Mijn tips om droogte in je tuin tegen te gaan

Heerlijk al dat mooie weer, maar toch is het ook wel een beetje verontrustend. Het heeft al een hele tijd niet tot nauwelijks geregend. Overal zie je uitgedroogd gras, de egelopvang heeft het druk, de kans op natuurbranden neemt toe, er kan schade ontstaan aan de fundering van gebouwen en drinkwaterbedrijven vragen ons zelfs niet langer de tuin te besproeien of zwembadjes te vullen. Dit zijn allemaal serieuze problemen. Problemen waar we door de klimaatverandering ook steeds vaker mee te maken krijgen.
Gelukkig kunnen we er wel wat aan doen om de schade van droogte periode te beperken. Zelfs kleine aanpassingen in onze tuinen kunnen het verschil maken! In deze blog deel ik mijn tips voor de droogte in je tuin.

Minder tegels, meer groen
In een betegelde tuin loopt het meeste regenwater in een keer naar het riool. Om als stad beter met droge periode om te kunnen gaan is het belangrijk dat er meer regenwater wordt ‘bewaard’ zodat er nog reserves zijn als er een tijdje geen regen uit de lucht komt vallen. Groen in tuinen kan hier aan bijdragen, regenwater dat valt wordt ‘vastgehouden’ door de planten en de bodem. Ik zeg dus ‘tegel eruit, plant erin’!

Bescherm de bodem
Een bodem die in de felle zon ligt zal sneller uitdrogen. Dus bescherm de bodem en zorg voor schaduw! Een begroeide pergola of een (kleine) boom zijn fijne schaduwmakers. Daarnaast is het slim om met bodembekkers te werken zodat er geen kale grond aanwezig is. Twee van mijn favoriete bodembedekkers zijn schuimbloem en kruipend zenegroen. Mocht je meteen willen gaan platen, het is toch beter om even te wachten op iets minder zonnig weer! Wil je niet de hele bodem bedekken met planten dan kan je ook mulchen (de bodem bedekken met organisch materiaal). Let er wel op dat mulch in vochtige periode juist slakken kan aantrekken.

Een van mijn favoriete bodembedekkers is kruipend zenegroen

Goede bodemstructuur
Een bodem met een goede structuur is beter in staat om water vast te houden waardoor de tuin langer een periode van droogte kan verdragen. Een goede bodemstructuur kan je bereiken via de doorworteling van de planten in je tuin en met leven in de bodem. Door te mulchen, herfstbladeren te laten liggen of je eigen groenafval te composteren wordt je tuin aantrekkelijk voor onder andere wormen. Deze wormen graven gangetjes die de waterafvoer bevorderen.
Zelf vind ik composteren een van de leukste dingen in de tuin. Het is zo fascinerend om te zien hoe takken, bladeren en bananenschillen om worden gezet naar compost.

Kostbaar water
Drinkwaterbedrijven hebben aangegeven dat je beter geen drinkwater meer kan gebruiken voor het water geven van de tuin. Dit in verband met eventuele tekorten aan drinkwater en de droogte in de drinkwatergebieden.
Waarom planten water geven met kostbaar drinkwater al er regenwater is? Oké, de afgelopen weken is er nauwelijks regen gevallen. Maar ik raad aan om als het regent regenwater op te vangen met bijvoorbeeld een regenton, een paar grote emmers of misschien wel een regenwatertank.

Op ons kleine balkonnetje is geen ruimte voor een regenton (ook niet voor een model dat gemaakt is voor op een balkon) en de twee emmers die we hadden staan zijn al lang leeg. Daarom vang ik nu mijn douchewater op dat nog niet warm genoeg is om onder te douchen. Douchewater opvangen is een goede oplossing voor als je (nog) geen regenton hebt of als de regenton inmiddels al helemaal leeg is. Al zou het ook goed zijn om te wennen aan koud douchen.  Let er wel op dat er geen sop in je emmer terecht komt. Met het water dat je opvangt kan je echt niet een hele tuin water geven, maar elk beetje helpt!

Update, wij hebben een huis met tuin gekocht (zo blij mee). En een van de eerste dingen die we gedaan hebben is het plaatsen van twee regentonnen. Waarschijnlijk komt er nog een bij en misschien zelfs een regenwatertank.

Wil je ook een regenton? Kijk op marktplaats, ik snap niet waarom mensen ze weg doen, maar ze staan te koop. Ook staan er een heleboel DIY vaten te koop, denk bijvoorbeeld aan een oud wijnvat. Kan je geen tweedehands model vinden en is een DIY regenton (nu) niets voor jou, dan kan je natuurlijk ook een nieuwe regenton kopen.

Water geven
De meeste planten en je gras kunnen gelukkig wel wat droogte verdragen. Als de bladeren van je planten gaan krullen en hangen is het wel tijd om ze water te geven.

Ga je water geven om een plant te redden (bij voorkeur met opgevangen regen-/douchewater)? Dan kan je het beste ’s avonds water geven, als de felle zon weg is. Planten kunnen dan niet meer beschadigd raken door verbranding en het water heeft aan het eind van de dag meer tijd om door de bodem opgenomen te worden (in de felle zon zal een deel verdampen).

Verwen je planten niet! Je kan de planten beter een keer per twee of drie dagen een flinke scheut geven dan elke dag een beetje. Een flinke scheut maakt planten sterker, ze ontwikkelen meer en diepere wortels (ze gaan op zoek naar water), waardoor ze een periode van droogte beter aankunnen. Voor planten in potten is dit echter niet het geval, deze planten kunnen niet bij het grondwater. Geef deze dus wel elke dag water (liefst uit de emmer of een regenton).

Drinkwater voor dieren
Niet alleen de planten maar ook egels, vogels, bijen en andere dieren in de tuin kunnen last hebben van de droogte. Ze hebben moeite met het vinden van drinkwater en voldoende voedsel.
Zet daarom schalen met water neer. Egels en vogels hebben baat bij een ondiepe schaal in de schaduw op een veilige plek. Bijen, hommels, vlinders en andere insecten hebben meer aan een ondiepe schaal met daarin kiezeltjes die boven het water uitkomen zodat ze erop kunnen landen. Speciaal voor bijen en hommels kan je een lap stof in het water hangen.
Ook kan je de dieren helpen door ze bij te voeren. Egels zijn dol op kattenvoer (geen melk!), vogels houden van speciale vogelpindakaas of zaden. En de insecten help je door wat suiker aan het water toe te voegen.

Dit waren mijn tips voor droogte in de tuin. Heb jij nog tips? Ik hoor ze graag 🙂

7 reacties

 • Ivan

  Ik heb over sproeien altijd een hevige discussie met mijn buurvrouw. Die sproeit dat het een lieve lust is. Ik vind al dat leidingwater niet goed voor de tuin. Een beetje op weg helpen met de gieter, tot daaraan toe. Verder vind ik het belangrijk om in de tuin toch enigszins de natuur zijn gang te laten gaan.

  • Sara Reijnders

   Zelf ben ik ook zeker voorstander van het op weg helpen en voorkomen dat planten echt dood gaan maar niet om te sproeien om het sproeien.

 • Vincent Rondwijk

  Het is inderdaad belangrijk om de bodem van je tuin goed te onderhouden en te voeden. Ik voed de bodem in mijn tuin ook regelmatig wanneer deze te droog wordt in de zomer. Daarnaast zorg ik er altijd voor dat mijn planten voldoende water krijgen wanneer het warm weer is.

 • Natalie

  Ik voer de vogels in de tuin ook het hele jaar door bij. Ik kies wel voor louter natuurlijke dingen zoals zaden en pitten. Ook de walnoten van de boom in de tuin kraak ik voor ze. Het is altijd een levendige bedoening in mijn tuin. Ook komen vogeltjes ’s ochtends op het tuinterras zitten. Het is alsof ze dan om voer vragen. De waterbakjes gooi ik ’s avonds altijd wel leeg, want anders worden die een broeihaard voor muggen.

  • Sara Reijnders

   He Natalie, leuk dat je reageert. Ik denk alleen dat je wilde reageren op de blog over vogels voeren. Goed punt om de waterbakjes leeg te gooien. Niet alleen voor de muggen maar ook om te voorkomen dat er ziektes verspreid worden onder de vogels. En wat leuk dat je tuin al vol met vogels zit 🙂

 • Emma

  Mijn vriend en ik hebben ook eindelijk een huis met een tuin kunnen kopen. Van een vriendin kreeg ik de tip om een gebruikte IBC container te gebruiken om water op te vangen. Misschien zou jij daar ook naar kunnen kijken. Het is daarnaast goed om te weten dat je je planten beter af en toe een scheut water kan geven dan elke dag bewateren. Dat ga ik onthouden!

  • Sara Reijnders

   Gefeliciteerd met jullie nieuwe huis met tuin 🙂 Toevallig heb ik laatst voor het eerst ook over de IBC container gehoord van iemand die het ging gebruiken als regenwateropvang. Heb je meteen lekker veel volume en mooi circulair! 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: