Gif op je tuinplanten?!

Planten in je tuin kunnen een positief effect hebben op je gezondheid, ze versterken de biodiversiteit en dragen bij aan een klimaatbestendigere stad (een stad met veel beplanting kan beter omgaan met weer extreme). Kortom planten zijn super! Ik moedig iedereen dan ook aan om zijn eigen omgeving te vergroenen. Van een tuin, tot balkon, tot boomspiegel, tot geveltuintjes. Er is alleen nog wel een grote ‘maar’, gebruik geen gif in je tuin. Nu denk je misschien ‘ik spuit geen gif’, helaas kan gif ook onbewust je tuin binnen komen. Veel planten die verkocht worden in een tuincentrum, bouwmarkt, in de supermarkt of bij je bloemist zijn tijdens het opkweken bespoten met gif.

Het probleem van gif
Het gaat slecht met onze insecten. Uit een onderzoek in een Duits natuurgebied vlak over de grens met Nederland, is gebleken dat het aantal insecten tussen 1989 en 2014 met 75% is afgenomen. Verwacht wordt dat dit ook voor Nederland het geval is. Eén van de boosdoeners is waarschijnlijk het gif dat gebuikt wordt in de landbouw. In de tuinplantenindustrie wordt zelfs heel veel gif gebruikt, veel meer dan in de voedselindustrie. Veel planten die te koop zijn bij tuincentra, bouwmarkten en supermarkten zijn dus eigenlijk hartstikke giftig.

Bijen en andere insecten die de planten bezoeken eten van de nectar, drinken het sap dat een plant ‘uitzweet’ of ze drinken van vervuild oppervlaktewater in de buurt van de landbouwgrond waar de planten opgekweekt worden. De gifstoffen die gebruikt worden kunnen dodelijk zijn of het functioneren van de bijen en andere insecten aantasten en zo hun overlevingskans verkleinen.

Dit is een serieus probleem, insecten hebben namelijk een belangrijke rol op aarde. Ze bestuiven de planten en zorgen zo dat bijvoorbeeld groenten en fruit groeien. Ook vormen de insecten zelf een voedselbron voor insectenetende dieren. Doordat het aantal insecten afneemt is er minder voedsel voor deze insecteneters en de insecten die er wel zijn kunnen gif met zich meedragen. Zo is er recent ontdekt dat zwaluwen vol gif blijken te zitten.

Vanwege de schadelijkheid van de bestrijdingsmiddelen wil ik geen bespoten planten meer in mijn tuin of op mijn balkon. Dus de zoektocht naar onbespoten planten is begonnen! Een etiket of potje met daarop een bij of vlinder betekent helaas niet dat de plant onbespoten is.

Een etiket of potje met daarop een bij of vlinder betekent helaas niet dat de plant onbespoten is

Onbespoten planten, waar vind ik die?
Nu is de grote vraag, waar kan je de onbespoten planten vinden? Bij de meeste tuincentra waar onbespoten planten te koop zijn worden ook bespoten planten verkocht. In de meeste gevallen staat er niet aangegeven of een plant bespoten is of niet. Daarom raad ik aan om dit in het tuincentrum even na te vragen.
Het valt mij op dat het aantal onbespoten planten bij de Intratuin flink groeit. Ze hebben een paar tafels staan met tuinplanten en kruiden. De tuinplanten zijn te herkennen aan de vierkante blauwe potten.

Een aantal kwekers in Nederland met onbespoten planten:

 • Jan Neelen, in Hem (Noord-Holland), een volledig biologische kwekerij met veel soorten geraniums
 • Kwekerij Krijn Spaan, in Kortenhoef (Noord-Holland), ze verkopen allerlei soorten vaste planten
 • NME Haarlem, in Haarlem (Noord-Holland) in de Haarlemmer Kweektuin worden onbespoten inheemse planten verkocht
 • Biologische Kwekerij de Groene Cirkel, in Leiden (Zuid-Holland), verkoopt o.a. vaste planten en struiken
 • Schouten’s kruiden, in Boskoop (Zuid-Holland), ze verkopen onbespoten kruiden en vaste planten
 • Littlegarden, in Ruigenhoek (Zuid-Holland), een hobbykweker die voor een klein bedrag onbespoten plantjes verkoopt
 • Floris natuurlijke bomen, in Den Dungen (Noord-Brabant), verkoopt biologische opgekweekte fruitbomen
 • De Hessenhof, in Ede (Gelderland), hier kun je de moederbedden van planten bewonderen en er dan een stekje van kopen
 • Kwekerij Van Houtum, in Doorn (Utrecht), voor vaste planten, wil je deze kwekerij bezoeken, ze willen graag dat je een afspraak maakt

Een aantal online shops waar biologische zaden en planten worden verkocht:

 • De Bolster verkoopt biologische zaden voor in de moes- en siertuin.
 • Sprinklr verkoopt online biologische tuin- en kamerplanten
 • Natural bulbs verkoopt biologische bloembollen
 • Ninabel verkoopt drachtplanten, drachtplanten zijn planten die voedsel bieden aan insecten (nectar en stuifmeel)

Dit zijn niet alle verkooppunten met biologische/onbespoten planten. Ken jij een verkooppunt dat niet mag missen op dit lijstje? Ik hoor het graag dan kunnen we samen dit overzicht completer maken!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: