Leestip: Darwin in de stad

Dit is een boek waar ik lang naar heb uitgekeken. Het is een redelijk nieuw boek dat mijn bibliotheek nog niet in de collectie had. De bibliotheek wilde het boek wel aanschaffen maar voordat het dan binnen is kan er flink wat tijd overheen gaan. Dus toen ik de mail van de bibliotheek kreeg dat het boek voor mij klaar lag ben ik meteen op de fiets gesprongen om het boek te gaan halen.


Het boek ‘Darwin in de stad’ gaat over de natuur in de stad. Steeds meer soorten leven in of zijn zelfs afhankelijk geworden van de stad. Dit heeft te maken met de grote variatie in het stedelijk gebied en de monocultuur (door landbouw en het winnen van grondstoffen) buiten de stad.

Steden zijn nooit het zelfde, het is een veranderend landschap. Alleen soorten die mee veranderen met de stad kunnen er blijven leven. Sommige soorten blijken dit heel goed te kunnen. Een verrassende ontdekking, omdat er lange tijd werd gedacht dat evolutie een langzaam proces is en niet gezien kan worden door mensen. Maar dat is dus wel het geval!

De schrijver van het boek, Menno Schilthuizen, hoogleraar evolutiebiologie, geeft allerlei voorbeelden van de evolutie in de stad. Zo komen spinnen van oorsprong op donkere plekken voor, maar in de stad zie je steeds vaker bij een lichtbron zitten. Vogels zijn hoger gaan zingen, terwijl vrouwtjes van nature op mannetjes met een lage stem vallen. Maar deze zijn in de stad slechter te horen. Stadsmerels zijn zelfs bezig met een hele eigen soort te vormen ‘Merula urbanicus’.

Tegelijkertijd vormt de stad ook een bedreiging waar soorten nog niet op aangepast zijn. Stadslicht bijvoorbeeld, insecten komen hier massaal op af. Maar eenmaal bij de lichtbron worden ze verschroeid of verspillen al hun energie aan het rondjes vliegen om de lichtbron.

Een opvallend punt dat Menno Schilthuizen behandelt is de isolatie van soorten. Vanuit natuurbescherming wordt er vaak gesproken over het verbinden van natuurgebieden zodat het leefgebied van de soorten in die gebieden groter wordt. Menno legt uit dat isolatie juist ook heel waardevol kan zijn omdat je evolutie dan een kans geeft. (Let op: hiervoor moet het geïsoleerde gebied moet wel groot genoeg zijn voor de soort om een gezonde populatie op te bouwen).

Ik vind het een erg interessant boek. Zeker als je erbij stilstaat dat de natuur steeds meer op de stad is aangewezen. Buitengebieden worden steeds eentoniger door de landbouw of door het winnen van grondstoffen. Ik ben niet de enige die dit boek met veel plezier gelezen heeft. Menno Schilthuizen heeft namelijk met het boek de Jan Wolkers Prijs gewonnen, een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Ik vind het ook leuk om te horen als je het boek ook gaat lezen!

Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij de bibliotheek kan lenen. Koop je het boek liever? Kijk dan bij een lokale boekenwinkel of maak gebruik van mijn affiliatielink van bol.com (kost jou niets meer en ik verdien er een klein beetje mee).

En heb jij non-fictie leestips voor mij? Ik hoor ze graag 😊

2 reacties

  • Yolanda

    Heb net ‘Stoppen met vlees’ gelezen van Robert Hedgeman gelezen. We eten sinds april vorig jaar plantaardig, maar wat ben ik toch onder de indruk van dit boek! Wil het boek bij wel iedereen onder de aandacht brengen voor de bewustwording van hetgeen we dieren aandoen. Dus hier ook maar bij jou:) Ken je het al? Al gelezen misschien of?

    • Sara Reijnders

      Bedankt voor de tip 🙂 Ik ben ook door iemand anders op dit boek getipt. Toen ben ik er in begonnen, maar heb het niet uitgelezen. Ik kwam er niet lekker in… waarom geen idee. Misschien nog een keer proberen. Het onderwerp vind ik wel heel interessant!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: