Zwerfafval op het strand van Zandvoort

Wie mij op Instagram of Facebook volgt heeft het misschien al gezien. Vorige week ben ik met mijn moeder naar het strand van Zandvoort geweest. Toen we thuis weg gingen hadden we afgesproken lekker een stuk te gaan wandelen, ik zou geen afval gaan opruimen. Maar eenmaal op het strand aangekomen kon ik het niet laten. Het had die woensdag daarvoor gestormd en dit was goed zichtbaar. Het strand was bezaait met zeewier, ruggenmerg van de zeekat, krabbetjes, scheermesjes (schelp) en helaas lag er ook een heleboel afval.

De vloedlijn, een afvallijn

Gelukkig had ik een paar handschoenen in mijn jaszak zitten. Ik had geen vuilniszak bij me maar dat was geen probleem, al heel snel kwamen we een aangespoelde ton tegen en later ook nog een wasmand. Hier konden we mooi het afval in verzamelen!

Gevonden mand, ideaal om ander zwerfafval in te verzamelen

Omdat het zo had gestormd kwamen we allerlei dingen tegen die al een tijd in de zee hadden rond gedreven; touwen en stukjes visnet waarschijnlijk afkomstig van schepen maar ook frisdrank flessen, purschuim, slippers en ondefinieerbare stukken plastic. Soms verwikkeld met stukken zeewier of met sporen van plantjes die er waarschijnlijk op groeiden.
En helaas ook weer heel veel peuken, snoepverpakkingen en een paar stukken plastic speelgoed die mensen op het strand hebben achtergelaten of zijn verloren.

Zeewier verstrikt in stukken touw

 

Een meeuw die purschuim eet
Purschuim

In Scheveningen breng ik het afval dat ik op het strand vindt meestal naar TrashUre Hunt, waar ze kunst maken met afval. Dit keer heb ik het afval weggegooid in de prullenbakken die we op het strand tegenkwamen. Behalve een mooie plank die waarschijnlijk van een ladder van een schip afkomstig is (ik dacht eerst dat het een schommel was) en een mooi stuk touw. Dit hebben we mee naar huis genomen om iets moois mee te maken! Misschien wel het begin van mijn eigen Trash Hunt museum O:)

Dit stonk heel erg
De schatten die we mee naar huis hebben genomen

Ik ben blij dat we het strand weer iets schoner hebben kunnen achtergelaten. Een groot deel van alles dat we tegenkwamen is tijdens de storm door de zee uitgespuugd. Als er binnenkort weer zo’n herfststorm komt dan ga ik zeker weer naar het strand om zwerfafval op te ruimen. Het is namelijk een mooie kans om het afval dat al in de zee was beland er weer uit te halen. En het strand is heerlijk met die wind!

3 reacties

    • Sara Reijnders

      Dank je wel 🙂 Nee ik heb niet altijd handschoenen bij me. Ook een beetje uit eigen bescherming omdat je anders bezig blijft :O
      Wel heb ik al een tijdje handschoenen in de jaszak van mijn regenjas zitten. Ik heb ze daar ingestopt voor mijn hulptroepen. Voor de zomervakantie had ik een schoonmaakactie hier in het park georganiseerd waar allemaal kinderen aan mee hebben gedaan. Echt een aanrader! Net na de zomervakantie was ik weer in het park aan het opruimen en toen herkende 3 kindjes mij die op mij afgerend kwamen omdat ze weer wilde helpen!! Super leuk en schattig 🙂 De kinderen (en de ouders) vonden het niet erg dat ik geen handschoenen voor ze had. Maar ik dacht als ik ze nou weer een keer tegenkom dan wil ik ze wel graag handschoenen geven, dus sindsdien zitten die handschoenen in de jaszak van mijn regenjas 😉 en die kwamen nu mooi van pas op het strand! 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: