Juttassen op Scheveningen

Als de mensen die op het strand wandelen allemaal een beetje afval meenemen, dan is het strand zo schoon. Met deze gedachten is het idee voor de juttas ontstaan. De juttassen zijn al een tijdje te leen bij het strand van Katwijk en het strand van Wassenaar en nu kan je ook juttassen lenen bij verschillende strandtenten in Scheveningen. Voor een met zwerfafval gevulde tas word je beloond met een bakje koffie, kopje thee, taart, een ijsje of korting op surfles 😃 Echt een super gaaf initiatief!

Juttassen vullen
Op maandag ben ik naar het strand gegaan om te gaan jutten. Ik heb mijn fiets geparkeerd aan het begin van het Zwarte Pad van Scheveningen en heb mijn juttas opgehaald bij strandtent Soomers. Het jutten kon beginnen.
Halverwege besloot ik de rietjes die ik vond apart te houden om een indruk te krijgen van het aantal rondzwervende rietjes. Ik heb ze niet geteld, maar het waren er echt een heleboel, en dan is de zomer nog niet eens begonnen.

Thee bij strandpaviljoen Buiten
Aangekomen bij strandpaviljoen Buiten, zo’n 400 meter verderop, had ik een volle tas, een raar groot plastic ding dat niet in de tas paste, een verlaten handdoek en een handvol rietjes. De strandpaviljoen eigenaar ontving mij hartelijk en beloonde mij met een heerlijke rooibosthee. En omdat ik honger had gekregen van het jutten, je doet heel veel squads ;), heb ik mijzelf getrakteerd op bruchettas.

Er staan trouwens een aantal veganistische hapjes/gerechten op de kaart van strandpaviljoen Buiten en er hangt een heel ontspannen sfeer, zeker een bezoekje waard dus 😉

Nog een juttas vullen
Toen de thee en de bruchettas op waren besloot ik om ook voor de terugweg een juttas mee te nemen. Ondanks dat ik vlak daarvoor ook al over dit stuk strand was gelopen kon ik met gemak nog een tas vullen…. Bij strandtent Soomers werd ik weer beloond met een rooibosthee (ik ben dol op rooibosthee).

Mocht je je afvragen wat al die gele sprietjes zijn op de foto hierboven. Dat zijn bezemharen. Het strand wordt op zomerse dagen schoongeveegd. Helaas verliest deze wagen ook wel eens bezemharen.

Zwerfafval en de circulaire economie
Het zwerfafval dat van het strand afkomt wordt niet als afval maar als grondstof gezien. Er wordt nu gekeken of Precious Plastics dienbladen en waxkammen kan gaan maken met plastic dat op het strand wordt gevonden. En is er al een kunstenaar die meubels maakt van het gejutte plastic. Met het jutten draag je dus niet alleen bij aan minder zwerfafval, maar ook aan de circulaire economie.

Heb jij ook een idee om het ‘afval’ een nieuw leven te geven? De gejutte grondstoffen worden naar Buurtbeheer Scheveningen gebracht en daar elke vrijdag tussen 11:00 en 12:00 beschikbaar. Heb je interesse om hier materialen uit te halen neem dan eerst contact op met Noortje Schrauwen: noortje@grondstofjutters.nl, 06-17866601.

Deelnemende strandtenten
Wil je gaan jutten? Bij deze strandtenten kan je terecht om een tas op te halen en weer af te geven.

Ik vind het echt super dat er zoveel strandtenten mee willen werken aan dit gave initiatief.

Ander strand
Op de strand van Katwijk en Wassenaar zijn al langer juttassen verkrijgbaar. Als je het leuk vindt kan je ook een lange strandwandeling maken met een juttas tussen deze verschillende stranden. Begin bijvoorbeeld bij strandtent het Puntje, waar je een juttas kan ophalen, en loop naar Wassenaar, een wandeling van ongeveer 5 km.

Zoals je misschien wel gemerkt hebt ben ik super enthousiast over dit initiatief. Laat je het mij weten als je binnenkort ook met een juttas over het strand loopt? 🙂

6 reacties

 • Hermien - KouweKleren

  Ik dacht al, ik ken dit toch al? Maar inderdaad, bij Katwijk! Ik heb het nog nooit gedaan, maar dat gaat deze zomer zeker veranderen! Geweldig , zo’n initiatief dat zo positief werkt aan alle kanten. Ik ga er ook aandacht aan besteden.

  • Sara Reijnders

   Leuk, zeker doen! Ik ga vanavond ook weer lekker naar het strand, eerst met een vriendin picknicken en daarna gaan we ons toetje bij elkaar jutten O:)

 • Vierboom Belinda

  Hey Saartje, ik ben helemaal blij met dit initiatief!! ik woon in Antwerpen en kom 4 dagen naar Den Haag in juni om eens lekker te chillen. Jutten lijkt me zalig om de dag te beginnen, zelf ben ik ook een fan van zero waste en dit zou zo zalig zijn als ze het overal toepassen, eender welk strand of land! Hoe laat kan je beginnen jutten? Ik ben een vroege vogel dus zou ik het zonde vinden om naar het strand te gaan wandelen zonder jutzak… . groeyjes, Belinda

  • Sara Reijnders

   He Belinda, Leuk dat je naar Den Haag komt en wilt gaan jutten! Je kan beginnen zodra een van de deelnemende strandtenten open is, dan kan je daar namelijk de jut tas ophalen. Ik weet dat strandtent Buiten en Soomers (redelijk in het Noorden) elke dag om 9:00 uur openen. Van de andere deelnemende strandtenten weet ik het niet, maar ik verwacht ook zoiets of later eerlijk gezegd. Ik hoop dat 9:00 vroeg genoeg is voor je.

   Iets anders, qua zero waste is het ook leuk om bij Instock (centrum Den Haag) te gaan eten. Hier koken ze met groenten die anders waren weg gegooid, ik heb er heel lekker gegeten 🙂

 • Vera Dorst

  Hoi!

  Tot nu toe ben ik al een keer op pad geweest met een juttas. Wat een leuke ervaring! Dat vraagt om meer!

  Zou het niet een leuk idee zijn om 1 keer per maand bij een strandtent af te spreken en met wie wil te gaan jutten?

  Zo ben je EN goed bezig voor het mileu EN je ontmoet nieuwe mensen EN je bent heerlijk op het strand!

  Zouden meer mensen dit leuk vinden?

  Groetjes Vera

  • Sara Reijnders

   Hoi Vera, leuk om te horen dat jij er ook zo enthousiast over bent! En leuk idee. Zelf ga ik waarschijnlijk 8 augustus een beachcleanup organiseren als je het leuk vindt ben je dan van harte welkom om mee te doen 😊 Verder organiseert Trashurehunt de hele zomer ook acties waaraan je mee kan doen (elke zomerdag met laagtij). En als jij een juttas actie gaat organiseren hoor ik het graag als ik dan kan doe ik mee 😃

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: