als een soort spons werken. De beplanting en de bodem kunnen regenwater opnemen en dus vasthouden. Waardoor er minder regenwater afgevoerd hoeft te worden naar het riool. Zo ontlasten we het riool en voorkomen/beperken we wateroverlast. Het vasthouden van het regenwater in de stad levert niet alleen voordelen op bij extreme regenbuien, het voorkomt/beperkt ook droogte (een probleem dat we door de klimaatverandering ook vaker zullen gaan ervaren).

Afkoppelen
Als je een groene tuin hebt kan je er voor kiezen om je regenpijp af te koppelen. Dit wil zeggen dat het water dat op jouw dak valt niet meer naar het riool, maar jouw tuin of een regenton in stroomt.  Het water in een regenton kan je in een drogere periode gebruiken om de tuin water te geven. Dat zijn twee vliegen in één klap!

Afkoppelen regenpijp

Groendak
Net zoals het groen in de tuin water kan vasthouden kan een groendak dat ook.  Zelf zou ik heel graag een groendak hebben. Helaas beslis ik er niet in mijn eentje over en moet ik een hele VVE mee zien te krijgen. Mocht de huidige dakbedekking aan vervanging toe zijn dan begin ik er over!

Geveltuintje aanleggen
Heb je geen (voor)tuin, dan kan je misschien wel een geveltuintje aanleggen.  Iedere tegel die vervangen wordt door groen en grond helpt!

Geveltuintjes

Even geen water gebruiken
Op momenten dat het riool het zwaar heeft om al het regenwater af te voeren, is het slim om even geen water te verbruiken.  Zo voorkom je een extra druk op het riool. Dus even niet door spoelen, niet gaan douchen, geen was draaien en niet de vaat gaan doen (heb je meteen een mooi excuus).

Potjes naar buiten
Zelf heb ik op mijn mini balkon geen ruimte voor een regenton. Wel zet ik altijd een aantal potjes buiten als het regent om regenwater op te vangen. Het regenwater dat ik heb opgevangen gebruik ik vervolgens om mijn kamerplanten water te geven.

 

6 reacties

  • Marianne

    Interessant! Nooit over nagedacht, over deze issues. En de regenpijp afkoppelen is natuurlijk maar een heel kleine ingreep, maar kan een hoop helpen! Daar ga ik eens achteraan 🙂

    • Sara Reijnders

      He Marianne, leuk dat je reageert! Via Instagram zag ik dat je een moestuin hebt. Je kan de regenpijp ook in een regenton laten uitkomen, dan kan je het regenwater, later als het weer droog is, voor je moestuin gebruiken 😉

  • amke

    Leuk artikel! Ik dacht inderdaad meteen: groene daken! Dat zijn fantastische oplossingen voor in de stad. Maar dat moet inderdaad maar net kunnen. Wij hebben zelf een dakterras, die gaan we niet helemaal vergroenen, maar wel voor een deel. En ik heb er serieus nog nooit over nagedacht dat je bij heftige hoosbuien het riool kunt ontlasten door zelf even geen water te gebruiken. Heel logisch eigenlijk, dank voor de tip!

    • Sara Reijnders

      Bedankt!! 🙂 Ik vind zelf groene daken ook echt heel erg gaaf! Naast het vasthouden van regenwater hebben ze nog allerlei andere voordelen zoals het beperken van hitte stress in de stad, kan isolerend werken, draagt bij aan biodiversiteit en het is gewoon veel mooier als je er van bovenaf op kijkt 🙂
      Gaan jullie op jullie dakterras met potten werken of met sedum/planten matten?

  • Linda - Zaailingen

    Leuk dit! Ben ook erg benieuwd naar je onderzoek 🙂
    Vergroening zou ik alleen al doen om betondepressie tegen te gaan, haha. Groen is zoveel leuker! Stiekem hoop ik ooit een huis te kopen met een grote tuin die helemaal betegeld is, zodat ik heel symbolisch alles eruit kan trekken en dan wil ik een minibos en een regenton. Nu heb ik alleen een (overdekt) balkonnetje, maar zat laatst de regenpijp al te bestuderen om te kijken of ik niet wat kan aftappen voor m’n plantjes.
    Tegels eruit – planten erin en groene daken heb ik al het een en ander over gelezen, maar simpelweg even stoppen met watergebruik had ik nog nooit over nagdacht! Zo simpel 🙂

    • Sara Reijnders

      Zodra ik klaar ben met mijn onderzoek ga ik dat zeker met jullie delen! 🙂 Mocht je ooit het huis met betegelde tuin kopen dan kom ik je graag helpen met onttegelen 🙂
      En over het gebruiken van het regenwater, er zijn speciale regentonnen voor op het balkon! In een mooie druppelvorm met gietertje er in verwerkt 😛 Google maar eens op ‘pure raindrop’

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: