Mijn verkooptips voor op Marktplaats

Ik ben groot fan van Marktplaats. Verkopen via Marktplaats is zelfs een hobby geworden.
Dit is duurzaam want spullen die we niet meer gebruiken krijgen een tweede, derde of zelfs vierde leven. Fijn voor mijn eigen portemonnee en het is ook leuk om te zien dat iemand anders blij wordt van iets dat wij niet meer gebruiken. In deze blog deel ik tips voor het verkopen van spullen via Marktplaats. 

De gemiddelde Nederlander maakt de meeste milieu impact met de spullen die we kopen. Van puzzelboek tot nieuw mobieltje, alles moet gemaakt worden. Daarvoor zijn er grondstoffen nodig en wordt er energie gebruikt. En uiteindelijk wordt het weggegooid. Wil je iets voor de aarde doen, kijk eens rond in je eigen huis. Wat gebruik je niet meer en waar kan iemand anders nog wel blij van worden?  



Maak meerdere goede foto’s Wat je verkoopt kan nog zo leuk, mooi en goedkoop zijn, maar als potentiële kopers niet kunnen zien wat je verkoopt, dan is de kans dat je het verkoopt veel kleiner. Mijn belangrijkste tip is dan ook maak meerdere goede foto’s. Maak foto’s uit verschillende hoeken, overzichtsfoto’s en detailfoto’s. Zo kunnen potentiële kopers een goed beeld krijgen van wat jij verkoopt en hoeven ze niet bang te zijn voor verborgen gebreken.

Soms kom ik advertenties tegen waarin staat ‘de vlek is er zo uit te halen’. Ik vraag me dan af waarom de verkoper de vlek er zelf dan niet even uithaalt. Is de vlek er echt zo uit te halen of zeggen ze dit in de hoop dat het dan wel verkoopt? Maak het product dat je wil verkopen dus schoon voordat je het op de foto zet. Als het schoon is verkoopt het makkelijker en ook een stuk beter dan iets waar vlekken opzitten.

Krijg je de vlek er echt niet uit? Is dat wat je verkoopt beschadigd of heb je teksten in een boek gemarkeerd? Maak hier dan ook een foto van (en vermeld het in de tekst). Dan weten mensen wat ze kopen en voorkom je teleurstellingen.

Andere tips voor de foto’s:

  • De eerste foto die je upload is de foto die mensen te zien krijgen tijdens het scrollen. Zorg dat dit een mooie en duidelijke foto is waar je het hele product op kan zien.
  • Zet zo min mogelijk rommel op de foto; ik fotografeer het liefste met een neutrale achtergrond.
  • Zorg voor voldoende licht, bij voorkeur daglicht.


Zet zoveel mogelijk in de titel. Wat verkoop je? Wat zijn de maten (hoogte, breedte, diepte, schoenmaat, etc.)? Welke kleur heeft het? Is het van een speciaal merk of bekende winkel? Heeft het een speciale vorm? Etc. En gebruik ook synoniemen. Zo heb je de grootste kans dat jou advertentie naar voren komt als mensen aan het zoeken zijn. Voor de titel kan je 60 tekens gebruiken, kies dus wel de belangrijkste dingen om in de titel te zetten.

Voorbeelden titels:

  • Grote eettafel, eikenhout tafel, 180 x 90cm, 6 a 8 personen
  • IKEA PAX kledingkast, bruin, 2deuren, 5 planken, 50x58x201cm


Vraagprijs en biedingen Ik plaats altijd een vraagprijs en sta biedingen toe. Je kan potentiële kopers ‘afschrikken’ als je geen vraagprijs geeft. Of je krijgt juist belachelijk lage biedingen van mensen die uiteindelijk toch niet geïnteresseerd zijn. Als vraagprijs kies ik een realistisch bedrag dat net wat hoger is dan ik zou willen hebben. Zo is er ruimte om te onderhandelen. Afdingen hoort gewoon bij Marktplaats. En soms bof je en gaan mensen direct akkoord met je vraagprijs 😉

Geen idee wat je moet vragen? Kijk op marktplaats naar wat je concurrentie vraagt voor het zelfde of een vergelijkbaar product. Staat wat jij verkoopt veel op Marktplaats voor een lage prijs? Dan heeft het waarschijnlijk weinig zin om voor jouw product veel meer te vragen. Hierbij kan je ook kijken naar waar het product nog meer te koop staat. Allemaal bij jou in de wijk betekent meer concurrentie dan aan de andere kant van het land. Zeker als het om iets gaat dat je niet gemakkelijk op de post kan doen.

Wil je ergens graag snel vanaf? Geen dan een scherpe vraagprijs. Hierdoor valt jouw boek, tafel of fiets op tussen alle andere advertenties. Je hebt natuurlijk een kans dat mensen dan ook nog gaan afdingen. Mijn ervaring is dat als je dan aangeeft dat het al een hele scherpe prijs is, de potentiële koper het vaak toch wel wil hebben.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal geen geld hoeft te hebben voor het ding dat jij weg wil doen. Je wil vooral dat iemand anders er blij van wordt. Je kan dan iets op gratis af te halen zetten. Nadeel hiervan vind ik wel dat je het risico loopt dat er een handelaar langs komt die het alsnog gaat verkopen. Wil je dit voorkomen vraag dan gewoon een laag bedrag en je kan altijd nog zeggen dat de persoon die het op komt halen het gratis mag hebben.



Categorieën en kenmerken Als je een advertentie wilt plaatsen vraagt Marktplaats je een categorie te kiezen waarbinnen jouw advertentie wordt geplaatst. Daarna heb je vaak de optie om kenmerken in te vullen. Zoals (afhankelijk van wat je verkoopt) de kleur, het materiaal, de hoogte, het merk, de auteur en of jaar van uitgave. Het is slim om dit ook in te vullen. Je advertentie komt dan namelijk ook naar boven als iemand filters gebruikt bij het zoeken (mits jouw product aan de filters voldoet natuurlijk). Vul je deze kenmerken niet in, dan valt je advertentie weg zodra iemand de filters gebruikt tijdens het zoeken.



Moment van plaatsen Houd rekening met het moment van plaatsen. Nu kan je natuurlijk het hele jaar door alles op Marktplaats zetten en ook verkopen. Er hoeft maar één iemand te zijn die net op zoek is naar wat jij wilt verkopen. Maar de kans dat je iets verkoopt is op sommige momenten gewoon groter. Denk aan een tent of slaapzak; hier zijn meer mensen naar op zoek vlak voordat de zomervakantie begint dan midden in de winter. In het najaar zijn Sinterklaas en de vele hulppieten op zoek naar speelgoed. En een winterjas verkoopt waarschijnlijk makkelijker in de herfst dan in het voorjaar.  

Niet alleen het moment in het jaar heeft invloed op jouw verkoopsucces. Ook het moment in de week en het weer kan je helpen. Mensen kijken meer op Marktplaats tijdens een regenachtige weekenddag dan als het heel mooi weer is of als ze aan het werk zijn. Zet je advertenties online vlak voor of in het weekend, dan is jouw advertentie nog niet ver naar beneden gezakt als de potentiële kopers gaan zoeken.



Omschrijving  Houd het kort en bondig maar omschrijf het product wel. Geef bijvoorbeeld de maten van het product. En benoem ook mogelijk beschadigingen.
Voor specifieke beschrijvingen zoals de maat, kan het handig zijn om op de website van de oorspronkelijke verkoper te kijken. Let wel op dat je niet per ongeluk verkeerde maten overneemt. Daar ben ik een keer de fout mee ingegaan. Ik stond er toen niet bij stil dat de kast die ik verkocht in twee verschillende maten verkrijgbaar is.

Heb je producten die goed samen gaan, noem dit in de omschrijving. Zo heb ik zelf al een paar keer meerdere dingen uit verschillende advertenties in één keer verkocht.



Snel reageren Zelf heb ik alle meldingen van apps op mijn telefoon uitstaan (heerlijk, word je niet bij elk berichtje afgeleid). Maar als ik veel Marktplaats advertenties online heb staan houd ik de Marktplaats app wel in de gaten. Snel reageren draagt bij aan je verkoopsucces. Je zorgt voor vertrouwen en maakt de kans kleiner dat mensen in de tussentijd al iets anders hebben gevonden.


Verpakkingsmateriaal Op onze zolder ligt een stapeltje dozen en ander verpakkingsmateriaal klaar om hergebruikt te worden. Bijvoorbeeld voor als we iets verkopen via Marktplaats.

Ga je iets versturen, zoek dan naar een zo’n klein mogelijke passende doos. Zo verstuur je zo min mogelijk lucht en passen er meer pakketjes in het busje dat jouw pakketje vervoert (lees: minder uitstoot per pakketje).

Als ik iets stevigs als een boek verkoop maar geen geschikte doos heb, dan vraag ik aan de koper of ze het goed vinden dat ik het boek inpak met een paar lagen (kranten)papier. Met op de hoeken wat extra tape ter bescherming. Soms kan deze manier van inpakken het voordeel opleveren dat het nog door de brievenbus past en niet als pakketje gefrankeerd hoeft te worden (goedkoper!).



Versturen Als je een pakketje moet versturen heb je verschillende opties. Een duurzame en vaak goedkopere manier van verzenden kan via Homerr. Homerr werkt met buurtpunten waar pakketjes worden opgehaald en bezorgd. Er rijdt pas een busje heen en weer als er genoeg pakketjes zijn afgeleverd en/of bezorgd moeten worden. Dit zorgt ervoor dat er minder busjes heen en weer rijden en dus minder CO2 uitstoot per pakketje. Het kan hierdoor wel iets langer duren voordat je pakketje bezorgd wordt bij de koper, het is dus goed om de koper hier wel op te wijzen.  

Kies je voor PostNL? Het is vijftig cent goedkoper als je thuis/via je mobiel al een verzendlabel koopt. Dit ‘label’ hoef je niet meer zelf te printen. Je krijgt een barcode die je bij een PostNL punt kan laten zien en zij printen dan het label voor je uit en plakken dit op het pakketje.

Verder bied Marktplaats een ‘gelijk oversteken service’ aan. Het fijne hiervan is dat de koper zelf zijn adres moet invoeren en een track & trace code toegestuurd krijgt. Verder krijg jij als verkoper een barcode in de app die je kan gebruiken bij een PostNL punt voor het verzenden van het pakketje en krijg je een paar dagen na het versturen het geld overgemaakt van Marktplaats. De koper betaalt voor de ‘gelijk oversteek service’ wel 40 cent extra.
Je kan natuurlijk ook zelf een tikkie sturen (of je rekeningnummer geven) en in overleg met de koper besluiten met welke partij het pakketje verstuurd wordt.



Moeizaam contact Ik wil je niet afschrikken maar wel even waarschuwen. Soms gaat het contact heel moeizaam of stellen mensen rare constructies voor. Ik heb geleerd dat als het niet goed voelt, ik de verkoop stop moet zetten. De keren dat ik dit niet deed gaf het veel gedoe. Zonde van je energie en je ervaringen met Marktplaats. 



Geduld Soms zet je iets online en dan is het de dag erna al verkocht. De andere keer duurt het wat langer. Heb vooral geduld. Zoals ik eerder al zei, er hoeft maar één iemand te zijn die op zoek is naar wat jij verkoopt.  
Is de advertentie verlopen maar heb je het product nog niet verkocht? Plaats de advertentie opnieuw. Misschien met een iets andere beschrijving en/of duidelijkere foto’s of wacht op een geschikt moment in het jaar waarop meer mensen op zoek zijn naar wat jij verkoopt. Je kan de advertentie natuurlijk ook tussendoor opnieuw plaatsen waardoor jouw nieuwe advertentie weer bovenaan komt te staan. Maar eerlijk gezegd, hier heb ik zelf meestal geen zin in.

Geen geduld, kijk dan of de kringloop blij wordt van de spullen.


Wat zijn jouw ervaringen met spullen verkopen via Marktplaats? Heb jij nog handige tips? Laat het me weten onderaan deze blog of via Instagram 😊


Eén reactie

  • Marie Sanders

    Hele goede tips! Ik verkoop best vaak op marktplaats maar ik wil het graag beter verpakken, dus ik zal straks leuker verpakkingsmateriaal kopen. Hopelijk zal het leuker zijn voor mensen zodra ze het pakketje krijgen. Ik doe er ook vaker een klein zakje snoep bij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: