Verpakkingsvrij onder de douche

Flessen voor shampoo, sachets met badzout, bussen met douche schuim en tubes. Tot zo’n vier maanden geleden stond mijn badkamer vol met verpakkingen. 

Een zeepblok en een shampoobar
In plaats van al die flessen, sachets en bussen gebruik ik tegenwoordig een zeepblok en een shampoobar. Een shampoobar wat is dat? Simpel gezegd is het een blok shampoo, net zoals je een blok zeep kan hebben. En ik vind het ideaal! 😀

Lush
Ik heb mijn eerste shampoobar bij Lush gekocht. Een winkel waar ik eerst altijd met een grote boog omheen liep vanwege de sterke geuren die uit de winkel komen.  Maar toen ik me realiseerde dat ik daar shampoo en zeep zonder verpakking kan krijgen ben ik er toch de winkel binnen gestapt.  Ik was altijd bang dat mijn badkamer net zoals de Lush winkels zou gaan ruiken, dat is gelukkig niet het geval. In ieder geval niet met de shampoobar en het zeepblok waar ik nu al vier maanden mee doe.

Update: Ik ben erg tevreden over deze producten van de Lush, maar ik ben er achter gekomen dat ze nog palmolie in hun producten verwerken. Voor palmolie worden grote stukken regenwoud gekapt en daarmee gaat het leefgebied van vele dieren, zoals de orang-oetan, verloren. Daarom ben ik verder gaan zoeken naar shampoobars en blokken zeep zonder palmolie. Inmiddels heb ik meerdere goede producten gevonden. Ik moet wel zeggen dat ze op de ene dag beter werken dan de andere dag. Ik heb geen idee hoe dat precies komt. Maar misschien was dat toen ik nog vloeibare zeep gebruikte ook wel zo alleen lette ik er minder op…  Wil je ook overstappen op een shampoobar en een blok zeep, test dan vooral zelf uit wat een goede match is voor jou:

Kosten
Toen ik de eerste keer een shampobar ging kopen schrok ik wel even van de prijzen, zo’n acht euro voor een klein blokje zeep. Maar ik ben er inmiddels achter dat je heel lang met het kleine blokje zeep kan doen en dat acht euro wel veel geld, maar eigenlijk helemaal niet zo duur is. Ik heb mijn shampoobar en zeepblok nu zo’n vier maanden en het ziet er naar uit dat ik er misschien wel een heel jaar mee ga doen. Voor mijn gevoel worden de blokken nauwelijks kleiner.

Zonder afval
Wil je de shampoobar en zeep echt zonder afval hebben dan moet je wel je eigen bakje meenemen. Toen ik met mijn eigen bakje aankwam waren ze in de winkel erg enthousiast.
Naast dat je de zeep en shampoo afvalvrij mee kan krijgen, zijn de producten van Lush ook allemaal dierproefvrij en een groot deel is vegan.

Zeep bewaren
Thuis kan je de zeep en de shampoobar op een schaaltje in de badkamer bewaren, dit vind ik er zelf ook erg leuk uit zien. Zet een schaaltje met zeep niet te dicht bij de douche om te voorkomen dat de zeep oplost door het douchewater dat er anders steeds opvalt. Mocht je de zeep in een willen bewaren in een bakje dat je dicht doet, dan is het wel belangrijk dat je de zeep eerst even goed laat drogen anders lost deze langzaam op.

Gebruik shampoobar
Net als bij normale shampoo maak je eerst je haren lekker nat. Vervolgens kan je de shampoobar over je haar heen wrijven waardoor er een klein beetje schuim ontstaat. Het is waarschijnlijk niet zoveel als je gewend bent van de vloeibare shampoo maar het werkt wel!
Een andere manier, die ik zelf makkelijker vind, is door met de shampoobar over de binnenkant van je hand te wrijven (voelt een beetje ruw aan maar is niet vervelend ofzo). Ook bij deze manier ontstaat er maar een klein beetje schuim, maar het werkt! Zelf heb ik vrij lang haar, dus ik maak meestal twee keer zo’n schuimlaagje op mijn hand.
Met het schuim al in je haar of nog op je hand masseer je je haar, net zoals je met vloeibare zeep zou doen. Daarna is het een kwestie van uitspoelen. Simpel toch?!

Niet in opdracht van
Ik heb deze blog niet in opdracht van Lush geschreven, ik ben gewoon enthousiast over de shampoobars en zeepblokken die ze hebben.
Update: nu dus wel iets minder door het feit dat er palmolie in verwerkt zit.

7 reacties

 • Nadieh

  Ik ben al jaren fan van de shampoo bars van lush en heb al verschillende vriendinnen aangestoken! Een ander groot voordeel vind ik dat mijn haar niet meer vet werd, waardoor ik het minder kon wassen. Top, want de haarwasbeurt kost meer tijd en warm water. Driedubbele besparing dus!

  • Sara Reijnders

   Leuk om te horen dat jij ook enthousiast bent over de shampoo bars. En ik merk inderdaad ook dat mijn haar minder snel vet wordt. Ben ik erg blij mee, voor het gebruik van de shampoo bar kon ik bijna elke dag mijn haar wel wassen :O nu zit ik op 1x per drie dagen en ik heb het gevoel dat dat zelfs langzaam minder wordt! 🙂

 • simone de bont

  Ook ik gebruik tegenwoordig een stuk haarzeep in plaats van shampoo. Ik heb Werfzeep, dat is een zeepmakerij in Utrecht. Ik heb nog een tip als je haar stug wordt na het wassen met natuurlijke zeep. Als je het naspoelt met water met een flinke scheut azijn wordt je haar weer zacht. Leve de haarzeep!!!

  • Sara

   Daar had ik nog niet over nagedacht. Ik voorkom wel dat er water in het schaaltje komt en dat de zeep en de shampoobar goed kunnen drogen. Maar als ik in de kringloop een goed uitlek schaaltje/bordje/bakje tegenkom dan neem ik die mee. Bedankt voor de tip ☺️

 • Rob Walrecht

  Je haar kun je ook wassen met alleen water maar je hebt er wel een “ontwenningsperiode” voor nodig van een paar maanden omdat je talgklieren vet blijven aanmaken. Na verloop van tijd wordt dat vanzelf minder.
  Doordat we niet anders gewend zijn dat we ons haar met shampoo wassen wordt ons haar steeds sneller vet.
  Ik was nu mijn haar al 4 jaar alleen nog met water en af en toe met… mayonaise en dat bevalt prima en ms nog een betere oplossing dan een shampoobar?.. 🙂

  • Sara Reijnders

   He Rob, dat zou ik ook heel graag willen. Ik was begonnen met afbouwen. Dus eerst nog wel wassen maar met een langere tussenperiode om de klap met niet wassen minder heftig te maken. Maar dit wilt niet echt lukken. Er zijn toch vaak momenten dat ik denk ‘laat ik mijn haar toch maar wassen’
   En het gebruik van mayonaise had ik nog niet gehoord, wel appelciderazijn 😋

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: