Ik heb de bibliotheek herontdekt!

Er komen steeds meer platforms en organisaties die het mogelijk maken om spullen te delen met elkaar. Zo schreef ik laatst al een blog over het platform Peerby, een platform dat mensen in contact brengt om spullen te lenen en uit te lenen. Maar er zijn ook oude bekenden die het delen van spullen mogelijk maken, zoals de bibliotheek. Een fantastische plek om boeken te lenen! Helaas zijn er steeds minder bibliotheken in Nederland. Er wordt op bezuinigd waardoor de bibliotheken krimpen, fuseren of zelfs verdwijnen. Zonde als je het mij vraagt. 

Een hele grote boekenkast

Sinds ik de minimalisme game heb gedaan en erachter kwam hoe enorm veel spullen we hebben stond ik ook stil bij de boeken in mijn boekenkast. De meeste van die boeken staan gewoon maar in de kast te staan. Jammer eigenlijk dat ik die heb aangeschaft, ik had ze veel beter bij de bibliotheek kunnen lenen en terug kunnen brengen als ik ze uit had. Zou ik een super boek nog een keer willen lezen, dan kan ik het gewoon opnieuw lenen. Eigenlijk heb je een hele grote boekenkast als je een abonnement bij de bieb hebt!

Een abonnement bij de bibliotheek

Ik merkte dat ik door het ‘ontspullen’ niets nieuws meer wilde kopen, maar dat ik toch nog wel hebberig bleef als ik mooie/interessante/leuke boeken tegenkwam. Daarom heb ik weer een abonnement genomen bij de bieb. En wat ben ik daar blij mee 🙂 Ik heb al een heleboel boeken kunnen lenen. Met mijn hebberige boekengevoel kan ik er helemaal los gaan.

Inmiddels heb ik al veel boeken en ook een aantal tijdschriften geleend. Waaronder veel kookboeken en informatieve boeken over tuinieren en duurzaam leven! Een groot voordeel van de bibliotheek vind ik ook dat je sneller boeken meeneemt waarvan je nog niet zeker weet of je het ook echt een leuk boek vindt, Als het niets is, dan breng je het boek gewoon weer terug.
Op het moment ben ik het boek ‘Talking dress’ aan het lezen, een boek dat gaat over duurzame kleding. En ik kan niet wachten tot dat ik het boek ‘Het hedendaagse heldenboek’ kan lenen 🙂 En moest je vroeger nog naar de bieb toe om je boek te verlengen, tegenwoordig kan dit allemaal digitaal.

Kortom, ik ben blij dat ik weer mee doe in dit deelsysteem! Ben jij nog/weer/al lid van de bibliotheek?

9 reacties

  • Sara Reijnders

   He Hans, leuk dat je reageert! Dat platform kende ik nog niet. Handig voor de boeken die ik nog in de kast heb staan of die ik nog niet in de bibliotheek heb kunnen vinden 🙂 Bedankt voor de tip!

 • Hermien - KouweKleren

  Ik ben ook weer lid sinds een paar weken! Zelfde redenen. Ik heb een paar jaar zonder gedaan omdat ik het te prijzig vond worden (er kwam een tariefwijziging waardoor je eerder als volwassene en dus twee keer zo veel moest betalen) maar nu vind ik het weer dubbel en dwars waard. Ik heb op de middelbare school zelfs in de bieb gewerkt, dus het zit me wel een beetje in het bloed. Ben ook fan van de luisterboeken inmiddels. Geeft weer een heel andere manier van ontspanning en vind ik ook leuk voor informatieve boeken.

  • Sara Reijnders

   Ik heb destijds ook mijn lidmaatschap opgezegd in verband met de prijs. Maar het kopen van boeken is eigenlijk veel duurder. Je hebt dan wel echt het boek, maar met de meeste boeken doe je daarna weinig, en als je ze probeert te verkopen krijg je er vaak nog maar weinig voor…
   Luisterboeken zijn inderdaad ook heel fijn! Zelf al een paar boeken geluisterd als ik op de fiets zit van Den Haag naar Delft of naar Leiden 🙂 Een lekker stuk fietsen en luisteren, heerlijk 🙂

 • Danielle

  Grappig dat ik in de reacties lees dat het abonnementsgeld van de bibliotheek mensen doet besluiten om hun lidmaatschap op te zeggen. Ook ik hoor tijdens mijn werk als vrijwilligster in een bibliotheek vaak dit argument als klanten hun lidmaatschap willen beeindigen. Ik kan natuurlijk niet bij mensen in hun portemonnee kijken, maar geeft dan vaak het argument dat je met de aanschaf van 3 boeken het abonnementsgeld van de bibliotheek er vaak al uit hebt. Uiteraard geef ik dit argument ook bij mensen die uit nieuwsgierigheid onze bibliotheek binnenlopen en overwegen lid te worden.

  En dan heb ik inderdaad nog niet eens gehad over de impact die het lenen bij een bibliotheek in positieve zin op het milieu heeft.

 • Yolanda

  Ja sinds ik het minimalisme heb ontdekt ook weer een abonnement bij de bieb genomen en zo blij mee. Er staan nu nog maar een handjevol boeken van mezelf in de kast en de rest is van dochter van zeven die minder goed is in minimaliseren:)
  Ik vind het heel fijn om allerlei boeken te kunnen reserveren en lees zo meer dan ooit!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: