5 leestips: boeken die ik met veel plezier gelezen heb :)

Misschien een beetje laat voor de zomervakantie, maar leestips zijn volgens mij altijd welkom! Sinds ik de bibliotheek heb herontdekt ben ik veel meer gaan lezen. Heerlijk, opzoek naar dat ene boek of in de bibliotheek op een interessant boek stuiten. Soms valt een boek tegen, niets aan de hand dan breng ik het boek gewoon weer terug. Maar vaak zitten er juist boeken tussen die ik in een keer wil uitlezen. In deze blog deel ik vijf van die boeken die ik de afgelopen tijd met veel plezier heb gelezen 😊

Ontspullen
Ontspullen omdat we tegenwoordig met ze allen kopje-onder gaan in onze spullen. James Wallman, de schrijver van het boek, laat je kennismaken met verschillende mensen die leven met weinig spullen en wat hun beweegredenen hiervoor zijn. De een is een echte minimalist, het doel is om met zo min mogelijk spullen te leven. De ander geeft zijn geld liever uit aan belevingen dan aan spullen. James is trendwatcher en legt in het boek uit of de beweegredenen van deze mensen een trend kunnen worden.

Ik vond dit een erg interessant boek. Het heeft mij meer inzicht gegeven in het leven met minder spullen en geeft mij extra energie om thuis nog meer op te ruimen, al ben ik duidelijk niet het type dat zich minimalist zal noemen. Het boek is fijn geschreven en de verhalen van mensen wisselen af met stukjes wetenschap. Een echte leestip!

Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij de bibliotheek kan lenen. Koop je het boek liever? Kijk dan op Marktplaats, bij een lokale boekenwinkel of maak gebruik van mijn affiliatielink van bol.com (kost jou niets meer en ik verdien er een klein beetje mee).

Buiten gebeurt het
Na het lezen van ‘Buiten gebeurt het’ ben ik ook het boek ‘Buiten!’ van boswachter Arjan Postma gaan lezen. Het zijn vergelijkbare boeken maar dat maakte het tweede boek ‘Buiten!’ zeker niet minder leuk. In beide boeken staan allemaal korte verhaaltjes over de natuur. Via deze korte verhaaltjes ga je de Nederlandse natuur beter begrijpen en er daardoor denk ik ook meer van houden! 😊

Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij de bibliotheek kan lenen. Koop je het boek liever? Kijk dan op Marktplaats, bij een lokale boekenwinkel of maak gebruik van mijn affiliatielink van bol.com (kost jou niets meer en ik verdien er een klein beetje mee).

#GAAN
Het boek #GAAN is ook geschreven door een boswachter. Boswachter Hanne Tersmette neemt je in het boek mee naar 15 van haar favoriete Nederlandse natuurgebieden. Gebieden die ik al kende en gebieden die voor mij nog nieuw zijn. Na het lezen van dit boek heb ik nog meer zin gekregen in vakanties in eigen land en ik heb allemaal mooie Nederlandse bestemmingen aan mijn lijstje toe kunnen voegen 😊

Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij de bibliotheek kan lenen. Koop je het boek liever? Kijk dan op Marktplaats, bij een lokale boekenwinkel of maak gebruik van mijn affiliatielink van bol.com (kost jou niets meer en ik verdien er een klein beetje mee).


Zijn wij slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn
Dit boek heeft echt indruk op mij gemaakt. Ik denk als ik dit boek eind middelbare school had gelezen ik een andere studiekeuze had gemaakt. Dan was ik biologie en/of psychologie gaan studeren en was ik verder gegaan in de richting van dierenethiek (gelukkig ben ik ook heel blij met de keuze die ik wel heb gemaakt).

Het boek ‘Zijn wij slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn’ is geschreven door Frans de Waal, een wereldberoemde Nederlands-Amerikaanse bioloog en hoogleraar psychologie. In het boek beschrijft Frans de Waal de geschiedenis van het onderzoek naar dierlijke intelligentie en geeft hij heel veel voorbeelden van onderzoeken die zijn gedaan en aantonen dat dieren daadwerkelijk wel intelligent zijn. Vragen die aan bod komen zijn ‘Kan een vogel raden wat een andere vogel weet?’
Bij dit soort onderzoeken is het heel belangrijk de juiste onderzoeksopzet te maken. Door verkeerde onderzoeksopzetten, die niet passen bij de leefwereld van het te onderzoeken dier, zijn onderzoeken in het verleden vaak tot de conclusie gekomen dat dieren niet slim zijn. Frans de Waal geeft in het boek allerlei voorbeelden van dit soort onderzoeken en waarom het onderzoek niet paste bij het dier dat onderzocht werd. Ook legt hij uit hoe onderzoeken gedaan worden die wel passen bij de leefwereld van het te onderzoeken dier.

Een erg interessant boek, soms wel wat wetenschappelijk taalgebruik.

Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij de bibliotheek kan lenen. Koop je het boek liever? Kijk dan op Marktplaats, bij een lokale boekenwinkel of maak gebruik van mijn affiliatielink van bol.com (kost jou niets meer en ik verdien er een klein beetje mee).

(Te) gekke slaapplekken
Dit is een heel ander soort boek dan de boeken hiervoor. Renske, de schrijfster van het boek, is een jaar lang elk weekend allerlei (te) gekke slaapplekken in Nederland en België gaan ontdekken. 40 van deze (te) gekke slaapplekken laat ze je in dit boek zien.
Net als het boek #GAAN heeft dit boek mij een heleboel leuke ideeën gegeven voor vakanties in eigen land 😊 Zo staan bij mij de sterrenkubus waar je vanuit je bed naar de sterren kan kijken, het slapen op een vlot of de natuurcamping op Landgoed Quadenoord na het lezen van dit boek op mijn vakantie verlanglijstje!

Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij de bibliotheek kan lenen. Koop je het boek liever? Kijk dan op Marktplaats, bij een lokale boekenwinkel of maak gebruik van mijn affiliatielink van bol.com (kost jou niets meer en ik verdien er een klein beetje mee).

Heb jij non-fictie leestips voor mij? Ik hoor ze graag 😊 Op het moment lees ik het boek ‘Erfgenamen van de aarde’ en het eerstvolgende boek dat op mijn lijstje staat is ‘Darwin in de stad’ (ik moet nog even geduld hebben omdat ik het boek nog niet bij de bibliotheek kan ophalen).

7 reacties

  • Sara Reijnders

   Leuk! Laat maar weten welke boeken het zijn als je zover bent 🙂 En ik denk dat je dat boek (te) gekke slaapplekken ook leuk vindt om te lezen/in te kijken 🙂

 • Hermien - KouweKleren

  Leuke lijst! Weer eens wat anders dan wat vaak wordt aangeraden, ik kende nog niet alles. Ik ben nu ‘Onszelf voorbij’ aan het lezen, waarin drie jonge Nederlandse filosofes thema’s aansnijden waar we vaak liever niet mee geconfronteerd worden, waaronder ons eigen afval. Het raakt aan veel duurzame thema’s, heel leuk! Ik ben nog niet heel ver, maar ik denk wel dat jij het boeiend zult vinden. Het is nog een vrij nieuw boek maar ik heb het zelf al uit de bieb.

  • Sara Reijnders

   Klinkt als een interessant boek, bedankt voor de tip! Ben meteen gaan kijken of ik het boek bij mijn bibliotheek al kan lenen. Dat is helaas nog niet het geval. Wel zag ik dat het boek als e-book beschikbaar is, eens uitvogelen hoe ik die kan lenen (en dan ook de e-reader van mijn vriend lenen :))

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: