Litterati geeft inzicht in zwerfafval

Wie mij al een tijdje volgt weet dat ik veel bezig ben met het opruimen van zwerfafval. Want zoals ik in een eerdere blog heb uitgelegd, opruimen helpt! Afgelopen weekend werd ik getipt op Litterati. Litterati is een community van mensen die zich inzetten om zwerfafval te voorkomen door het op te ruimen, maar ook door het te fotograferen en daarmee vast te leggen in een database. Eerst leek het mij vooral veel werk om alles op de foto te zetten maar dit valt eigenlijk best wel mee en het levert nuttige data op. Zoals waar zwerfafval hotspots zijn en welk soort afval we vooral tegenkomen op straat.

Litterati wereldkaart

Waar de hotspots zijn
Tijdens het fotograferen van het zwerfafval wordt de locatie via GPS vastgelegd. Deze GPSgegevens geven inzicht in waar veel zwerfafval wordt gevonden.  Via de website van Literatti kan je een kaart vinden met daarop het aantal gevonden zwerfartikelen, verspreid over de wereld en als je helemaal inzoomt zie je rode stipjes die aangeven waar zwerfafval is gevonden.

Litterati bij mij in de wijk na een paar keer lopen

Wat voor afval we tegenkomen op straat
Via een of meerdere # kan worden aangegeven wat er op de foto staat. Hiermee ontstaat er inzicht in welke producten veel problemen veroorzaken en kan er samen met producenten gekeken worden hoe het probleem van hun verpakkingsmateriaal voorkomen/beperkt kan worden. Op de website van Litterati kan je een overzicht vinden met de meest gevonden items. Plastic staat op het moment van het schrijven van deze blog met stip bovenaan met 188603 stuks die gevonden zijn, daarna volgen sigaretten met 78307 stuks. In totaal zijn er 785620 stuks gevonden en gefotografeerd door de Litterati community.

Waar ik zelf dus eerst vooral veel gedoe zag, en ik dacht vooral langzamer aan het werk te kunnen zijn zie ik nu een enorme meerwaarde! En gebruik nu dus Litterati om bij te houden waar ik wat heb gevonden.

De Litterati app

Ik wil de buurman van mijn oma bedanken voor de tip. Inmiddels heb ik al een aantal rondjes gelopen bij mij in de wijk. Ja, met het fotograferen duurt het wel iets langer, maar het is ook leuk om te zien hoeveel stuks je hebt opgeraapt. Hier had ik eerst geen idee van. Inmiddels zit ik volgens de Litterati teller op 1829 stuks.

Ook aan de slag
Als je ook aan de slag wil moet je de gratis app Litterati downloaden. Via deze app maak je de fotos en verstuur je ze naar de database. Daarnaast geeft de app je een overzicht van alle items die je hebt gevonden. Zoals ik al uitlegde kan je via de website de kaart en meest gevonden items vinden. Het duurt wel even voordat je eigen stipjes op de kaart verschijnen.
Bij het taggen van het zwerfafval is het handig om verschillende dingen vast te leggen. Geef bijvoorbeeld aan wat het is, waar het van gemaakt is en/of het merk. Zo tag ik een snoepverpakking bijvoorbeeld als #plastic #Haribo #candy #wrapper.
Als je wil kan je tijdens het opruimen de foto’s maken en later de foto’s taggen en uploaden. Als er ergens veel afval ligt vind ik dat het prettigste werken. Als er minder ligt fotografeer ik het afval en ga ik al meteen taggen. Ook is meteen taggen erg handig als het gaat om het merk, dit is niet altijd meer goed terug te zien op de foto en het is zonde als deze data verloren gaat.

Ik hoor het graag als jullie je ook aansluiten bij de Litterati community!

11 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Goed bezig, Sara! Litterati leek me ook wat veel extra tijd kosten, maar dat je achteraf kan taggen, was precies iets wat ik me afvroeg en me fijner lijkt. Goed om te weten dus! Sowieso ben ik een dataliefhebber, dus dat werkt vast motiverend 🙂
  Nu nog steeds een keer die drempel over om op pad te gaan. Volgende maand is er een schoonmaakactie in de wijk, dus als ik voor die tijd nog niet geweest ben, moet ik dan zeker mee van mezelf, haha.

  • Sara Reijnders

   Het werkt bij mij ook erg motiverend. Ik vond zwerfafval rapen al verslavend werken en nu met Litterati al helemaal! Het geeft echt inzicht in wat je hebt opgeruimd 🙂 Als je ook je eigen verzamelde data wil zien moet je de mensen van Litterati even een FB berichtje sturen. Dit deel van de website zijn ze nog aan het ontwikkelen maar ik heb al een wachtwoord gekregen O:) Succes alvast!

 • Marianne - Groene stapjes

  Wat goed dat er zo’n app is! Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik denk dat het heel veel kan bijdragen en inzicht kan geven. Ik ben zelf niet iemand die gemakkelijk andermans afval opruimt, maar soms pak ik wel eens wat op. Zo’n app werkt vast motiverend om dit meer te doen!

 • Suus

  Ken je dit artikel? https://www.trouw.nl/groen/een-container-vol-blik-dopjes-en-plastic~a4b28b45/

  Ik vond dit verhaal van een mede-Litterati-gebruiker zo inspirerend!
  Hij maakt ook goed duidelijk waarom het zin heeft om alles te documenteren. Daarmee kun je beleidsmakers en het bedrijfsleven inzicht geven in de werkelijke omvang van het zwerfafvalprobleem. En specifieke bedrijven aanspreken: overal ligt bijvoorbeeld afval van McDonalds. En de hoeveelheid blikjes en flesjes die hij vindt, laat zien dat statiegeld daarop best een goed idee zou zijn.

  • Sara Reijnders

   Dit artikel kende ik nog niet. Wel volg ik Dirk Groot al een tijdje. Hij heeft inmiddels 50.000 stuks zwerfafval met Litterati gefotografeerd. Het is ook mijn doel om mijn woonomgeving helemaal af te gaan en te kijken of ik dan met oplossingen kan komen en/of producenten kan aanspreken. Ik was er wel al achter dat cigarette en snoeppapiertjes bij mij in de wijk een groot probleem vormen. Maar met alle foto’s die ik nu aan het verzamelen ben heb ik zo ook bewijs!

 • Alie Holtmark van Dijkerhof

  Gaaf! Ik wandel dagelijks door Voorburg en zal zeker de app en mijn nuttigheid tijdens het wandelen met de hond vergroten. Dank je wel voor de motivatie en inspiratie.

  • Sara Reijnders

   He Alie, wat leuk om te lezen dat ik je heb geïnspireerd om mee te helpen met opruimen en het verzamelen van data over zwerfafval! Als je het leuk vindt kunnen we misschien een keer samen aan de slag gaan? 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: