Menstruatiecup

Menstruatie, het is nog steeds een beetje een taboe. Toch ga ik het er in deze blog over hebben. Tien jaar lang heb ik maandverband en tampons gebruikt. Dat zijn waarschijnlijk zo’n 3000 stuks geweest. Gelukkig ben ik er een aantal maanden geleden achter gekomen dat er ook een andere optie is. Helaas is deze optie voor veel vrouwen nog onbekend. Maar de menstruatiecup in opkomst. Het is een goedkoop, gezond en milieuvriendelijk alternatief. In deze blog vertel ik je wat de menstruatiecup is en waarom ik er zo enthousiast over ben.

Wat is een menstruatiecup?
Een menstruatiecup is letterlijk een cupje (gemaakt van medische siliconen) dat je inbrengt om het menstruatiebloed op te vangen.

Spannend
Ik vond het wel even spannend toen ik mijn menstruatiecup had aangeschaft. Ik had er namelijk  wel veel vragentekens bij. Gaat het niet lekken? Blijft het goed zitten? En kan je er mee sporten? Tot nu toe heb ik alleen maar positieve ervaringen. Het lekt niet, blijft goed zitten en ja je kan er mee sporten!

Een menstruatiecup gaat zo’n 10 jaar mee. Veel minder afval dus! 🙂

Milieu impact
Maandverband en tampons zijn gemaakt om een keer te gebruiken en dan weg te gooien. Dit zorgt dus voor heel veel afval!! Ga maar eens na; vrouwen zijn gemiddeld 40 jaar lang zo’n 5 dagen per maand ongesteld. Waarbij er gemiddeld 5 stuks tampons en/of maandverband per dag worden gebruikt. Dat betekent dat een vrouw in haar leven 12000 stuks tampons en/of maandverband nodig  heeft. Al deze tampons en maandverbanden worden een keer gebruikt en belanden al snel op de vuilnisbelt. Een menstruatiecup gaat zo’n 10 jaar mee. Veel minder afval dus! 🙂

Gezondheid
Naast dat je met de menstruatiecup minder afval produceert zijn er ook nog allerlei gezondheidsvoordelen aan verbonden! De meeste producten die je maandelijkse bloeding absorberen, absorberen ook veel vocht uit de vagina wat tot een droge vagina kan leiden. In tegenstelling tot deze meest bekende producten, absorbeert de  menstruatiecup geen vocht, het vangt alleen het bloed dat je verliest op.
In de meeste tampons en maandverbanden zijn kleurstoffen en chemicaliën (bleekmiddel, chloor, lijm, parfum, lotion) verwerkt.  Deze stoffen kunnen je vaginawand verstoren, waardoor je makkelijker schimmels en infecties krijgt.

Het is een goedkoop, gezond en milieuvriendelijk alternatief.

Gebruik
Voor tampons wordt gezegd dat je ze regelmatig moet vervangen vanwege de kans op TSS (Toxic Shock Syndroom). Bij het gebruik van de menstruatiecup heb je een veel kleiner risico op TSS, je kan de cup tot wel 12 uur lang laten zitten. Maar menstrueer jij wat heftiger dan zal je de cup toch vaker op een dag moeten legen.

Even oefenen
De eerste paar keer is het wel een beetje klungelen. Daarom raad ik je ook aan om de menstruatiecup de eerste periode alleen thuis te gebruiken, zodat je kan wennen. Oefening baart kunst en daarna wil je niet meer anders.

Kosten
Een menstruatiecup lijkt duur. Maar als je een simpel rekensommetje maakt kom je er al snel achter dat ze eigenlijk helemaal niet zo duur zijn.
Een menstruatiecup kost rond de €25,- en gaat 10 jaar lang mee. In 10 jaar gebruikt een gemiddelde vrouw 3000 stuks tampons/maandverband. Uitgaande van de o.b. Original Super tampons 16 stuks die je nu voor 1.79 kan krijgen: voor 3000 stuks (10 jaar) ben je €335.63 kwijt.

Zoals je hebt kunnen lezen ben ik erg enthousiast over de menstruatiecup! Heb jij nog vragen over de cup stel ze gerust, hieronder of in een persoonlijke mail: mail@groenmetsaar.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *