De Hortus Botanicus in Leiden

Ik ga graag op vakantie. Nieuwe dingen zien, van de natuur genieten, andere culturen leren kennen en lekker eten, heerlijk! Alleen bij het kiezen van de vakantieplek begint het bij mij wat te knagen… vliegen heeft een grote impact op het milieu. Een verre bestemming wordt zo toch een beetje minder aantrekkelijk voor mij. In deze blogserie ‘Duurzaam reizen’ wil ik laten zien dat je ook zonder vliegreis mooie reizen kan maken en gave steden kan bezoeken. Dit keer waren wij niet echt op vakantie maar gewoon een dagje weg. Al kan een dagje weg ook als vakantie voelen 🙂 

Voor mij was dit de tweede keer dat ik de Hortus botanicus van Leiden bezocht. De eerste keer was een aantal jaren terug, heel kort in de herfst of misschien zelfs al in de winter. Jammer dat ik nu pas ben teruggegaan want het is er echt prachtig.

Overal keek ik mijn ogen uit en via de informatiebordjes heb ik die dag best wel veel geleerd. Zo staat er een boom die in de kas geen vruchten mag dragen. Die boom schiet zijn zaden met enorme kracht af wat gevaarlijk kan zijn voor mens, plant en kas. Indrukwekkend toch! En weet jij waar kaneel vandaan komt? Toevallig vroeg ik mij dit laatst af, toen ik kruiden in bulk inkocht. Kaneel is de binnenbast van een boom. Dit vind ik echt leuke dingen om te weten.

Als je de kassen binnenstapt kom je in een kleine jungle. Met indrukwekkende planten zoals die boom waar ik het net over had, de reuzenwaterlelie of de bekerbekplanten. Het was er wel erg warm, en het mooie weer van die dag maakte het in de kas zelfs extra warm. Dus als je speciaal voor de kassen komt raad ik je aan om niet net als wij op een bloedhete dag te gaan.

Helaas was er een kas dicht toen wij er waren. Gesloten om een wel heel trieste reden, er waren meerdere planten uit de kas gestolen. Echt zo jammer dat mensen dit doen ☹ Zeker als je er bij stilstaat dat de tuin en de kassen een wetenschappelijke functie hebben, er worden planten gekweekt en bestudeerd. Daarnaast is er ook een aantal bedreigde soorten in de collectie opgenomen, zoals een aantal bekerplanten. Via een kweekprogramma hoopt de botanische tuin ze in de toekomst weer in de natuur te kunnen plaatsen.

Het buitengedeelte is dan wel weer heerlijk om te bekijken op zo’n bloedhete dag. Je merkt er echt dat groen voor verkoeling zorgt! In de tuin heb ik veel mensen zien picknicken, dat had mij ook echt heerlijk geleken! Dit is trouwens ook een super leuk idee als je iemand een uitje cadeau wil doen 🙂 Zelf hadden we geen picknick bij ons maar wel allebei een goed boek. Ergens in de tuin zijn we in de schaduw op een bankje gaan zitten en hebben we heerlijk zitten lezen.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: