Microplastics, kleine plastic balletjes in onze verzorgingsproducten

Ik kan het zelf bijna niet geloven, er worden microplastics (kleine deeltjes plastic) in onder andere tandpasta, handzeep en douchegel verwerkt… Het plastic wordt toegevoegd voor een lekker scrub gevoel, om het product smeerbaarder te maken of om dode huidcellen en bacteriën beter weg te krijgen. Bij sommige producten, zoals scrubs, kan je dit herkennen doordat je kleine balletjes erin ziet zitten. Maar er zijn ook producten waar plastic in zit waar je dit niet aan kan zien.

Wat zijn microplastics
Microplastics zijn kleine deeltjes kunststof (kleiner dan 5 millimeter). Microplastics kunnen ontstaan door het uit elkaar vallen van grotere stukken plastic, maar ze worden dus ook bewust aan verzorgingsproducten toegevoegd. De waterzuiveringsinstallaties waar ons afvalwater langs gaat voordat het in de rivieren/zee terecht komt is niet instaat om deze kleine plasticdeeltjes uit het water te filteren. De plasticdeeltjes die bij jou het doucheputje in stromen, komen dus zo in de zee terecht. De deeltjes zijn niet afbreekbaar, eenmaal in de zee dan blijven ze daar. Er is ook (nog) geen techniek om deze deeltjes uit het zeewater te filteren.

Probleem van microplastics
De risico’s van microplastics zijn grotendeels nog onbekend. Wat we al wel weten is dat gifstoffen zich kunnen binden aan deze deeltjes en dat deze deeltjes door dieren worden aangezien voor algen (voedsel dus) en worden opgegeten. De kleine dieren die de plastic deeltjes voor voedsel aanzien worden weer gegeten door grotere dieren en zo komt het plastic in de hele voedselketen terecht, ook in die van de mens als je vis of andere zeedieren eet. Maar ook als je geen dierlijke producten eet kan je plastic binnen krijgen, zo blijkt er steeds meer plastic aanwezig te zijn in ons drinkwater. Eigenlijk best raar dus dat er microplastics in onze verzorgingsproducten worden verwerkt.

Producten met microplastic

Uit de ingrediëntenlijst zou je op kunnen maken of er plastic in een product zit verwerkt. Om dit te kunnen lezen moet je vaak wel flink je best doen en je vervolgens door een lijst met ingewikkelde termen werken.

Een aantal stoffen die duiden op microplastics: Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), PolyethyleneTerepthalate (PET), Polymethyl Methacrylate (PMMA), Polyacrylate, Polyurethane, Polystyrene, Polythyleneglycol, Nylon, Acrylate copolymer en Polyethylene glycol.

Om ons te helpen met het lezen van de etiketten heeft de organisatie ‘Bead the microbead’ een online tool en een app gemaakt waarmee je kan checken of er in een product microplastics zitten.

Producten zonder plastic
Gelukkig zijn er ook verzorgingsproducten te koop waar geen plastic in is verwerkt. De organisatie ‘Beat the microbead’ heeft een overzicht gemaakt van producten zonder microplastics.

Voor onder de douche ben ik zelf fan van shampobars en zeepblokken. Geen plastic in het product, maar ook geen plastic verpakking!


Meer weten? Kijk de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over microplastics in verzorgingsproducten en kijk op de website van Beath the Microbeat.

11 reacties

    • Sara Reijnders

      Haha, de checklijst wordt steeds groter.
      Zelf heb ik nu een zeepblok en een shampoo bar van de Lush, erg blij mee, vegan en plastic vrij. Ik weet alleen niet zeker of er SLS (palmpolie) in zit. Als ik weer een nieuwe shampoo bar of zeepblok nodig heb dan ga ik daar ook op letten!
      Succes met het lezen van de etiketten! 🙂

    • Sara Reijnders

      Ik schrok er ook van toen ik hier achter kwam. Ik snap gewoon niet dat er bewust microplastics aan producten worden toegevoegd. Dit weergeeft wel goed onze plastic verslaving :O
      Maar wel goed om te horen dat je er voortaan op gaat letten! 🙂

  • Nadieh

    Ik gebruik de app van beat the microbead, met handige streepjescode lezer =) doordat ik m al jaren gebruik heb ik wel gezien dat veel bedrijven de afgelopen jaren zijn gestopt. Dus dat is goed nieuws!

    Helaas is dit niet de grootste stroom microplastics die in het milieu komen volgens mij. Plasic vezels uit kleding (gerecycled zoals fleece) en slijtende autobanden zijn ook grote bronnen. Maar denk wel dat verzorgingsproducten het makkelijkst aangepakt kunnen worden, door ons en hopelijk in de toekomst nog meer producenten =)

  • Natalie

    Ik ben voor zowel voeding als verzorgingsproducten een verwoed etikettenlezer. Ik ben daarom heel blij met deze informatie zodat ik weet waarop ik moet letten. Ik was van begin af aan wantrouwig tegenover het product scrub. De huid schoonmaken met een reinigingsmilk, tot daaraan toe. Al dat lagen verwijderen: ik weet het niet. Ik ben geen slang.

  • Isabel

    Alle informatie die ik vind over microplastics in het afvalwater, is zeer verontrustend. Niet alleen in tal van verzorgingsproducten maar ook in synthetisch ondergoed zitten microplastics. Naar het blijkt, komen daarvan minuscule deeltjes bij elke wasbeurt los en komen zo in het afvalwater terecht. In totaal zijn dat tonnen plastic per jaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: