Gekke aanbiedingen bij de Albert Heijn

Ik probeer al mijn boodschappen zonder verpakkingen te kopen. Hiervoor ga ik naar de biologische markt in Den Haag, de verpakkingsvrije winkel in Leiden en naar speciaalzaakjes of ik doe bulk inkopen bij een groothandelaar (zoals voor mijn bloem bijvoorbeeld). Dit vraagt alleen wel om wat extra tijd. Als het mij niet lukt om mijn boodschappen op deze manier te doen, dan ben ik toch vaak aangewezen op de supermarkt. Een plek waar het afvalvrij boodschappen doen wat lastiger is.
En als ik dan bij de supermarkt ben (in mijn geval de Albert Heijn) vallen mij rare aanbiedingen op. En met raar bedoel ik producten met meer verpakkingsmateriaal aantrekkelijker maken :O

De eerste keer dat mij zo’n rare aanbieding opviel was toen ik langs het schap met fruit liep. Hier zag ik een aanbieding voor granaatappelpitjes. Twee kleine verpakkingen (100 gram) waren in de aanbieding en daardoor goedkoper dan de grootverpakking (200gram). Ik snap dat er kleine verpakkingen zijn om zo voedselverspilling te voorkomen. Alleen door twee kleine verpakkingen (3 euro) goedkoper dan de grotenverpakking (3.50) te maken ga je dit doel wel een beetje voorbij. In de winkel ben ik gaan navragen hoe dit zit. Helaas kwam ik hier niet veel verder, ze gaven aan dat ze hier geen invloed op hadden en dat de aanbiedingen door anderen (lees hoofdkantoor) worden bepaald.

De keer daarop kwam ik een vergelijkbare actie tegen. De snoeptomaatjes in een plastic potje waren in de aanbieding en zo goedkoper dan de minitomaatjes die ze los verkopen (en ik dus in mijn eigen bakje wil stoppen). De snoeptomaatjes kostten in de aanbieding per 500 gram 2.09 en de mini tomaatjes (niet in de aanbieding) kostten per 500 gram 2.99. Hier gaat het misschien wel om een iets ander product, maar ik blijf het raar vinden. Zeker hier wordt verpakkingsmateriaal gestimuleerd! Nu zijn er misschien nog niet zoveel mensen die zelf bakjes meenemen als ze naar de supermarkt gaan. Maar het maakt de duurzame keuze toch lastiger voor wie dat wel wil doen.

Ik wilde graag weten hoe dit zat, misschien dat de ze bij de AH zich niet bewust waren dat ze dit soort rare acties hebben. Daarom heb ik de Albert Heijn een mailtje gestuurd waarin ik uitlegde dat ik mij verbaasde over de aanbiedingen die ze hebben en dat ze dus eigenlijk afval aan het stimuleren zijn. In het antwoord dat ik kreeg vertelde een medewerker dat ze aantrekkelijke aanbiedingen voor de klant willen maken en dat daarbij keuzes per product worden gemaakt. Hierbij kijken ze ook naar het aantal winkels waar het product te koop is. Zo schijnen de granaatappelpitjes van 100 gram in meer winkels verkrijgbaar te zijn. Ik snap heel goed dat de supermarkt hier rekening mee houdt, maar ze kunnen dan toch net zo goed ook korting geven op de grote verpakkingen, waardoor meer plastic niet aantrekkelijker wordt.

Uit het antwoord dat ik kreeg bleek niet echt dat er in de toekomst rekening mee gehouden zal worden. Toch had ik nog een stille hoop, misschien dat ik na de mail geen rare acties meer zou tegenkomen. Maar helaas, ik blijf nog ‘rare acties’ tegen te komen en vond het tijd voor deze blog. Zo kwam ik afgelopen week een actie tegen voor Jonge bladsla. Twee zakken van 80 gram voor 2 euro, ik dacht meteen ‘maar dan kan je toch net zo goed een grotere zak sla kopen?!’ Een voordeel van deze aanbieding zou nog kunnen zijn dat je graag twee soorten sla wil hebben…

Ik hoop dat de beslissers van Albert Heijn, en ook andere supermarkten, dit ook lezen en misschien nu gaan inzien dat dit soort acties beter kunnen!

Ben jij ook wel eens van dit soort acties tegengekomen bij de AH of een andere supermarkt? Ik hoor het graag. Misschien kunnen we samen wel een overzicht maken om zo een beter beeld te geven van de eigenaardige aanbiedingen!

6 reacties

 • Marianne - Groene stapjes

  Wat goed van je dat je hiermee echt naar de AH bent gestapt! En wat jammer dat ze er niets mee gaan doen… Want je hebt wel een goed punt 🙂 Ik word ook altijd verleid tot producten mét afval, simpelweg omdat ze goedkoper zijn dan de producten zonder afval. Belachelijk eigenlijk!

  • Sara Reijnders

   Ik hoop dat ze van de Albert Heijn deze blog en ook de reacties lezen en nu ook gaan inzien dat ze dus invloed hebben op ons koopgedrag en daarmee het produceren van meer afval!

 • Linda - Zaailingen

  Herkenbaar hoor. Ik ben zelfs tijdens het plasticdieet nog gezwicht voor nectarines en avocado’s in plastic omdat veel goedkoper waren dan de losse. Voortaan wil ik misschien toch wel meer betalen om dat plastic dan wat te beperken, maar voor de meeste mensen zal dat echt niet gelden. Als ze er überhaupt al van bewust zijn. Super goed dus dat jij AH hiermee confronteert! Het is wel lastig om zo’n grootmacht in beweging te krijgen, maar misschien als ze het maar vaak genoeg te horen krijgen…

  • Sara Reijnders

   Ik kies bijna altijd wel voor de optie met het minste verpakkingsmateriaal en soms dus de duurdere optie. Maar ik kan mij heel goed voortellen dat sommige mensen die optie niet hebben of dat ze er helemaal niet bij stil staan. Goed om te horen dat jij ook aan het overwegen bent om voortaan toch voor de optie met minder verpakkingsmateriaal te gaan! Nu hopen dat de AH (en andere supermarkten) dit ook gaan inzien en stoppen met de eigenaardige aanbiedingen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: