9 van mijn favoriete (half)schaduwplanten

Heb jij veel schaduw in de tuin en daarom maar tegels? Jammer! Er zijn een heleboel leuke planten die het prima doen in de (half)schaduw. In deze blog deel ik 9 van mijn favoriete schaduwplanten. Favoriet omdat ze niet alleen leuk of mooi, maar vooral ook heel makkelijk zijn! Deze planten hebben geen bijzondere zorg nodig en doen het goed in de Nederlandse tuin. Ze gaan dus niet zo snel dood en hoeven dus niet vaak vervangen te worden. Dubbel duurzaam als zij in plaats van stenen in de tuin staan!

Akelei – halfschaduw
Dit jaar heb ik voor het eerst akelei in mijn moestuin staan. Een sprookjesachtig plantje waar ik erg blij mee ben. Niet alleen ik, ook bijen en hommels zijn fan van de akelei, zij komen af op de nectar uit de bloemen.
Akelei is een wandelaar. De zaaddozen springen open en dan vliegt het zaad door de tuin. Met als gevolg dat het jaar daarop de akelei op andere plekken in je tuin groeit. Zo heeft de akelei mij ook verrast.
Akelei doet het goed in de zon en in de halfschaduw.

Vingerhoedskruid – halfschaduw en schaduw
Vingerhoedskruid geeft mij een echt zomergevoel. Voor ons mensen is de plant giftig, maar bijen en hommels zijn er dol op. Om bij de nectar te komen moeten de hommels helemaal de bloem (het vingerhoedje) in kruipen. Sommigen gebruiken hierbij hun vleugels, wat een grappig geluid geeft.
De bloemen bloeien van juni tot september in de kleuren wit, roze, paars en geel. Het is een tweejarige plant. In het eerste jaar groeit er een rozet op de grond. Het jaar daarop ontwikkelt de stengel met daaraan de bloemen.
Vingerhoedskruid doet het zowel goed in de zon als in de schaduw en heeft behoefte aan humusrijke grond.

Vrouwenmantel – halfschaduw
Vrouwenmantel is een laagblijvende plant met geelgroene bloemen. Het gave van deze plant vind ik het waterafstotende blad. Na een regenbui of door de douw in de ochtend blijven er regendruppels op het blad liggen. Het lijken dan net kleine pareltjes die boven het blad zweven.

Anemoon – halfschaduw en schaduw
Zowel de herfstanemoon als de bosanemoon horen bij mijn favorieten. De een bloeit in het voorjaar de ander in de zomer en herfst.

De bosanemoon blijft laag bij de grond en bloeit in het voorjaar met witte, roze of lila bloemen. Het is een van de eerste voorjaarsbloeiers, na de bloei sterft de plant al snel af en verdwijnt hij onder de grond. Het jaar daarop komt het plantje in het vroege voorjaar weer tevoorschijn. De beste plek voor een bosanemoon is in de schaduw met humusrijke grond.
In de Haarlemmerhout komen ze elk voorjaar te voorschrijn, het zijn er daar zoveel dat ze een deken van witte bloemen in het bos vormen, prachtig.

De herfstanemoon kan tot anderhalve meter hoog worden en bloeit vanaf juli tot oktober. De plant ziet er dan heel feestelijk uit, met bloemen en bloemknoppen op lange stelen.
De herfstanemoon heeft wel iets meer zonlicht nodig dan de bosanemoon, maar doet het ook prima in de halfschaduw.

Daslook – halfschaduw en schaduw
Daslook doet het erg goed in de schaduw. Het is een meerjarige plant die vroeg in het jaar te voorschijnkomt. In april en mei krijgt de daslook vrolijke witte bloemetjes. Na de bloei sterft hij af om het jaar daarop weer terug te komen.

Daslook is eetbaar. Het heeft een beetje een knoflookachtige smaak. Het wordt dan ook veel gebruikt om pesto te maken, je hoeft er zelf geen knoflook meer aan toe te voegen 😉
Let wel op! Daslook lijkt namelijk op (zeer) giftige planten die in Nederland voorkomen zoals het Lelietje van dalen en de Aronskelk als de bladeren net de grond uit komen.

De plant heeft een tijd op de rode lijst gestaan. Hier is hij in 2017 vanaf gehaald. Je mag hem dus in het wild plukken (met mate). Maar we willen hem graag van de lijst afhouden. Wil je hem in de keuken gebruiken dan kan je hem dus beter in je eigen tuin zetten en daar wat plukken dan dat je in het wilt gaat plukken.

Varens – schaduw
Varens vind ik hele fascinerende planten, met het opgekrulde blad in het voorjaar en de zaden die onderaan het blad hangen. Varens doen het goed op plekken waar weinig zon komt en de grond goed vochtig is. Tip, plant de varens in de buurt van een afgekoppelde regenpijp, zodat er tijdens een regenbui extra water naar de varens gaat.

Hulst – schaduw
Door het prikkende blad is het een perfecte schuilplek voor veel vogels en in de winter vormen de felrode bessen een mooie voedingsbron voor de vogels. Let op, eet ze niet zelf want voor mensen zijn de bessen wel giftig.

Kruipend zenegroen – halfschaduw en schaduw
Kruipend zenegroen is een laagblijvend plantje dat ik uit de tuin van mijn ouders ken. Het is een bodembedekker die zich, na een aanloopperiode, erg makkelijk door je tuin kan verspreiden. De beste plek voor kruipend zenegroen is halfschaduw tot schaduw.

Als het plantje gaat bloeien (eind april tot juni) wordt hij iets hoger en krijgt hij blauwe tot paarse bloemetjes. De bloemetjes vormen een nectarbron voor insecten.

Klimop – halfschaduw en schaduw
Klimop kan voor een echte bos sfeer zorgen. Klimmend tegen een muur of schutting of je kan de klimop gebruiken als bodembedekker. In een wat oudere klimop vinden verschillende dieren een schuilplek en als de klimop klimt kunnen vogels er een nestje in bouwen. De klimop doet het goed in de zon en in de schaduw.

Dit waren 9 van mijn favoriete planten die het goed doen in de schaduw, er zijn er nog veel meer. Dus maak ook van de schaduw een groene plek 😊 Wat is jouw favoriete schaduw plant?

Zin om nu naar het tuincentrum te gaan om nieuwe planten te kopen? Let op dat je geen planten koopt die bespoten zijn met gif. Meer weten, zie mijn blog over gif op je tuinplanten.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: