Mijn tips voor het kopen via Marktplaats

Ik ben groot fan van Marktplaats. Zowel voor het kopen als het verkopen van spullen. Eerder schreef ik al een blog met mijn verkooptips voor op Marktplaats. De laatste weken ben ik weer flink actief geweest op Marktplaats. Dit keer niet met verkopen van spullen die wij niet meer gebruiken, maar met het vinden van babyspullen zoals dekentjes, een box en babykleertjes. Waarom ik fan ben van Marktplaats? Tweedehands is veel beter voor het milieu dan alles nieuw kopen, het is fijn voor je portemonnee en ik vind het ook gewoon leuk om te doen. Marktplaats staat vol met spullen die opzoek zijn naar een tweede leven. Banken, kasten en ook zeker met baby- en kinderspullen er wordt zoveel tweedehands aangeboden! Wil jij ook scoren op marktplaats? In deze blog deel ik mijn tips!

🌏 Wees creatief en zoek op verschillende woorden
Ben je opzoek naar een kledingkast? De verkoper van de kast die jij zoekt heeft de kast misschien wel aangeboden als antieke kast, vintage kast, oude kast of meiden kast. Probeer daarom op verschillende termen te zoeken voor het zelfde. Denk ook aan spellings-/typefouten die gemakkelijk gemaakt kunnen worden. Door creatief te denken vind je sneller wat je zoekt.

🌏 Zet filters aan
Ik zei het al, Marktplaats staat vol met spullen die opzoek zijn naar een nieuwe eigenaar. Dit kan misschien een beetje overweldigend zijn. Daarom is het handig om gebruik te maken van filters zodat je niet uren hoeft te scrollen op Marktplaats. Je kan filteren op prijs, afstand, datum en hoe nieuw een item is. Zodat je bijvoorbeeld alleen die dingen te zien krijgt die dichtbij jou huis worden aangeboden en in een bepaald budget vallen. Ben je al een tijdje aan het zoeken dan kan de datum ook handig zijn zodat je niet steeds de zelfde oude advertenties tegen komt.

Wil je echt tweedehands, vink dan bij filters aan ‘zo goed als nieuw’ en/of ‘gebruikt’ zo krijg je de echte nieuwe spullen van winkels niet te zien.

Let wel op, stel de prijs niet te scherp in, misschien kan je nog wat afdingen waardoor iets dat voor meer wordt aangeboden toch binnen jou budget komt.  

Bij filteren op afstand wil ik ook wel eens zoeken vanuit waar ik werk, waar familie woont of mogelijk een vakantiehuisje dat we gehuurd hebben. Zodat je het ophalen van een item kan combineren met naar je werk/familie/etc. gaan. Op deze manier heb ik al verschillende keren mooie dingen gevonden die ik bij ons in de buurt niet kon vinden.

🌏 Maak gebruik van ‘sorteren op’
Naast filteren kan je ook sorteren op prijs (goedkoopste eerst), afstand (dichtbij eerst) en datum (nieuwste eerst). Vooral de sorteren op ‘dichtbij eerst’ vind ik fijn. Het is makkelijker als je iets om de hoek kan ophalen en het is duurzamer als je er niet voor met de auto weg hoeft. Als een item makkelijk per post verstuurd kan worden en het financieel nog interessant is, dan maakt afstand natuurlijk minder/niet uit.

🌍 Zet zoekopdrachten uit
Als je niet meteen vindt waar je naar zoekt kan je zoekopdrachten uitzetten. Als er dan een advertentie online komt die voldoet aan jou zoekopdrachten krijg je een mailtje. Wees er vervolgens wel snel bij. Dit vergroot de kans dat jij dan de eerste bent die er bij bent en een deal kan sluiten met de verkoper. Zelf heb ik de Marktplaats app op mijn telefoon staan, dit maakt het makkelijker om vaker te kijken en snel te reageren. Via de app kan je ook zien dat er een nieuwe advertentie is die aan jouw zoekopdrachten voldoet (onder het belletje), hiervoor moet je wel zelf actief in de app kijken.

Denk bij het uitzetten van zoekopdrachten ook aan de tip over verschillende zoekwoorden, zet zoekopdrachten uit met verschillende zoek woorden.

Heb je zoekopdrachten uitgezet, delete de mails die je van Marktplaats krijgt wel weer i.v.m. je digitale voetafdruk, zie ook de blog ‘Je e-mail is een energieslurper’.

🌏Wees er snel bij en stuur een bericht
Heb je gevonden wat je zoekt. Wees er snel bij en stuur een bericht. Zelf ben ik geen fan van bieden via de bied knop, liever zoek ik meteen contact met de verkoper.
In mijn berichtje aan de verkoper doe ik meteen een bod (of geef ik aan dat ik de vraagprijs wil betalen) en geef ik aan wanneer ik het item zou kunnen komen ophalen. Voor de verkoper is het vaak fijn als je zo snel mogelijk langs kan komen dan zijn zij er ook weer vanaf. Reageert de verkoper, reageer dan ook weer snel. Vindt hij/zij jouw bod te laag dan kan je er hopelijk samen uitkomen.  

Het kan helpen om te vertellen waarom jij de kast, jurk, tafel graag overneemt. Zoals dat de commode heel leuk zal staan in de nieuwe kinderkamer. Maar maak er geen zielig verhaal van.

Sommige mensen geven geen vraagprijs in de advertentie maar zetten ‘bieden’ neer. Zelf vind ik deze altijd lastig. Er is namelijk een kans dat je iemand beledigd met een veel te laag bod. Zonde als je iets wel graag wilt hebben. Of je bied veel meer dan de verkoper in gedachten had, zonde voor je eigen portemonnee. Daarom vraag ik in dit soort gevallen vaak wat ze ingedachte hebben.

🌍 Check de verkoper
Gelukkig heb ik nooit te maken gehad met oplichting via Marktplaats. Helaas zijn ze er wel. Ik wil je niet bang maken, maar het is wel slim om hier alert op te zijn. Vaak ‘check’ ik daarom de verkoper. Ik zeg vaak, omdat ik er niet altijd aan denk. Ik kijk naar hoe lang de verkoper al actief is. Is dit pas recent dan heb je kans dat je met een oplichter te maken hebt. Het laten opsturen van spullen is dan minder aan te raden. Ook kijk ik aar de ervaring van andere/sterren die andere Marktplaats gebruikers aan deze persoon hebben gegeven. Deze waardering gaat zowel over het kopen als verkopen van spullen.  

Daarnaast, lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

🌍 Begin op tijd en heb geduld
Soms zoek je iets en dan vind je het meteen. Maar het kan ook even duren voordat je vindt waar je naar zoekt. Dus begin op tijd als je een bepaald item wel op een bepaald moment nodig hebt. Zoals bij ons de komst van een kindje, maar ook als het gaat om een verjaardagscadeau, studieboeken of iets voor de feestdagen. Het kan even duren, maar het kan ook heel snel gaan. Dit hangt helemaal af van vraag en aanbod.

🌏Betalen (en versturen)
Als je een item bij iemand thuis komt ophalen dan is betalen vaak niet zo lastig. Of je neemt contant geld mee of je kan betalen via een tikkie. Komt een pakketje per post jou kant op, dan ben ik blij met de ‘gelijk oversteken service’ die Marktplaats aanbied. Via deze service hoeft de verkoper jou adres niet te weten, die voer je namelijk zelf in en dan heb je meteen ook kopersbescherming. Het pakketje wordt dan verstuurd via Postnl. Deze service van Marktplaats kost je 40 cent extra (dus bovenop de verkoopprijs en de verzendkosten).

Vertrouw je de verkoper, dan is verzenden via Homerr ook interessant. Dit is vaak een duurzame en een goedkopere manier van verzenden van pakketjes. Homerr werkt met buurtpunten waar pakketjes worden opgehaald en bezorgd. Er rijdt pas een busje heen en weer als er genoeg pakketjes zijn afgeleverd en/of bezorgd moeten worden. Dit zorgt ervoor dat er minder busjes heen en weer rijden en dus minder CO2 uitstoot per pakketje. Het kan hierdoor wel iets langer duren voordat je pakketje bezorgd wordt. Heb je een item snel nodig (bv omdat het een cadeautje is) dan is dit misschien minder handig. Hopelijk is er zowel bij jou als bij de verkoper een Homerr pakketje in de buurt.

🌍 Bekijk de andere advertenties van een verkoper
Heb je gevonden wat je zocht? Dan kan het interessant zijn om ook de andere advertenties van deze verkoper te checken. Dit is bij het kopen van een kast misschien iets minder interessant. Maar koop je een spelcomputer dan verkopen ze misschien ook nog wel leuke spelletjes.  

🌏Favoriete verkopers
Wist je dat je ook favoriete verkopers kan instellen. Als deze verkoper dan een nieuwe advertentie online zet krijg je hier een melding van. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld leuke kinderkleding van iemand hebt overgenomen. Het kan zijn dat als hij/zij weer kinderkleding online zet (in een volgende maat) je hier weer interesse in hebt.

Heb jij nog tips voor het kopen via Marktplaats? 😊

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *