Waarom ik overstap naar een duurzame bank

Heb jij er wel eens bij stilgestaan wat jouw bank met jouw geld doet? Ze gebruiken het geld om te investeren. Waar precies in geïnvesteerd wordt hangt af van je bank en heeft invloed op de wereld om ons heen. Draagt jou bank bij aan wapenhandel, fossiele brandstoffen en megastallen of juist aan bronnen van duurzame energie, biodiversiteit en mensenrechten? Toen ik mij bewust werd dat het geld dat ik op de bank heb staan impact heeft, besloot ik over te stappen naar een duurzame bank. Een bank die investeert in dingen waar ik achter sta!

Eerlijke geldwijzer
Maar welke bank is dat dan? De eerlijke geldwijzer heeft een overzicht gemaakt van de grootste Nederlandse banken en hoe ze scoren op verschillende thema’s. Ik kwam er achter dat de bank waar ik zat, de ABN AMRO helemaal niet zo goed scoorde, met een gemiddeld cijfer van 5,85 🙁

Duurzame bank
Nu zit ik bij de ASN Bank, de grootste duurzame bank van Nederland. De ASN Bank investeert in duurzame ontwikkelingen en heeft als streven om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Het gemiddelde cijfer van deze bank is een 8, beduidend hoger dan de 5,85 van de bank waar ik eerst zat.
De Triodosbank, een iets kleinere duurzame bank, heeft zelfs een gemiddeld cijfer van een 8,5.  Zelf heb ik gekozen voor de ASN Bank omdat ik hier een beter gevoel bij had (ook belangrijk).

Banken vergelijken
Op de website van de eerlijke geldwijzer kan je banken makkelijk met elkaar vergelijken. Hieronder zie je een vergelijk tussen de drie grote banken van Nederland met de ASN Bank. Het valt mij op dat de ASN Bank veel betere scores heeft dat deze drie grote banken. Of de banken scoren het zelfde, of de ASN Bank scoort beter op een thema, nooit slechter dus.

Hoe scoren de banken op Klimaatverandering
Een thema dat ik zelf erg belangrijk vind is klimaatverandering. De drie grootste banken van Nederland, ABN AMRO, ING en de Rabobank, scoren daar alle drie erg slecht op. De ING heeft een 2 en de ABN Amro en de Rabobank scoren beide een 3. Deze lage cijfers hebben ze gekregen omdat ze investeren in fossiele brandstoffen, iets waar ik totaal niet achter sta, maar helaas is mijn geld daar waarschijnlijk wel voor gebruikt…

Overstappen
Zoals ik al aangaf ben ik overgestapt naar de ASN Bank. Van anderen heb ik gehoord dat dit heel makkelijk is en niet veel tijd hoeft te kosten. Zelf had ik er iets meer moeite mee, maar dat kwam denk ik ook doordat ik het niet zo handig heb aangepakt. Ik vroeg meerdere rekeningen tegelijk aan in een periode dat ik het heel druk had. Vooral het meerdere rekeningen tegelijk aanvragen was niet zo handig, je krijgt namelijk veel post en dat werd bij mij even chaos. (Je ontvangt niet alles in één keer om te voorkomen dat iemand anders jouw bankgegevens te pakken krijgt). Hopelijk schrik ik je hier niet mee af, maar ik wilde het toch even zeggen zodat je niet de zelfde fout hoeft te maken 😉

Qua overstappen ben ik blij dat er een Overstapservice is. Deze service helpt bij het overzetten van al het betaalverkeer van de ene bank naar de andere bank (het wordt automatisch doorgestuurd), echt ideaal.

Een klein beetje activisme?!
Met z’n alle overstappen naar duurzamere banken is ideaal. Maar ik hoop ook dat alle banken door deze eerlijke bankwijzer kritischer naar hun investeringen gaan kijken en op korte termijn al duurzamer gaan investeren.

Via de website van de eerlijke geldwijzer kunnen wij, de consument, onze bank een mail te sturen waarin we laten weten dat we niet achter het investeringsbeleid staan en dat we hier graag verandering in zien. Wat zou het mooi zijn als dit soort mailtjes net dat extra zetje vormen dat een bank nodig heeft om het beleid aan te passen.

Zelf heb ik een mailtje gestuurd naar de ABN AMRO om te laten weten waarom ik ben overgestapt.
Ook heb ik een mail gestuurd naar mijn nieuwe bank, ‘Huh?!’ hoor ik je denken. Want ook het investeringsbeleid van de ASN Bank kan wat mij betreft nog beter. Zo scoren ze een 6 op het thema bosbouw en ze scoren een 7 op het thema visserij. Niet slecht maar kan beter 😉

Ik ben benieuwd of je ook gaat overstappen van bank, of dat net als ik al hebt gedaan.

5 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Haha, gewoon meteen ASN ook op de vingers tikken, daar hou ik van!
  Ik zit nu denk ik zo’n twee jaar bij ASN. Enige spijt is dat ik het niet eerder gedaan heb 😉 De app vind ik erg fijn. Die overstapservice heb ik maar een of twee maanden gebruikt, toen was alles overgezet en heb ik ING meteen opgezegd. Scheelt bijna een jaar aan bankkosten en die gunde ik ze niet meer 😛

  • Sara

   Haha die spijt herken ik en ik had het dus beter iets anders kunnen aanpakken. Maar nu wel heel blij dat ik het gedaan heb! 😃 Zelf ben ik nog bezig met de overstapservice maar ik hoop die ook snel stop te kunnen zetten.

 • Bregje

  Ik ben al langer van plan om over te stappen naar een andere bank, maar op de een of andere manier is het er tot nu toe nog niet van gekomen. Dit was precies het zetje dat ik nodig had 😉

  • Sara Reijnders

   Hoi Bregje, goed om te horen dat je gaat overstappen en wat leuk dat mijn blog daaraan heeft bijgedragen! 🙂 Hoop dat je snel trotse eigenaar kan zijn van een nieuwe pinpas 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: