Krieltjes salade, een van mijn favoriete salades!

Toen ik deze salade voor de eerste keer aan het maken was vond ik het maar een rare combinatie, aardappelen en sla. Maar het blijkt een hele lekkere combi te zijn! Ik heb deze salade al vaak gemaakt. Het oorspronkelijke gerecht komt bij HelloFresh vandaan maar ik heb het inmiddels wat aangepast en vegan gemaakt 🙂

Nodig voor een salade voor 2 personen (mijn voorkeur gaat uit naar biologische producten):

 • Krieltjes 400 gram
 • Hazelnoten 30 gram
 • Sperziebonen 300 gram
 • Citroen (biologisch, we gaan de schil gebruiken) ½
 • Veldsla (kan ook spinazie zijn, mocht je dat nog hebben liggen)70 gram
 • Zongedroogde tomaten 60 gram
 • Agave siroop 2 tl
 • Mosterd 2 tl
 • Olijfolie 1 el
 • Extra vierge olijfolie 2 el

 

Tips voor afvalvrij boodschappen doen voor dit gerecht:

 • De hazelnoten haal ik zelf bij de notenkraam bij mij in de buurt. De noten zijn hier lekkerder, goedkoper dan bij de AH, ze doen met alle liefde de noten in mijn eigen potten en ik ondersteun een lokale ondernemer! Win, win, win, win dus 🙂
 • De olijfolie die ik gebruik komt bij de Oil & Vinniger vandaan. Hier kan je (i.i.g. in Leiden) met je eigen flesjes olijfolie, maar ook andere oliën en azijn komen tappen
 • Veldsla, zongedroogde tomaten, sperziebonen, deze ingrediënten haal ik allemaal bij de biologische markt in Den Haag, maar zijn vast ook wel op andere markten los te koop 😉 De meeste markten zijn ideaal voor afvalvrij boodschappen doen.

 

To do (Bereidingstijd 25-30 minuten):

 1. Snijd de grotere krieltjes doormidden. Kook ze vervolgens, met deksel op de pan, in 10-12 minuten beetgaar
 2. Dop de sperziebonen en snijd ze in 3 of 4 gelijke stukken.
 3. Was de citroen en rasp de helft van de schil fijn. Pers vervolgens het sap uit de citroen. Als de citroen al wat ouder is gaat raspen niet altijd even makkelijk. Dan schil ik de citroen en chop ik daarna de schil fijn.
 4. Wok de hazelnoten in een hapjespan op middelhoog vuur (zonder olie), zodra ze bruin worden uit de pan halen en even apart bewaren.
 5. Verhit nu de olijfolie in dezelfde hapjespan, voeg de sperziebonen toe en een ½ theelepel citroensap en een beetje van de rasp. Laat dit 10 minuten bakken op middelhoog vuur met een deksel op de pan, als het goed is zijn de boontjes daarna beetgaar. Zelf heb ik geen deksel voor mijn wokpan, daarom gebruik ik een koekenpan van de zelfde grootte als deksel, werkt prima 🙂
 6. Scheur tijdens het bakken van de boontjes de veldsla zodat het losse blaadjes zijn in plaats van bosjes, snijd de zongedroogde tomaten klein en meng de veldsla en de zongedroogde tomaten in een saladekom. Zodra de boontjes en krieltjes gaar zijn en al een beetje afgekoeld kunnen deze ook in de salade kom erbij.
 7. Maak nu een dressing van de agave siroop, extra vierge olijfolie, mosterd en het citroensap. Giet de dressing over de salade!
 8. Smakelijk eten 🙂

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: