Wat te doen met oud brood?

Brood, typisch zoiets dat veel wordt weggegooid! Wel zo’n 20% van de broden die we kopen belandt in de vuilnisbak. Het is uitgedroogd, beschimmeld of … ik weet het eigenlijk niet waarom mensen zoveel brood weggooien. Oké als brood beschimmeld is kan je het niet meer eten, maar eigenlijk hadden we het niet zover moeten laten komen! Met deze blog wil ik jullie helpen voorkomen dat er brood in de vuilnisbak belandt, door te laten zien wat voor lekkers je nog allemaal kan maken van oud brood.

Croutons
Broodkapjes, zelf ben ik er ook geen fan van. Toch gooi ik de kapjes niet weg! Ik gebruik de kapjes van het brood meestal om croutons voor bij de soep of de salade van te maken.

Croutons maken
Croutons maken is heel simpel. Snij het oude brood (kapjes maar ook gewone sneetjes) in kleine stukjes. Bak de stukjes brood in de (olijf)olie totdat ze lekker knapperig zijn. Je kan de croutons eventueel nog een extra smaakje geven door tijdens het bakken knoflook, peper of kruiden zoals peper en tijm toe te voegen.

Getoast brood
Oud brood is ook ideaal om te toasten. Mmmm, lekker ontbijten met een getoast broodje met jam.
Of juist ‘s avonds bij het avondeten of als hapje bij een feestje, met een lekkere tapenade of humus.

Bruschettas
Bruschettas zijn simpel gezegd getoaste broodjes met een tomaten salsa als topping. Lekker als voorafje of ook als hapje bij een feestje!

Tosti
Oud brood is ook ideaal voor een tosti. Heerlijk als lunch en ook nog een super gemakkelijk. Zelf vind ik het zonde om vers brood te gebruiken voor een tosti en ik heb het gevoel dat een tosti alleen maar lekkerder wordt als deze van oud brood gemaakt is.
Heb je toevallig nog een banaan liggen die op moet? Probeer dan ook eens een banaantosti! 🙂

Wentelteefjes
Als wij per ongeluk echt te veel brood over hebben, dan maakt mijn vriend hier meestal lekkere wentelteefjes van! 🙂

Verkruimelen om als paneermeel te gebruiken
Om mijn vegaburgers wat structuur te geven verkruimel ik er vaak oud brood door. Door oud brood (nadat je het nog even getoast hebt) te verkruimelen krijg je paneermeel.
Op de foto zie je risotto balletjes. Van het restje risotto en wat oud brood heb ik laatst een heerlijke snack gemaakt!

Heb jij nog een ander lekker recept waarbij je oud brood gebruikt? Laat het mij weten! 🙂

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *