Afvalvrij boodschappen doen bij Lekkernassûh in Den Haag

Na mijn blog over afvalvrij boodschappen doen in Den Haag werd ik getipt over het initiatief Lekkernassûh. Het Haagse Lekkernassûh verkoopt groentepakketten met daarin lokale biologische seizoensgroenten. Uiteraard moest ik dat eens uitproberen. Het bleef niet bij die ene keer. 

Je kan heel goed afvalvrij boodschappen doen bij Lekkernassûh. Soms zit er een elastiekje of touwtje om de bladgroenten en ik heb een paar keer plasticzakje om de paksoi gehad. Maar de meeste groenten liggen onverpakt voor je klaar zodat je ze in je eigen tasjes en bakjes kan stoppen.

Naast het groentepakket worden er andere producten verkocht die je in je eigen verpakking mee kan krijgen. Lekkere hapjes zoals groentetaartjes (aanrader!) en ook basisproducten zoals rijst, pasta en olie.

Nieuwe groenten leren kennen

De inhoud van het groentepakket verschilt per week. Je krijgt van tevoren een mailtje met welke groenten er in het komende pakket zitten. In het groentepakket van afgelopen woensdag zat:

– 500 gram schorseneren
– 500 gram rode biet
– 1 kool, rood of wit
– 1 plantje eikenblad sla
– 150 gram oesterzwammen
– 1 kilo aardappel
– 500 gram pastinaak

Dit keer zijn het groenten die ik allemaal ken. Maar de afgelopen weken heb ik ook met nieuwe groenten leren koken. Zo had ik hiervoor nog nooit met Chinese kool gekookt en dacht ik altijd dat witlof niet mijn ding was. Maar tot mijn verrassing vond ik de witlof wel lekker en bleek ik geen fan van de Chinese kool.

Biologische groenten

De groenten in het pakket zijn biologisch. Ik probeer zoveel mogelijk biologisch te eten in verband met de schadelijke effecten van de gifstoffen die bij niet-biologische teelt worden gebruikt.

De groenten in het pakket zijn lokaal geproduceerd en seizoensgebonden, wat een milieuvriendelijkere keuze is. Op deze manier hoeft er geen energie verbruikt te worden aan het opwarmen van kassen en/of het vervoer groenten en fruit van over de hele wereld.

De markt

Elke woensdag middag is er een versmarkt bij de Witte de Withstraat 127 in Den Haag. Als je jezelf hebt aangemeld bij Lekkernassûh kan je hier een groentepakket ophalen. Sinds kort zijn er ook andere locaties waar je een groentepakket kan ophalen:

  • Basisschool Wonnebald, Mozartlaan 189, elke woensdagmiddag van 12.00 tot 14.00u
  • O3, Zaanstraat 25, elke woensdagmiddag van 12.15 tot 13.30u
  • De la Reyschool, Voorthuizenstraat 245, elke vrijdagmiddag van 14.45 tot 16.00u

Als je het leuk vindt, kan je meehelpen bij Lekkernassûh. Dit is belangrijk voor het bestaan van het initiatief en je verdient er meteen ‘Timebank uren’ (een soort lokaal geld) mee die je weer kan gebruiken voor het kopen van een groentepakket. Ik heb nog niet meegeholpen op de markt maar dit lijkt mij wel heel leuk.

Inmiddels heb ik al een paar keer een groentepakket opgehaald en ben er erg enthousiast over. Het initiatief sluit aan bij mijn doel om duurzamer te leven.

Heb jij nog andere tips voor afvalvrij boodschappen doen in Den Haag? Ik hoor ze graag 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *