Geveltuintjes

Iets waar ik zelf altijd erg blij van word zijn geveltuintjes! Geveltuintjes maken straten aantrekkelijker, het stedelijk gebied klimaatbestendigere en het draagt bij aan de biodiversiteit. Met andere woorden, planten doen wonderen. En goed nieuws, een geveltuin hoeft niet moeilijk te zijn. Deze blog gaat over wat je moet weten als jij een geveltuintje wilt aanleggen.

Wat is een geveltuin?
Een geveltuintje is een kleine tuintje, een smalle strook met planten tegen de gevel van een pand. In veel gemeenten mogen er één of twee rijen tegels uit het trottoir verwijderd worden om zo de straat een stukje groener te maken.

Geveltuintjes en klimaatverandering
Ik noemde het al even kort, geveltuintjes hebben verschillende voordelen.  Eén van de voordelen is dat een geveltuintje het stedelijk gebied klimaatbestendiger maakt. Dit gebeurt op twee manieren:
– De klimaatverandering veroorzaakt in Nederland meer heftige regenbuien.  Tijdens zulke regenbuien valt er zo veel regen dat het riool het niet aankan, waardoor straten blank komen te staan. Door tegels te verwijderen zorg je ervoor dat de bodem dat regenwater kan opvangen, als een soort spons. Met als resultaat, een minder groot risico op een straat vol water.
– De klimaatverandering zorgt er in Nederland ook voor dat we vaker te maken krijgen met hittegolven. Waarbij het stedelijk gebied nog eens extra warm wordt. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid verharding die veel warmte vasthoudt. Groen in de stad kan voor verkoeling zorgen. De beplanting houdt namelijk minder warmte vast dan tegels en beton, het zorgt voor schaduw en voor evapotranspiratie (de warmte wordt gebruikt om water te verdampen). Door geveltuintjes aan te leggen zorgen we er dus ook voor dat de stad minder opwarmt.

Geveltuintjes en gezondheid
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat groen goed is voor onze gezondheid. Een groene omgeving kan ervoor zorgen dat we minder gestrest zijn en minder lang ziek zijn. Het vergroenen van het stukje stoep bij jou voor de deur zorgt voor een groenere en daarmee dus gezondere leefomgeving. Daarnaast kan het groen ook nog eens voor een betere luchtkwaliteit zorgen.

Geveltuintjes en biodiversiteit
Door het aanleggen van een geveltuintje ontstaat er ruimte voor de natuur in de stad. Hoe klein de geveltuintjes ook zijn. De planten in de geveltuin kunnen allerlei kleine dieren en vogels aantrekken. Jouw geveltuintje voor de deur kan als een stepping stone dienen voor soorten. Een stepping stone iszoals het woord het eigenlijk al zegt een stapsteen, een plekje dat planten- en diersoorten kunnen gebruiken om zich door de stad te verplaatsen. Samen met andere geveltuintjes kan jij met jou geveltuintje dus bijdragen aan een groennetwerk in de stad!
Door voor bepaalde soorten planten te kiezen kan je de ecologische waarde van jouw tuintje nog eens vergroten. Denk hierbij vooral aan planten waar bijen, hommels, vlinders en andere insecten op afkomen, zoals bijvoorbeeld vingerhoedskruid (digitalis) of stokroos (Alcea rosea). Of aan planten waar vogels in kunnen schuilen of misschien zelfs kunnen nestelen, zoals de hulst (Ilex) of vuurdoorn (Pyracantha).

Stap 1. Tegels eruit
Dit is even een lastig klusje. Vooral het verwijderen van de eerste tegel. De tegels van onze stoepen zijn namelijk strak gelegd waardoor het moeilijk is om er tussen te komen. Zelf heb ik een keer geholpen met het maken van een geveltuintje. Wij hebben toen met een oude bijtel het zand  rondom een tegel verwijderd waardoor er een beetje speling ontstond en het mogelijk werd om de tegel op te lichten. Zodra de eerste tegel er uit is wordt het makkelijker. Let wel op, de randen van de tegels kunnen scherp zijn.

Stap 2. Nieuwe aarde
Omdat tegels op wit zand worden gelegd is het verstandig om wat van het witte zand te verwijderen en hier tuinaarde terug te storten (ongeveer een laag van 30cm).

Hulp
Sommige gemeenten helpen bij het verwijderen van tegels en het storten van de nieuwe aarde. Je hoeft dan alleen nog maar plantjes in de grond te stoppen en deze te verzorgen. Het is dus de moeite waard of dit bij jouw gemeente ook het geval is!

Stap 3. Planten
Welke planten het goed zullen doen in jouw geveltuintje hangt af van de lokale omstandigheden. Ligt jou geveltuintje in de zon of is er vooral de schaduw?  Hieronder geef ik een aantal suggesties voor zon en schaduw geveltuintjes. Je kan natuurlijk bij mensen bij jou in de straat spieken (wel aan de zelfde kant van de straat natuurlijk). Welke planten doen het daar goed? Grote kans dat deze het bij jou in je geveltuintje ook zullen aanslaan!

Zelf vind ik stokrozen heel erg mooi, je hebt alleen wel geduld nodig. Als je ze zaait betekent het namelijk niet dat ze ook opkomen.

Geveltuin in de zon
Geveltuin in de (half)schaduw

Water geven
Vergeet in warme/droge periode niet om water te geven.

Tegels bewaren
Veel gemeenten willen dat de tegels bewaard blijven zodat de stoep hersteld kan worden mocht jij of de volgende bewoners het tuintje zat zijn. Vaak wordt de tip gegeven om met de tegels die je verwijdert een opstaand randje te maken. Dit raad ik zelf af, ik snap ook niet waarom dit wordt geadviseerd. Een van de voordelen van een geveltuintje is dat deze regenwater kan opvangen en vasthouden en zo het riool ontlasten. Door een opstaand tegelrandje kan de regen die op de stoep valt niet meer jouw tuintje in stromen, zonde. In zo’n geval kan de tuin dus alleen het water bergen wat er echt in valt.

Regels
De meeste gemeenten hebben regels opgesteld voor geveltuintjes. Kijk voor de exacte regels op de website van jouw gemeente.

Geveltuintje in potten
Vind je het lastig om een geveltuintje in de stoep te maken? Je kan ook een geveltuintje aanleggen in potten. Een geveltuintje in potten heeft iets minder voordelen dan een geveltuintje in de volle grond maar het is veel beter dan een saaie stoep. Voor een geveltuintje in potten geldt wel dat je deze vaker water moet geven.

Als jullie een geveltuintje aanleggen ben ik erg benieuwd naar het eindresultaat!

3 reacties

 • Paulien

  Beste Saar,

  Leuk stukje, ik heb ook zo’n tuintje. Die tegels rechtopzetten is echter wel een must, of je moet een andere kantopsluiting maken. Als je dit niet doet, dan verzakken de tegels, komt er aarde tussen de voegen en wordt de stoep een rommeltje.

  En ik kan het weten, want ik heb net (alsnog, na vier jaar) een kantopsluiting gemaakt.

  Als je de tegels niet uit laat steken, maar dezelfde hoogte als de stoep geeft, dan kan het regenwater ook nog je tuintje in.

  • Sara Reijnders

   Goed om te weten! De rechtopstaande tegels helemaal in de grond laten verdwijnen vind ik een goede tip. Wel afvoer van regenwater maar geen verzakkende stoep 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: