8 tips voor de IJ-Hallen

De IJ-Hallen is een echte tweedehands hotspot, het is de grootste vlooienmarkt van Europa. De eerste keer dat ik naar de IJ-Hallen ging is al weer een paar jaar geleden. Inmiddels zijn de IJ-Hallen enorm gegroeid en bestaat de markt uit zo’n 500 tot 700 kramen. Dat zijn er echt heel veel! Op de markt staan verschillende soorten kramen. Door deze afwisseling vind ik de markt erg leuk. Van handelaren in vintage kleding en spullen tot kraampjes à la koningsdag. De à la koningsdag kraampjes zijn wel mijn favoriet. Vaak staan deze mensen er voor de lol, zijn erg vrolijk en doen de kleding voor weinig weg.

Ik heb meerdere keren echt goed gescoord bij de IJ-Hallen. Maar moet ook zeggen dat dat niet altijd het geval is. Het is toch ook geluk hebben dat er mensen staan met jouw maat en kleding in jouw smaak.

In deze blog deel ik 8 tips voor een bezoekje aan de IJ-Hallen.

1. Gericht zoeken
Een volle kraam kan wat overweldigend zijn; het helpt als je gericht kan zoeken naar een bepaald kledingstuk. Bedenk van te voren dus wat voor kleding je nog nodig hebt. Op deze manier voorkom je ook dat je iets koopt waarvan je al heel veel stuks hebt en daarmee het aantal keer dat je het gaat dragen verkleint. Maar houd natuurlijk nog wel een oogje open voor andere mooie tweedehands pareltjes 😉

2. Kleding passen
Kleding passen bij de IJ-Hallen is niet ideaal. Eigenlijk zijn er geen pashokjes. Of er is er misschien één, provisorisch in elkaar gezet door iemand die een kraampje huurt.
De meeste kopers wagen een gokje en passen de kleding thuis. Met sympathieke prijzen durf ik zo’n gokje wel te nemen. Maar door strakke kleding aan te trekken als je naar de markt gaat kan je veel potentiele schatten toch passen bij de kraam.

3. Een schat of versleten?
Vind je iets leuks, check dan of het echt een schat is of dat het kledingstuk eigenlijk al versleten is. Let op gaatjes, vlekken of gelubberd elastiek. Bij sommige kramen heb ik helaas de indruk dat de verkoper gewoon zijn/haar hele kast heeft leeggetrokken en niet meer heeft gekeken of het kledingstuk ook nog echt verkoopwaardig is. Ondanks dat de meeste kleding bijna niets kost zou het jammer zijn als je er thuis achter komt dat er een vieze, niet weg te wassen vlek in je nieuwe jurkje zit.
Hier wil ik je trouwens niet mee afschrikken, er zijn ook een heleboel mooie kledingstukken te koop.

4. Kleingeld
Bij de IJ-Hallen wordt met contant geld betaald. Het meeste dat je er kan kopen kost weinig. Vijftigcentjes, euro munten en briefjes van vijf zijn dus geliefd. Om te voorkomen dat je iets niet kan betalen omdat je alleen maar een pinpas of briefje van 20 bij je hebt, raad ik aan om thuis op zoek te gaan naar muntgeld. Geen muntgeld in huis, pin dan briefjes van vijf voor vertrek. Vlak bij de entree van de IJ-Hallen is er ook de mogelijkheid om te pinnen, maar hier staat meestal wel een lange rij. Neem dus contant geld mee!

Hoeveel geld neem je mee? Voor de entree is 5 p.p. nodig en voor de schatten die je mogelijk gaat vinden heb je natuurlijk ook nog contanten nodig. Hoeveel dat precies is, zal voor iedereen verschillen. Het is maar et waar je naar op zoek bent. Wij hebben de laatste keer voor 8 euro 3 kledingstukken gekocht. Met als duurste kledingstuk een gaaf bladerpak voor vier euro.

5. (Fast)food
Bij een tweedehands hotspot denk ik zelf ook aan vegan foodtrucks waar ze bijvoorbeeld broodjes falafel verkopen. Maar helaas, het aanbod op het IJ-Hallen terrein bestaat uit friet, worst en poffertjes. Heb je hier geen zin in dan kan je ook zelf wat lekkers meenemen om te picknicken aan het water.

Vlak naast het terrein van de IJ-Hallen zit Noorderlicht. Hier kan je vanaf 11:00 uur terecht voor een drankje of wat te eten (ook vegan!). Noorderlicht kan je in de zomer vanaf het IJ-Hallen terrein bereiken door helemaal naar het eind van het buiten terrein lopen, hier kan je een stempel vragen zodat je later het terrein weer op kan zonder weer vijf euro toegang te moeten betalen.
Mijn opa vertelde laatst dat zij altijd naar BBROOD gingen, dit zit aan de kade als je net van de pont komt. Ook zit hier De IJ-kantine met vegan lunch. Al deze lunch plekjes wil ik nog een keer wil proberen 😊

6. Tasjes
Dit is misschien een beetje een inkoppertje maar het is slim om zelf tasjes mee te nemen waar je je aankopen in kan meenemen.

7. Timing
De IJ-hallen markt is niet elk weekend. Via de website van de IJ-Hallen kan je zien wanneer de volgende markt is.  

8. OV
Met het openbaar veroer kan je goed bij de IJ-Hallen komen. Het leukste vind ik vanaf Amsterdam Centraal met de pont naar het NDSM-werf. Let wel op: pont 906 gaat om het half uur. Als je met de pont aankomt is het nog vijf minuutjes lopen. Ben je er nog nooit geweest, de stroom met mensen wijst je vanzelf de weg 😉. De pont is trouwens gratis. Een andere optie is met bus 391 of 394.

Naast dat de IJ-Hallen een fantastische tweedehands hotspot is, is de locatie ook een bezienswaardigheid. De markt vindt plaats op het NDSM terrein. In de winter in twee enorme loodsen en in de zomer op het buitenterrein tussen hijskranen van de haven.

Ben jij wel eens bij de IJ-Hallen geweest?


2 reacties

    • Sara Reijnders

      Het kan wel wat overweldigend zijn ja! Vandaar ook de tip om gericht te zoeken naar kledingstukken 😛 Ik zou er zelf best vaker heen willen maar op een of andere manier zitten mijn weekenden vaak ineens vol

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: