Verwarm jezelf niet de wereld, 10 tips

Brrrrr… het is winter, het seizoen dat we de kachel lekker hoog zetten. Of toch niet? Het is eigenlijk veel slimmer om jezelf te verwarmen en niet de wereld.

Elke dag Warmetruiendag. Gewoon doen!
Bij mij thuis is het al elke winterdag Warmetruiendag en dat bevalt goed. Ik ben mij er eigenlijk niet meer zo van bewust. Ik ben gewoon gewend dat de kachel op 17 of 18 graden staat. Probeer het gewoon eens een tijdje! Het zal wel even wennen zijn, dus om je een handje te helpen heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet, onder het motto ‘Verwarm jezelf en niet de wereld!’

Tip 1, Laagjes, lekker warm, lekker handig!
Het is een inkoppertje. Denk niet alleen aan een warme trui, maar ook wat je eronder aantrekt. Draag laagjes! Hemdje, T-shirt, trui etc. Lekker warm en ook nog eens handig! Als je ergens komt waar de kachel wel heel hoog staat dan kan je nog wat uitdoen. Nog beter, je kan natuurlijk ook gewoon vragen of de kachel wat lager mag.

Tip 2, Sokken en sloffen
Via je hoofd en je voeten raakt je lichaam de meeste warmte kwijt. Om binnen nou met een muts op te gaat zitten vind ik wat ver gaan. Wel heb ik thuis altijd mijn sloffen aan!

Tip 3, Thermisch ondergoed
Bij thermisch ondergoed denk je misschien aan oude mensen of een geitewollensokkentype.  Maar thermisch ondergoed werkt echt. Je draagt het onder je normale kleding dus niemand die het ziet!

Tip 4, Bewegen
Ben je wel warm aangekleed maar krijg je het toch koud? Beweeg dan eventjes, een rondje lopen, opruimen, of flink stofzuigen. Door te bewegen blijf of krijg je het weer lekker warm! Daarnaast is het ook nog eens gezond en heb je meteen een schoon huis 😉 Dat zijn drie vliegen in één klap.

Tip 5, Thee als opwarmertje
Neem een lekkere warme kop thee, en gebruik deze dan als kacheltje voor koude handen.

Tip 6, Jezelf inpakken op de bank
Als je ‘s avonds op de bank wil zitten, verstop je dan onder een dekentje. Lekker warm! En gezellig samen onder het dekentje is nog warmer.

Tip 7, Kokkerellen
Is het bijna etenstijd, dan kan je ook alvast de keuken induiken en een lekkere warme maaltijd maken! Bij koken komt er vaak veel warmte vrij waardoor jij weer lekker opwarmt. En daarna kan je genieten van die warme soep, stamppot of wat voor lekkers je ook gemaakt hebt.

Naast het verwarmen van jezelf heb ik ook nog wat tips voor het slim verwarmen van je huis.

Tip 5, Deuren sluiten
Sluit de deuren en verwarm alleen de ruimte waar je daadwerkelijk bent. Bij mij thuis staat vaak alleen de verwarming in de woonkamer aan en houden we de deuren van de kamer gesloten.

Tip 6, Gordijnen dicht behalve als de zon schijnt
Bijna iedereen heeft wel gordijnen. Door deze dicht te doen creëren we een extra laagje tussen de warme lucht binnen en de koude lucht buiten. Ik weet niet hoe groot het effect van deze tip is maar het is een kleine moeite dus ik doe het toch altijd even. Let wel op dat je verwarming (die aan staat) niet achter de gordijn verdwijnt.

In ruimtes waar je weinig bent kan je ook overdag de gordijnen dicht laten. Maar als de zon op deze ramen schijnt is het wel slim om je gordijn open te doen. Dan kan je namelijk de warmte van de zon binnenlaten en eventueel lekker zelf in de zon gaan zitten.

Tip 7, Uurtje eerder
Zet de kachel een uur voordat je gaat slapen uit. Als jij in bed ligt, onder je warme deken dan is het niet nodig dat de kachel aan staat. Het is in de winter alleen wel even lastig om in de ochtend weer uit je bed te komen…

Tip 8, ‘s avonds helemaal uit
Heb je een klein huis? Zet dan ‘s avonds de kachel gewoon helemaal uit! De dag erna is de kamer zo weer opgewarmd. Het is een fabeltje dat je de kachel ‘s nachts het beste op 15 graden kan laten staan. De gedachte hierachter is dat je anders veel energie kwijt bent aan het opnieuw opwarmen van je huis. Maar deze gedachtegang klopt niet. Als het binnen warmer is dan buiten raken we de warmte in huis hoe dan ook kwijt. Het warmteverlies gaat zelfs sneller als het temperatuurverschil groter is. Dus als je de kachel hoger hebt staan verlies je alleen maar meer warmte/energie.

Het je echt een groter huis of vloerverwarming dan is het misschien wel de moeite om de kachel niet helemaal uit te draaien, omdat het anders veel te lang duurt voordat het binnen weer warm is.

Tip 9, Radiatorfolie
Je huis isoleren werkt misschien wel het beste, maar is wel een grote en dure ingreep. Heb je hier geen geld voor, of huur je het huis en mag jij zo’n ingreep niet uitvoeren? Dan is radiatorfolie een goede oplossing!

Radiatorfolie is een stuk folie dat je achter de verwarming plaatst. Het zorgt ervoor dat de warmte van je verwarming niet direct door de muur naar buiten verdwijnt. In plaats daarvan wordt de straling van de verwarming teruggekaatst, de kamer in.

Tip 10, tapijt of kleed
Zelf ben ik niet echt dol op een tapijt of kleed maar het heeft wel een isolerende werking! Dit heeft natuurlijk geen zin als je vloerverwarming hebt.

En dan zou je natuurlijk nog kunnen denken aan de grotere maatregelen zoals het isoleren van je huis of een duurzamer systeem voor het verwarmen van je huis.

Even wennen
Een lagere temperatuur is wel even wennen. Daarom raad ik je aan om in stapjes te werken en dus niet meteen naar 17 graden te gaan.

Persoonlijk
Naast wat je gewend bent is de temperatuur die je aangenaam vindt ook iets persoonlijks, de één heeft het nou eenmaal sneller koud dan de ander. Zeg nu niet meteen ‘Aah, ik ben vast zo iemand die het sneller koud heeft en kan de kachel dus lekker hoog laten staan’. Probeer het gewoon even en als het nou echt niets voor je blijkt te zijn kan je altijd nog terug naar wat je gewend bent.

‘Nieuwe’ trui nodig?
Heb je nog geen lekkere warme trui? Misschien dat je in één van de vele tweedehands winkels nog wel iets leuks kan vinden! Zie ook mijn blogs over tweedehands winkelen in Den Haag en in Rotterdam.

Succes! 🙂

3 reacties

  • Natalie

    Wat ook besparend werkt is bij het douchen de straal niet te hard aan te zetten. Je verbruikt minder water. Je zult ook zien dat de spiegel niet beslaat. Als je koud afdouchet, krijg je het vanzelf warm. Dan hoeft de verwarming in de badkamer ook niet aan of kan hij lager.

    • Sara Reijnders

      Hè Natalie, goede tips 🙂 Het koud (af)douchen lukt mij in de zomer wel maar elke winter verleer ik het weer 🙈 Qua douchen heb ik zelf ook nog twee tips 😇 1. De douchekop niet te hoog ophangen maar vlak boven je hoofd. Dan heeft het water minder kans om af te koelen 2. Badkamer droog maken als je klaar bent. Vochtige lucht warmt moeilijker op.

  • isabel

    Je tips over energiebesparing slaan de spijker op de kop. Wanneer je echt wil besparen, zit er niets anders op dan je levensstijl om te gooien. En dat betekent jezelf een beetje harden. Thermisch ondergoed ben ik nog niet aan toe. De lange onderbroek heb ik wel herondekt. Ik vind tapijten trouwens wel prettig, ook omdat ze zo lekker dempend werken op de akoestiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: