Herfstbladeren zijn goud waard

De herfst is nu toch echt begonnen. Mijn lievelingsseizoen, zo mooi al die verschillende herfstkleuren. Veel mensen verwijderen nu de afgevallen bladeren uit de tuin zodat deze er netjes uit ziet. Ik doe juist het tegenovergestelde, ik verzamel bladeren en leg die in mijn tuin!

Ik heb een moestuin met 3 fruitbomen waar al heel wat bladeren vanaf komen. Die bladeren mogen van mij lekker blijven liggen waar ze gevallen zijn. Voor de rest van de tuin verzamel ik bladeren op straat. Dit klinkt misschien wat raar, maar niet als je weet dat die bladeren goud waard zijn voor je tuin. En dat ligt zo gratis voor het oprapen.

Er zijn verschillende redenen waarom herfstbladeren zo waardevol zijn voor je tuin:

Voeding voor de bodem
Ook de bodem moet gevoed worden. In een gezonde bodem stikt het namelijk van de bodemdiertjes: wormen, mieren maar ook veel kleiner zoals de microben (deze kan je met het blote oog niet zien). Bodemdiertjes leven onder andere van plantenresten zoals bijvoorbeeld die herfstbladeren.  Het leven in de bodem heeft allerlei voordelen voor je tuin, ze maken voedingsstoffen beschikbaar en ze beschermen onze planten tegen plagen en ziekten. En ze worden weer gegeten door vogels, egels en andere dieren. De bodemdiertjes zien er misschien wat eng uit, maar ze zijn dus heel nuttig.
Helaas willen veel mensen een strakke tuin. De bladeren en andere plantenresten worden verwijderd, met als gevolg dat er steeds minder bodemdieren te vinden zijn. Hiermee verliezen we dus ook de voordelen van deze dieren.

wormen-en-mieren

De laag bladeren beschermt plantenwortels en het bodemleven tegen vorst en hitte
Een laag bladeren werkt als een soort isolatie laag, waardoor planten en bodemdieren in de winter minder last hebben van vorst en in de zomer minder last van hoge  temperaturen.

De bodem is beter in staat om water vast te houden
Het gecomposteerde blad zorgt (in veel gevallen) voor een betere bodemstructuur, waardoor de bodem meer water kan opnemen. Daarnaast zorgen de nog niet verteerde bladeren dat de kale bodem bedekt waardoor er minder water uit de bodem verdampt en er geen erosie kan optreden.

Het ‘onkruid’ onderdrukken
Mocht je geen ‘onkruid’ willen. Als de laag bladeren voldoende dik is, 5 a 10 cm, kan deze ‘onkruid’ onderdrukken. Er blijft altijd wel wat ‘onkruid’ door de laag bladeren heen komen, maar het verwijderen van dit ‘onkruid’ is nog altijd veel minder werk dan als wanneer alles vol staat met ‘onkruid’.

herfstbladeren-en-onkruid

Voedsel en schuilplekken voor tuindieren
Ik had het net al over het bodemleven dat gebaad is bij een lekkere laag bladeren. Ook andere tuindieren maak je er blij mee. Zo kunnen bijvoorbeeld vogels en egels eten vinden tussen bladeren. En de bladeren bieden ook een schuilplek voor onder andere padden, hommels, rupsen, spinnen, pissebedden en egels.

Wil je meer weten over de voordelen van het laten liggen van bladeren en de bodem, dan raad ik je het boek ‘Bodem in Balans’ van Phil Nautra aan. Ik heb dit boek met erg veel plezier gelezen.

Let op, ik ben heel enthousiast over de herfstbladeren maar het is niet verstandig om deze op het gazon of in de vijver te laten liggen. Deze bladeren kan je toevoegen aan een border waar de bladeren kunnen composteren. Er zijn ook andere composteer opties, hier zal ik binnenkort meer over vertellen.
Wil jij nu ook bladeren van de straat gebruiken in je tuin? Het is belangrijk dat je ‘schone’ bladeren pakt. Hier bedoel ik mee dat het niet de bladeren zijn die op de weg hebben gelegen. Er is namelijk een grotere kans dat deze vervuild zijn door bijvoorbeeld lekkende auto’s of door het fijnstof wat auto’s achterlaten door te remmen. Kies dus bij voorkeur bladeren van het voetpad, van een gazon of van je terras. Daarnaast is het goed om te weten dat eikenbladeren erg langzaam verteren en zullen ze je bodem verzuren, houdt hier dus rekening mee als je eikenbladeren wilt gebruiken.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: