Het vinden van een nieuwe eigenaar voor de spullen die je niet meer gebruikt

Een tijdje terug deelde ik een blog over de minimalisme game! Een speelse manier, en een stok achter de deur om thuis op te ruimen. Om spullen weg te doen die we zelf niet meer gebruiken maar die anderen misschien nog wel heel goed kunnen gebruiken. Maar hoe vinden we ‘die andere’?

Een groeiende berg

Tijdens de minimalisme game ontstond er bij ons in de woonkamer een berg met spullen die allemaal weg konden.  Bijna allemaal goede spullen , klaar voor een tweede leven. Stap 1 is gelukt, het besluiten dat spullen de deur uit kunnen. Maar dan nog stap 2, het vinden van de nieuwe eigenaar. Iets wat meer tijd vraagt dan ik had gedacht.

Vrienden en familie

Bij de meeste spullen die ik heb weggedaan ben ik eerst nagegaan of ik nog iemand ken die ik er blij mee kan maken. Dat was vooral voor mijn kleren en een aantal boeken en tijdschriften het geval! Het gaat hier dus echt om blij maken! Het gaat niet om het vinden van een nieuwe opberg plek, dan worden de spullen namelijk nog steeds niet gebruikt.

Minibiebs

Een aantal van de boeken uit de grote berg heb ik naar minibiebs bij mij in de buurt gebracht. Minibiebs zijn kleine huisjes of kastjes waar mensen boeken in kunnen plaatsen die ze met anderen willen delen. Op steeds meer plekken in Nederland verschijnen dit soort kleine bibliotheekjes. Soms zijn er ook minibiebs speciaal voor kinderboeken. Afgelopen winter kwam ik een leuke Nijntje zwerfboeken minibieb tegen!
Bij het doneren van de boeken aan de minibiebs heb ik ernaar gekeken of het boeken zijn waarvan ik verwacht dat ze goed gelezen zullen gaan worden. Ook hier geldt, het moet niet een nieuwe opslagplek worden. Zo heb ik mijn oude studieboeken bijvoorbeeld niet in de minibiebs geplaatst, maar wel een kookboek en een oud voorleesboek.

Kringloopwinkels

Een groot deel van de spullen hebben wij naar een kringloopwinkel bij ons in de buurt gebracht. Als je spullen naar de kringloopwinkel brengt, wees dan een beetje kritisch. De kringloop is niet een alternatieve kliko! Ook bij de kringloopwinkels wordt een selectie gemaakt en gekeken naar de verkoopbaarheid van de artikelen.  Als iets een klein beetje beschadigd is heb je kans dat het niet in de winkel belandt. Terwijl het artikel misschien nog best bruikbaar is. Dit doen de winkels om te voorkomen dat het er een rommeltje wordt.

Tweedehands-/kringloopwinkels

Een aantal goede kleren heb ik naar de Reshare store van Den Haag gebracht. Ik heb al vaak iets gekocht bij tweedehands-/kringloopwinkels maar dit was eigenlijk mijn eerste keer dat ik er zelf wat heb gebracht.  Woon je toevallig in Rotterdam of Den Haag en ben je op zoek naar een winkel waar jij je kleding kan brengen? Ik heb eerder een overzicht gemaakt van tweedehands- en kringloopwinkels die gericht zijn op kleding. Andere steden volgen nog!

Marktplaats

De spullen die nog wel wat geld waard zijn, heb ik verkocht via Marktplaats. Denk aan een mooie, maar overbodige prullenbak, een stapel tijdschriften, een kleine camera en studieboeken.
Het duurt soms wel even voordat je spullen via marktplaats hebt verkocht. Er moet maar net iemand zijn die opzoek is naar wat jij in de aanbieding hebt. Maar als je het dan verkocht hebt, heb je een grote kans dat het goed gebruikt gaat worden! Dat vind ik zelf een erg fijn gevoel. En dat geld is ook best fijn toch 🙂 Lees ook de blog ‘Mijn verkooptips voor op Marktplaats’

Garage sale

Ook heb ik spullen naar mijn ouders gebracht. Mijn moeder houdt eens in de zoveel tijd een garage sale samen met vriendinnen. Een leuke en gezellige manier om spullen te verkopen. Handelaren, koopjesjagers, buren, er is altijd veel aanloop.

Mijn marktkraam

In sommige steden zijn er ‘mijn marktkraam’ winkels. Deze winkels staan vol met kleine stalletjes. Het is een soort off line marktplaats.  Ik heb zelf geen spullen verkocht via zo’n marktkraam maar ik kwam laatst, tijdens een weekendje weg, wel zo’n winkel in Dordrecht tegen. Erg leuk om lekker rond te lopen en te zien hoe iedereen zijn best doet (of juist niet) om zijn/haar stalletje er leuk uit te laten zien.

Instagram

Ook Instagram heb ik ingezet om nieuwe eigenaren voor mijn spullen te vinden. Via de stories functie deelde ik foto’s van de spullen die ik die dag weg deed. Op deze manier zijn de mensen die jou volgen welke spullen je weg doet en kunnen ze reageren als er iets tussen zit dat ze wel willen hebben. Zo is er o.a. een studieboek naar een vriendin van mij gegaan en heb ik mijn nichtje blij gemaakt met een shirtje dat ik niet meer droeg.

Inmiddels heb ik al een groot deel van de spullen die ik weg wilde doen een tweede leven gegeven. Er staan nog twee kratjes bij mijn ouders, achtergebleven na de garage sale. Sorry papa… Maar ik vind het toch echt zonde om het gewoon maar weg te gooien. De spullen staan nu op marktplaats te wachten op de volgende eigenaar  of de volgende garage sale 😉

Update, een kledingruilfeestje is een hele leuke manier is om je ‘oude’ kleren een nieuwe eigenaar te geven en tegelijkertijd zelf nieuwe tweedehands schatten te vinden. Lees hier meer over mijn eerste kledingruilfeestje.

4 reacties

  • Hermien - KouweKleren

    Mooie post, ik voel me meer en meer verantwoordelijk voor de dingen die ik wegdoe. Het is nooit ‘weg’, het is altijd ergens en dus moet er een goede bestemming voor worden gevonden. Is ook een fijn geheugensteuntje als ik weer andere spullen, nieuw of tweedehands, mee naar huis wil slepen. Hoe lang ga ik er plezier van hebben, ga ik het wel genoeg gebruiken en wat kan ik ermee als ik er vanaf wil?

    • Sara Reijnders

      Ik ben mij ook steeds bewuster aan het worden van wat ik koop en wat ik allemaal al heb. En gebruik dat geheugen steuntje ook voordat ik iets nieuwskoop! Het gevolg, ik heb bijna niets nieuws meer gekocht sinds de minimalisme game (naast eten dan) . Of ik heb het al, ik kan het lenen of ik heb het eigenlijk niet echt nodig 🙂 ik vind dit een heel fijn gevoel!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: