Gif op je tuinplanten?!

Planten in je tuin kunnen een positief effect hebben op je gezondheid, ze versterken de biodiversiteit en dragen bij aan een klimaatbestendigere stad (een stad met veel beplanting kan beter omgaan met weer extreme). Kortom planten zijn super! Ik moedig iedereen dan ook aan om zijn eigen omgeving te vergroenen. Van een tuin, tot balkon, tot boomspiegel, tot geveltuintjes. Er is alleen nog wel een grote ‘maar’, gebruik geen gif in je tuin. Nu denk je misschien ‘ik spuit geen gif’, maar helaas kan gif ook onbewust je tuin binnen komen. Veel planten die verkocht worden in een tuincentrum, bij de bouwmarkt, in de supermarkt of bij je bloemist zijn tijdens het opkweken bespoten met gif, heel veel gif.

Het probleem van gif
Het gaat slecht met onze insecten. Uit een onderzoek in een Duits natuurgebied vlak over de grens met Nederland, is gebleken dat het aantal insecten tussen 1989 en 2014 met 75% is afgenomen. Verwacht wordt dat dit ook voor Nederland het geval is. Eén van de boosdoeners is waarschijnlijk het gif dat gebuikt wordt in de landbouw. In de tuinplantenindustrie wordt zelfs heel veel gif gebruikt, veel meer dan in de voedselindustrie. Veel planten die te koop zijn bij tuincentra, bouwmarkten en supermarkten zijn dus eigenlijk hartstikke giftig.

Bijen en andere insecten die de planten bezoeken eten van de nectar, eten van de blaadjes, drinken het sap dat een plant ‘uitzweet’ of ze drinken van vervuild oppervlaktewater in de buurt van de landbouwgrond waar de planten opgekweekt worden. De gifstoffen die gebruikt worden kunnen dodelijk zijn of het functioneren van de bijen en andere insecten aantasten en zo hun overlevingskans verkleinen.

Dit is een serieus probleem, insecten hebben namelijk een belangrijke rol op aarde. Ze bestuiven de planten en zorgen zo dat bijvoorbeeld groenten en fruit groeien. Ook vormen de insecten zelf een voedselbron voor insectenetende dieren. Doordat het aantal insecten afneemt is er minder voedsel voor deze insecteneters en de insecten die er wel zijn kunnen gif met zich meedragen. Zo is er recent ontdekt dat zwaluwen vol gif blijken te zitten.

Vanwege de schadelijkheid van de bestrijdingsmiddelen wil ik geen bespoten planten meer in mijn tuin of op mijn balkon. Dus de zoektocht naar onbespoten planten is begonnen! Een etiket of potje met daarop een vrolijke bij of vlinder betekent helaas niet dat de plant onbespoten is.

Een etiket of potje met daarop een bij of vlinder betekent helaas niet dat de plant onbespoten is

Onbespoten planten, waar vind ik die?
Nu is de grote vraag, waar kan je de onbespoten planten vinden? Bij de meeste tuincentra waar onbespoten planten te koop zijn worden ook bespoten planten verkocht. In de meeste gevallen staat er niet aangegeven of een plant bespoten is of niet. Daarom raad ik aan om dit in het tuincentrum even na te vragen.
Het valt mij op dat het aantal onbespoten/biologische planten bij de Intratuin flink groeit. Bij het tuincentrum bij mij in de buurt hebben ze een paar tafels staan met onbespoten/biologische tuinplanten en kruiden. De tuinplanten zijn te herkennen aan de vierkante blauwe potten.

Maar als je de mogelijkheid hebt raad ik je aan om de planten ergens te kopen waar ze zich helemaal gespecialiseerd hebben op onbespoten/biologische planten. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van biologische kwekers en verkooppunten in Nederland:

Noord-Holland:

 • Jan Neelen, in Hem, een volledig biologische kwekerij met veel soorten geraniums
 • Kwekerij Krijn Spaan, in Kortenhoef, ze verkopen allerlei soorten vaste planten
 • NME Haarlem, in Haarlem in de Haarlemmer Kweektuin worden onbespoten inheemse planten verkocht
 • Biologische Kwekerij Wiering, in Amsterdam, een biologische kwekerij waar onder andere tuinkruiden en vaste planten worden gekweekt en verkocht.

Groningen:

Drenthe:

 • Arborealis,  in Wilhelminaoord,
  Het is bij deze kweker ook mogelijk om online te bestellen.
 • Arnicakwekerij , in Dwingeloo, hier vind je veel planten waarmee je vlinders en andere dieren naar je tuin toe kan lokken. Deze kwekerij ligt met 3 hectare grond tussen twee nationale parken in: Het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold.
  Ik raad je dan ook aan om een bezoekje aan de kwekerij te combineren met een mooie wandeling in een van deze gebieden of zelfs een weekendje weg.
 • Kwekerij de vrolijke noot, in Wasperveen, is een biodynamische fruitbomen kwekerij. Onze twee appelbomen en perenboom hebben we hier gekocht.

Overijssel:

 • Arjan Schepers, in Mariënheem, een kleinschalige kwekerij waar vaste planten worden verkocht.
 • Kwekerij het nieuweveld, in Diepenveen, is een zorgboerderij waar onder andere biologische planten, bloemen, kruiden en groenten gekweekt worden

Zuid-Holland:

 • Biologische Kwekerij de Groene Cirkel, in Leiden (Zuid-Holland), verkoopt o.a. vaste planten en struiken
 • Schouten’s kruiden, in Boskoop, als je een kruidentuin wilt beginnen is dit de plek waar je moet zijn. Ze verkopen hier allerlei soorten onbespoten kruiden en vaste planten die zoveel mogelijk zijn uitgekozen op hun nut voor bijen en vlinders.
 • Littlegarden, in Ruigenhoek, een hobbykweker die voor een klein bedrag onbespoten plantjes verkoopt

Utrecht

 • Kwekerij Van Houtum, in Doorn, hier worden zo’n 600 soorten biologische vaste planten en kruiden gekweekt. Daarnaast verkopen ze er heesters van de kwekerij Arborealis en rozen van de Bierkreek.
  Wil je deze kwekerij bezoeken, ze willen graag dat je een afspraak maakt

Zeeland:

 • De Bierkreek, in IJzendijke, hier verkopen ze biologische rozen.
  Je kunt ook online bestellen, of langs gaan bij andere kwekers waar ze de rozen van De Bierkreek verkopen, zoals in Bastin en De Kleine Plantage.

Noord-Brabant:

 • Floris natuurlijke bomen, in Den Dungen, verkoopt biologische opgekweekte fruitbomen
 • Kwekerij Valckenhof, in Reek, dit is een van de oudste biologische boomkwekerijen van Nederland. Ze hebben een groot assortiment aan struiken en bomen. De struiken en bomen die kan je hier kan kopen staan in het veld en worden ter plekke voor je uitgegraven. Wij hebben hier de struiken voor onze heg gekocht waarbij goed met ons werd meegedacht.

Limburg:

Gelderland:

 • De Hessenhof, in Ede, hier kun je de moederbedden van planten bewonderen en er dan een stekje van kopen. Verder staat deze kwekerij ook bekend om de bladcompost die ze maken en op een paar dagen per jaar verkopen.
 • De Bosschoeve, in Wolfheze. Hier worde vaste planten voor siertuinen gekweekt. Naast de kwekerij zijn moederplantbedden aangelegd waar je de planten kan zien groeien en bloeien.
 • Kwekerij Aaldering de Stek, in Zelhem. Hier worden biologische vaste planten geweekt en verkocht. Ook wordt hier zorg aangeboden in de vorm van dagbesteding.
 • Korneland, in Buren, met een breed assortiment biologische gekweekte bomen.
 • De Sterappel, in Varik, hier verkopen ze verschillende soorten appel-, kersen-, peren- en pruimenbomen.
 • ten Elsen.nl, in Neede, kweet fruitbomen en in het bijzonder de oude rassen.

Planten online: 

 • Ninabel verkoopt drachtplanten, drachtplanten zijn planten die voedsel bieden aan insecten (nectar en stuifmeel)
 • De Heliant verkoopt inheemse wilde planten per post
 • Natural bulbs bekend van de biologische bloembollen verkoopt en verzend sinds kort ook vaste planten
 • Sprinklr verkoopt online biologische tuin- en kamerplanten die met de post verstuurd worden
 • ten Elsen.nl, in Neede, kweet fruitbomen en in het bijzonder de oude rassen.

Zaden (online):

 • De Bolster verkoopt biologische zaden voor in de moes- en siertuin.
 • De Cruydt-Hoeck verkoopt wildeplantenzaden en bloemenweidemengels.

Bollen:

Kamerplanten:

 • Sprinklr verkoopt online biologische tuin- en kamerplanten die met de post verstuurd worden.

Dit zijn niet alle verkooppunten met biologische/onbespoten planten. Ken jij een verkooppunt dat niet mag missen op dit lijstje? Ik hoor het graag dan kunnen we samen dit overzicht completer maken!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: