Microplastics, kleine plastic balletjes in onze verzorgingsproducten

Er worden microplastics (kleine deeltjes plastic) in onder andere tandpasta, handzeep en douchegel verwerkt… Ik kan het zelf bijna niet geloven, maar producenten voegen kleine plastic balletjes toe voor een lekker scrub gevoel, zodat we de bacteriën en dode huidcellen beter weg krijgen. Bij sommige producten, zoals scrubs, kan je dit herkennen doordat je kleine balletjes erin ziet zitten. Maar er zijn ook producten waar plastic in zit waar je dit niet aan kan zien. Daarom ben ik begonnen met het lezen van etiketten.

Wat zijn microplastics
Microplastics zijn kleine deeltjes kunststof (kleiner dan 5 millimeter). Microplastics kunnen ontstaan door het uit elkaar vallen van grotere stukken plastic, maar ze worden dus ook bewust aan verzorgingsproducten toegevoegd. De waterzuiveringsinstallaties waar ons afvalwater langs gaat voordat het in de rivieren/zee terecht komt is niet instaat om deze kleine plasticdeeltjes uit het water te filteren. De plasticdeeltjes die bij jou in het doucheputje verdwijnen komen dus zo in de zee terecht. De deeltjes zijn niet afbreekbaar, eenmaal in de zee dan blijven ze daar. Er is ook (nog) geen techniek gevonden om deze deeltjes uit het zeewater te filteren.

Probleem van microplastics
De risico’s van microplastics zijn grotendeels nog onbekend. Wat we al wel weten is dat gifstoffen zich kunnen binden aan deze deeltjes en dat deze deeltjes door dieren worden aangezien voor algen (voedsel dus) en worden opgegeten. De kleine dieren die de plastic deeltjes voor voedsel aanzien worden weer gegeten door grotere dieren en zo komt het plastic in de hele voedselketen terecht, ook in die van de mens als je vis of andere zeedieren eet. Maar ook als je geen dierlijke producten eet kan je plastic binnen krijgen, zo blijkt er steeds meer plastic aanwezig te zijn in ons drinkwater. Eigenlijk best raar dus dat er microplastics in onze verzorgingsproducten worden verwerkt.

Producten met plastic
Om er zeker van te zijn dat ik geen producten meer koop waar microplastics inzitten ben ik begonnen met het lezen van etiketten. Dit kan best wel even lastig zijn, het etiket bestaat vaak uit kleine lettertjes met onbekende namen. Maar je raakt er aan gewend. Als er op de verpakking staat dat er een van de volgende producten in zit, dan zit er dus plastic in!

Polyethylene (PE)
Polypropylene (PP)
PolyethyleneTerepthalate (PET)
Polymethyl Methacrylate (PMMA)
Polyacrylate
Polyurethane
Polystyrene
Polythyleneglycol
Nylon
Acrylate copolymer
Polyethylene glycol

Gelukkig gebruiken veel fabrikanten een groot deel van deze stoffen niet meer. In mijn eigen zoektocht ben ik alleen de stof Acrylate copolymer tegen gekomen.

Om ons te helpen heeft de organisatie ‘Bead the microbead’ heeft een overzicht gemaakt van producten waar helaas nog plastic in is verwerkt.

Producten zonder plastic
Gelukkig zijn er ook verzorgingsproducten te koop waar geen plastic in is verwerkt. Eerder schreef ik al een blog over mijn enthousiasme voor mijn zeepblok en shampoobar. Dit zijn beide producten waar geen plastic in wordt verwerkt en er ook geen plastic nodig is als verpakkingsmateriaal. Ideaal dus als je het plastic probleem wilt helpen voorkomen! De organisatie ‘Beat the microbead’ heeft een overzicht gemaakt van producten zonder microplastics.

8 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: