Wat te doen met oud brood?

Brood, typisch zoiets dat veel wordt weggegooid! Wel zo’n 20% van de broden die we kopen belandt in de vuilnisbak. Het is uitgedroogd, beschimmeld of … ik weet het eigenlijk niet waarom mensen zoveel brood weggooien. Oké als brood beschimmeld is kan je het niet meer eten, maar eigenlijk hadden we het niet zover moeten laten komen! Met deze blog wil ik jullie helpen voorkomen dat er brood in de vuilnisbak belandt, door te laten zien wat voor lekkers je nog allemaal kan maken van oud brood.

Croutons
Broodkapjes, zelf ben ik er ook geen fan van. Toch gooi ik de kapjes niet weg! Ik gebruik de kapjes van het brood meestal om croutons voor bij de soep of de salade van te maken.

Croutons maken
Croutons maken is heel simpel. Snij het oude brood (kapjes maar ook gewone sneetjes) in kleine stukjes. Bak de stukjes brood in de (olijf)olie totdat ze lekker knapperig zijn. Je kan de croutons eventueel nog een extra smaakje geven door tijdens het bakken knoflook, peper of kruiden zoals peper en tijm toe te voegen.

Getoast brood
Oud brood is ook ideaal om te toasten. Mmmm, lekker ontbijten met een getoast broodje met jam.
Of juist ‘s avonds bij het avondeten of als hapje bij een feestje, met een lekkere tapenade of humus.

Bruschettas
Bruschettas zijn simpel gezegd getoaste broodjes met een tomaten salsa als topping. Lekker als voorafje of ook als hapje bij een feestje!

Tosti
Oud brood is ook ideaal voor een tosti. Heerlijk als lunch en ook nog een super gemakkelijk. Zelf vind ik het zonde om vers brood te gebruiken voor een tosti en ik heb het gevoel dat een tosti alleen maar lekkerder wordt als deze van oud brood gemaakt is.
Heb je toevallig nog een banaan liggen die op moet? Probeer dan ook eens een banaantosti! 🙂

Wentelteefjes
Als wij per ongeluk echt te veel brood over hebben, dan maakt mijn vriend hier meestal lekkere wentelteefjes van! 🙂

Verkruimelen om als paneermeel te gebruiken
Om mijn vegaburgers wat structuur te geven verkruimel ik er vaak oud brood door. Door oud brood (nadat je het nog even getoast hebt) te verkruimelen krijg je paneermeel.
Op de foto zie je risotto balletjes. Van het restje risotto en wat oud brood heb ik laatst een heerlijke snack gemaakt!

Heb jij nog een ander lekker recept waarbij je oud brood gebruikt? Laat het mij weten! 🙂

3 reacties

 • Ruud Dorlas

  Leuke ideeën om kapjes van brood goed te gebruiken. Ik ga zeker uitproberen wat ik het lekkerst vind en wat het beste bij mijn wekelijkse eetgewoonten past. Want anders ga je het ook niet toepassen. Wel haar aanleiding van dit stukje een suggestie en een vraag:

  Vraag; HOE LANG ZIJN DE COUTONS HOUDBAAR DIE JE HIERVAN MAAKT?

  IDEE: vroeger hadden ze bij ons thuis weleens ‘soepstengels’ dat waren lange einden die feitelijk ook brood waren! Ik neem aan dat als je de boterhammen kapjes in lange einden snijdt dat je er dan dus ook soepstengels van kunt maken (met dezelfde bereidingswijze als de croutons)

  • Sara

   Ik gebruik de croutons altijd meteen als ik ze maak. Ik weet dus niet hoelang ze houdbaar zijn, ik vermoed eigenlijk niet zo lang.

   En leuk idee om van oud brood een soort soepstengels van te maken. De croutons worden wel wat vet door de olie waar je ze in bakt. Dus ik weet niet of je dan echt het soepstengel effect krijgt als je mijn croutons techniek gebruikt, maar ik wil het wel een keer gaan proberen 😃

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: