Kruiden in bulk

Bij het kopen van kruiden heb je vaak relatief veel verpakkingsmateriaal. Daarom besloot ik een tijdje terug om kruiden in bulk in te kopen. Ik vroeg aan een aantal vrienden, familie en kennissen of ze mee wilden doen. Samen kochten we verschillende soorten kruiden. Inmiddels is bijna iedereen bij mij langs geweest met eigen potjes en bakjes om de kruiden mee te nemen 🙂 Als over een tijdje mijn kruiden op zijn dan ga ik dit zeker weer doen!

Bij bulk heb je natuurlijk ook verpakkingsmateriaal, namelijk de grote zak waar de kruiden in zitten. Maar geloof mij, dit is echt een stuk minder dan wanneer de kruiden allemaal in kleine potjes en zakjes waren gekocht 🙂 In zo’n zak zit 1 of 2 kilo (afhankelijk hoeveel je nodig hebt en wat er wordt aangeboden), in de potjes die je bij de supermarkt kan kopen zit meestal zo’n 35 tot 50 gram.

Hoe heb ik het aangepakt

 1. Ik heb gezocht naar mensen die geïnteresseerd zijn om mee te doen met het kopen van kruiden in bulk. En heb gevraagd welke kruiden ze dan graag wilden hebben.
 2. Ik heb een online winkel gevonden die (biologische) kruiden in bulk verkoopt. Hier heb ik de prijzen van de gewenste kruiden opgezocht en in een google drive bestand gezet.
 3. Het google drive bestand ‘Kruiden in bulk’ heb ik gedeeld met de mensen die mee wilden doen. Iedereen kon zelf aangeven hoeveel ze van welke kruiden ze wilden hebben en dan konden ze meteen de prijs zien.
 4. Toen iedereen de gewenste hoeveelheid had opgegeven ging ik uitzoeken hoe we op bulk verpakkingen konden uitkomen. Dit betekende dat sommige kruiden afvielen omdat we gezamenlijk niet genoeg van die kruiden wilden hebben (we kwamen niet in de buurt van een bulk verpakking). Voor andere kruiden betekende het dat iedereen ietsjes meer moest afnemen en voor weer andere kruiden betekende het dat iedereen iets minder kon afnemen. Ik heb een voorstel gemaakt met de aangepaste hoeveelheden en iedereen gevraagd of ze het er mee eens waren. Gelukkig vond iedereen het voorstel goed en kon ik gaan bestellen.
 5. Toen de kruiden binnen kwamen kon iedereen langs komen met eigen potjes en bakjes om de kruiden mee naar huis te nemen. Sommige bestellers waren blij verrast met de enorme hoeveelheid die ze mee kregen (gewend aan de kleine supermarkt potjes).

 

Bijna iedereen is langs geweest en ik kan nu al zeggen dat het een groot succes is! Het organiseren van deze bulk inkoop was iets meer werk dan ik had gedacht, maar ik vond het super om te doen. Zoals ik al zei, als mijn kruiden weer (bijna) op zijn, ga ik zeker weer een bulk inkoop organiseren.

Ik hoor het graag als jij ook kruiden in bulk gaat inkopen om te delen met vrienden en familie.

7 reacties

 • Marije

  Tof bedacht! Slim om het met meerdere mensen te delen ook 🙂 ik haal inderdaad ook van die grotere zakken kruiden en vul die over naar potjes, met sommige doe ik nu echt al een jaar! En gelukkig is dat plastic daarvan in verhouding heel weinig afval 🙂

  • Sara Reijnders

   Leuk om te horen dat jij ook kruiden in bulk inkoopt! De zakken die ik heb gekocht zijn wel echt zo groot dat je ze wel moet delen met vrienden en familie. Veel van de deelnemers waren nog verbaast over de hoeveelheid die ze meekregen O:)
   Mocht je in de buurt van Den Haag wonen dan kan je de volgende keer (duurt nog wel even, eerst de kruiden die ik nu heb gebruiken) ook mee doen met de bulk inkopen 🙂

 • Sarina

  Oh super handig! Ik heb hier ook vaker aan gedacht, maar nog niks mee gedaan. Bij welke webshop heb jij je kruiden besteld? Ik vind biologisch ook het meest fijn. 😊

 • Yolanda

  Hoi Saar,

  Ja ik heb dit een tijdje geleden ook gedaan, toch wel in mijn eentje en net als Marije doe ik met sommige heel lang. Ik baalde wel dat er toch nog een plastic zakje om heen zat en heb daarover gemaild met de desbetreffende online-winkel (Natuurproduct.com). Daarop kreeg ik het volgende antwoord:
  ‘Wat we wel kunnen doen is jouw verpakkingen terugnemen als de zakken leeg zijn zodat we die kunnen hergebruiken, we kunnen dan ook een envelop meeleveren met je bestelling om dat te vergemakkelijken. Ik hoor het graag van je of je hiervan gebruik wilt maken!’

  En dat heb ik dus gedaan! Wel mooie service vind ik en hergebruik van de zakjes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: