Met kastanjes de was doen, kan dat?

Vorig jaar, tijdens de zero-waste challenge waar ik aan meedeed hoorde ik van iemand dat je je was kan doen met kastanjes. Helaas was het toen net wat te laat in het jaar en waren er geen kastanjes meer te vinden. Maar inmiddels zijn er weer kastanjes! Afgelopen week ben ik naar de bomen gegaan waar ik vroeger ook altijd kastanjes ging zoeken. Na ongeveer een uurtje had ik een tas vol met paardenkastanjes verzameld. Nu kijken of je daar ook echt de was mee kan doen!

UPDATE: zie ook mijn blog over mijn ervaringen, ik ben namelijk tot de conclusie gekomen dat op deze manier de was doen voor ons toch niet zo goed werkt

Kastanjes zoeken 🙂

Wassen met de natuur
Ik doe al een tijdje de was met Seepje. Seepje verkoopt wasnoten en wasmiddel gemaakt van de schillen van vruchten. Dat je de was kan doen met vruchten geloofde ik dus wel. Toch vond ik het spannend, hoe zou mijn kastanje was uit de wasmachine komen? Lekker schoon, of als grote teleurstelling? Mijn geduld werd flink op de proef gesteld, het eco programma van onze wasmachine duurt namelijk bijna vier uur. Maar mijn geduld werd beloond, de was rook en voelde heerlijk schoon! Het wassen met kastanjes lijkt dus een succes. De was doen is nu een klein feestje geworden, ik heb volgens mij nog nooit met zoveel plezier de was gedaan. De komende tijd ga ik verder met mijn experiment om te kijken of ik zo enthousiast blijf over dit wasmiddel. Ik zal jullie op de hoogte houden. Voor wie niet kan wachten leg ik uit hoe ik het wasmiddel heb gemaakt!

Spannend, de eerste keer wassen met mijn eigen wasmiddel!

Zelf wasmiddel maken
In de kastanje zit sopanine, dit is een zeepachtig stofje dat onze kleren dus schoon kan krijgen. Om de zeepachtige stof vrij te laten komen moeten de kastanjes fijn gemaakt worden. Dit is wel even een klusje omdat kastanjes, als ze nog heel zijn, heel hard zijn. Eerst probeerde ik de kastanjes fijn te maken door ze in onze keukenmachine te gooien. Maar al snel stopte ik hiermee omdat ik bang was dat de keukenmachine er niet zo goed tegen kon. Om de kastanjes toch klein te krijgen ben ik met een hamer naar buiten gegaan. Waar ik er lekker op los ben gaan slaan. Om de kastanjes bij elkaar te houden had ik ze in een oud katoenen tasje gestopt, ideaal!

Kastanjes fijn maken, stap 1
Resultaat na het hameren

Met het hameren had ik de kastanjes kapot en al wat kleiner gekregen, wel bleven er grote stukken in zitten. Daarom ben ik daarna nog met een groot keukenmes de kastanjes fijn gaan hakken. Ik heb meteen een voorraadje gemaakt zodat ik, als ik weer wil gaan wassen niet eerst met een hamer naar buiten moet.

Gruis in een grote voorraadpot

Om vervolgens van dit kastanje gruis ook echt wasmiddel te maken moet het een tijdje in kokend water trekken (afhankelijk hoe groot het gruis is, ik heb het 15 minuten laten trekken).
Voor mijn grote was met ondergoed heb ik ongeveer 80 gram kastanje gruis gebruikt. Ik vind het leuk om te zien hoe het water langzaam verkleurt en ook een beetje zepig begint aan te voelen.

Kastanjes laten trekken in kokend water

Nu is het wasmiddel bijna klaar om gebruikt te worden. Omdat ik niet al het gruis in mijn wasmachine wil hebben (ik denk dat die daar niet zo goed tegen kan), heb ik het prutje gefilterd en daarna het vocht als gewoon wasmiddel in de machine gegoten!

Filteren

Zo moeilijk is het dus eigenlijk helemaal niet, het duurt wel wat langer dan gewoon wasmiddel kopen in de supermarkt. Ik ben benieuwd of jullie ook de was gaan doen met kastanjes? Of als je al een tijdje op deze manier de was doet wat je ervaringen zijn!

En dan in de wasmachine!

Kleine note
We moeten wel opletten dat we nu niet de bossen kaal gaan plukken. Kastanjes worden namelijk gegeten door allerlei dieren. De kastanjes die ik heb gevonden komen grotendeels van de straat.

UPDATE: zie ook mijn blog over mijn ervaringen, ik ben namelijk tot de conclusie gekomen dat op deze manier de was doen voor ons toch niet zo goed werkt

16 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Haha, leuk zeg! Ik hou van experimentjes 🙂
  Toen ik met zelfgemaakt wasmiddel aan het experimenteren was, vroeg ik me wel af of de meeste was eigenlijk niet sowieso al schoon genoeg wordt als je het alleen met water wast. Misschien is dit nog een vlekkenproef waard 😉

  • Sara Reijnders

   Haha, dat vroeg ik mij ook even af. Lastig om te testen… In kastanjes zit sopanine een zeepachtig stofje, ik heb het gevoel dat het dan dus wel iets aan schoonmaken doet. Dat zeepachtige voel je ook als je de kastanjes een tijdje hebt laten trekken.
   Binnenkort ga ik maar eens de vlekken test doen 😉 Mochten de vlekken niet verdwijnen maar het wasmiddel mij wel verder bevallen dan ga ik denk ik de vlekken apart behandelen.
   En als kleren niet echt vies zijn, dan is het het beste om deze gewoon nog een keer aan te doen (misschien even te luchten hangen). Tijdens het wassen gaat kleding namelijk het meest achteruit…

   • Linda - Zaailingen

    Jaa, ik ben heel benieuwd naar de vlekkentest! Ik heb eens gelezen dat sopanine (uit wasnoten in dat geval) helemaal niet (goed) zou werken, maar ik zou graag van het tegengestelde overtuigd worden 😉
    Vlekken apart behandelen is inderdaad ook een goed idee. Dan hoef je niet je hele was agressief te behandelen. Luchten doe ik sowieso zolang mogelijk. Ik gooi kleding pas in de was als er een luchtje aan zit, maar dan nog heb ik het idee dat alleen spoelen met water misschien wel genoeg is. Wat op zich goed nieuws zou zijn!

    • Sara Reijnders

     Aah dat zou jammer zijn… Weet je nog waar je dat gelezen hebt?
     Zou wel lekker makkelijk zijn als spoelen met alleen water genoeg is. Hoef je niet eerst de kastanjes fijn te krijgen 😛
     Ik vraag mijzelf nu alleen nog af of zonder wasmiddel, maar ook met mijn eigen wasmiddel, goed is voor de wasmachine. Het zou niet echt duurzaam zijn als die nu sneller kapot gaat… :/
     Aaah soms is het zo lastig om te weten wat nou goed is om te doen

     • Linda - Zaailingen

      Oeh ja, daarom durf ik ook niet zo goed pure zeep in de wasmachine te doen. Mijn (net niet meer zo) splinternieuwe A+++ mag echt niet stuk!
      Weet helaas niet meer waar ik gelezen heb en dus ook niet of dat betrouwbaar was. Zeker iets wat ik nog eens uit zou willen zoeken.

     • Sara Reijnders

      Ik was in het begin ook enthousiaster dan dat ik nu ben. Eerst roken kleren wel fris, maar na vaker wassen wordt dat toch minder helaas 🙁 Binnenkort maar een blogje schrijven dat het voor mij niet toch niet zo goed werkt. Was in ieder geval wel een experimentje waard! 🙂 Heb je toevallig een linkje naar het stuk van de consumentenbont? O:)

  • imi

   Even een kantnotitie: de stof in paardekastanje is SAPONINE (en niet sopanine) . Dit vind je ook in (oude donkergroene) klimop en zeepkruid. Vermits dit binnenlandse planten zijn, gebtuik ik ze zelf graag om wasmiddel mee te maken. Detail: klimopzeep vind ik het heerlijkst ruiken. Ik zou er wel een toiletwater mee willen maken.

 • Janneke

  ik heb via facebookgroep Op Orde gelezen dat je de kastanjes alleen in vieren hoeft te snijden; en goed schudden met water! zou dat niet genoeg zijn?

  • Sara Reijnders

   Zou wel een stuk sneller zijn dan wat ik nu aan het doen ben. Het fijn maken van de kastanjes kost toch best wat tijd. Wat ik heb gelezen is dat als je de kastanjes minder klein maakt ze wel veel langer in het water moet liggen voordat je het als wasmiddel kan gebruiken.. Maar misschien dat het met schudden inderdaad wel sneller gaat, daar had ik nog niet over nagedacht! Ik ga het proberen 🙂 Bedankt voor de tip! En die Facebookgroep ga ik ook opzoeken, die kende ik nog niet.

  • Dina

   Dit is al een oude post, maar ik reageer toch omdat ik onlangs ben begonnen met het wassen met kastanjes.ik vraag me toch af waarom je eerst vond dat je was fris rook en later niet meer Sara.
   Als ik was met kastanjes ruikt het eigenlijk nergens naar. Ik was nu voor de vijfde keer.

   ik gebruik niet de buitenste schilletjes. Ik vierendeel de kastanjes met een tang. Dit betekent drie keer knijpen. En ja, ik vind dat leuk werk. Dan pel ik ze eruit gelijk pinda’s. Als je de kastanjes die je geraapt hebt een week laat liggen, krimpt de inhoud. Dus wordt pellen makkelijker. Met de blender maak ik ze dan fijn(let op, zonder die bruine schillen dus). Dat gaat verrassend goed! Daarna spreidt ik de verpulverde kastanjes ( het is bijna een soort meel geworden) uit op een droogrek met doek die ik zelf gemaakt heb. Dit rek hangt boven het trapgat. Het droogt mooi. Als het helemaal droog is gaat het in een afgesloten bus of pot. Heb ik mooi een voorraadje voor de komende wasbeurten.

   • Sara Reijnders

    Als de kleren uit de was kwamen vond ik het prima. Alleen ik merkte dat onze kleren sneller weer aan een wasbeurt toe waren, wat dus betekent vaker wassen. Vandaar dat ik er mee gestopt ben. Misschien dat het wel aan de manier lag waarop ik het deed, en dat het op een andere manier beter werkt. Ik had me nog voorgenomen om andere manieren te testen. Dat is er alleen nog niet van gekomen.

   • marianne

    hoi, ik heb begrepen dat de saponine vooral in de schil zit, dus als je de schil verwijdert,en alleen de vrucht zelf gebruikt, zal het effect verloren gaan, lijkt mij ??

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: