Microplastics, kleine plastic balletjes in onze verzorgingsproducten

Ik kan het zelf bijna niet geloven, er worden microplastics (kleine deeltjes plastic) in onder andere tandpasta, handzeep en douchegel verwerkt… Het plastic wordt toegevoegd voor een lekker scrub gevoel en om dode huidcellen en bacteriën beter weg te krijgen. Bij sommige producten, zoals scrubs, kan je dit herkennen doordat je kleine balletjes erin ziet zitten. Maar er zijn ook producten waar plastic in zit waar je dit niet aan kan zien. Daarom ben ik begonnen met het lezen van etiketten.

Wat zijn microplastics
Microplastics zijn kleine deeltjes kunststof (kleiner dan 5 millimeter). Microplastics kunnen ontstaan door het uit elkaar vallen van grotere stukken plastic, maar ze worden dus ook bewust aan verzorgingsproducten toegevoegd. De waterzuiveringsinstallaties waar ons afvalwater langs gaat voordat het in de rivieren/zee terecht komt is niet instaat om deze kleine plasticdeeltjes uit het water te filteren. De plasticdeeltjes die bij jou in het doucheputje verdwijnen komen dus zo in de zee terecht. De deeltjes zijn niet afbreekbaar, eenmaal in de zee dan blijven ze daar. Er is ook (nog) geen techniek gevonden om deze deeltjes uit het zeewater te filteren.

Probleem van microplastics
De risico’s van microplastics zijn grotendeels nog onbekend. Wat we al wel weten is dat gifstoffen zich kunnen binden aan deze deeltjes en dat deze deeltjes door dieren worden aangezien voor algen (voedsel dus) en worden opgegeten. De kleine dieren die de plastic deeltjes voor voedsel aanzien worden weer gegeten door grotere dieren en zo komt het plastic in de hele voedselketen terecht, ook in die van de mens als je vis of andere zeedieren eet. Maar ook als je geen dierlijke producten eet kan je plastic binnen krijgen, zo blijkt er steeds meer plastic aanwezig te zijn in ons drinkwater. Eigenlijk best raar dus dat er microplastics in onze verzorgingsproducten worden verwerkt.

Producten met plastic
Om er zeker van te zijn dat ik geen producten meer koop waar microplastics inzitten ben ik begonnen met het lezen van etiketten. Dit kan best wel even lastig zijn, het etiket bestaat vaak uit kleine lettertjes met onbekende namen. Maar je raakt er aan gewend. Als er op de verpakking staat dat er een van de volgende producten in zit, dan zit er dus plastic in!

Polyethylene (PE)
Polypropylene (PP)
PolyethyleneTerepthalate (PET)
Polymethyl Methacrylate (PMMA)
Polyacrylate
Polyurethane
Polystyrene
Polythyleneglycol
Nylon
Acrylate copolymer
Polyethylene glycol

Gelukkig gebruiken veel fabrikanten een groot deel van deze stoffen niet meer. In mijn eigen zoektocht ben ik alleen de stof Acrylate copolymer tegen gekomen.

Om ons te helpen heeft de organisatie ‘Bead the microbead’ heeft een overzicht gemaakt van producten waar helaas nog plastic in is verwerkt.

Producten zonder plastic
Gelukkig zijn er ook verzorgingsproducten te koop waar geen plastic in is verwerkt. Eerder schreef ik al een blog over mijn enthousiasme voor mijn zeepblok en shampoobar. Dit zijn beide producten waar geen plastic in wordt verwerkt en waar ook geen plastic nodig is als verpakkingsmateriaal. Ideaal dus als je het plastic probleem wilt helpen voorkomen! De organisatie ‘Beat the microbead’ heeft een overzicht gemaakt van producten zonder microplastics.

11 reacties

  • Sara Reijnders

   Haha, de checklijst wordt steeds groter.
   Zelf heb ik nu een zeepblok en een shampoo bar van de Lush, erg blij mee, vegan en plastic vrij. Ik weet alleen niet zeker of er SLS (palmpolie) in zit. Als ik weer een nieuwe shampoo bar of zeepblok nodig heb dan ga ik daar ook op letten!
   Succes met het lezen van de etiketten! 🙂

  • Sara Reijnders

   Ik schrok er ook van toen ik hier achter kwam. Ik snap gewoon niet dat er bewust microplastics aan producten worden toegevoegd. Dit weergeeft wel goed onze plastic verslaving :O
   Maar wel goed om te horen dat je er voortaan op gaat letten! 🙂

 • Nadieh

  Ik gebruik de app van beat the microbead, met handige streepjescode lezer =) doordat ik m al jaren gebruik heb ik wel gezien dat veel bedrijven de afgelopen jaren zijn gestopt. Dus dat is goed nieuws!

  Helaas is dit niet de grootste stroom microplastics die in het milieu komen volgens mij. Plasic vezels uit kleding (gerecycled zoals fleece) en slijtende autobanden zijn ook grote bronnen. Maar denk wel dat verzorgingsproducten het makkelijkst aangepakt kunnen worden, door ons en hopelijk in de toekomst nog meer producenten =)

 • Natalie

  Ik ben voor zowel voeding als verzorgingsproducten een verwoed etikettenlezer. Ik ben daarom heel blij met deze informatie zodat ik weet waarop ik moet letten. Ik was van begin af aan wantrouwig tegenover het product scrub. De huid schoonmaken met een reinigingsmilk, tot daaraan toe. Al dat lagen verwijderen: ik weet het niet. Ik ben geen slang.

 • Isabel

  Alle informatie die ik vind over microplastics in het afvalwater, is zeer verontrustend. Niet alleen in tal van verzorgingsproducten maar ook in synthetisch ondergoed zitten microplastics. Naar het blijkt, komen daarvan minuscule deeltjes bij elke wasbeurt los en komen zo in het afvalwater terecht. In totaal zijn dat tonnen plastic per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: