Natuurkampeerterrein Drie, vakantie in eigen land

Deze zomer hebben wij gekampeerd op de Veluwe bij Natuurkampeerterrein Drie. Een heerlijke vakantie midden in het bos. Deze camping waren we eerder per toeval tegengekomen. We vonden het er toen zo ontspannen uitzien dat we er een weekje vakantie hebben gevierd.

Het Speulderbos
Vanaf de camping loop je zo het Speulderbos in. Een sprookjesachtig bos met veel kromme eiken en beuken. Het Speulderbos wordt ook wel het bos met dansende bomen genoemd.  Een leuke naam en door al dat gekronkel van de bomen ziet er ook echt dansend uit.  Dat er hier zoveel gekronkelde bomen staan komt doordat lange tijd alleen de rechte bomen zijn gekapt (voor het bouwen van huizen) de andere bomen, de kromme dus, zijn blijven staan.

Dieren spotten
De camping ligt midden in het bos, dat bekent veel dieren zien. Vanaf onze plek op de camping hebben we van alles voorbij zien en horen komen. Merels en zanglijsters die op het gras en tussen de varens de hele dag op zoek waren naar eten, maar ook koolmeesjes, zwarte meesjes, en een roodborstje. Aan het einde van de dag kwamen er konijnen tevoorschijn en in de schemering vlogen er vleermuizen over de plek.

Helaas hebben we geen zwijnen gezien. Maar we hebben ze wel gehoord vanuit de tent (geknor en gegrut) en we zijn veel sporen rondom de camping ontdekt. Onze camping-buren hebben meer geluk gehad, zij zijn op de fiets vlak bij de camping wel een aantal zwijnen tegengekomen.
Zelf zijn we tijdens het wandelen en het fietsen onder andere nog twee reetjes en een specht gespot. Erg leuk om al die dieren te zien!

Minder leuk was dat we tijdens onze vakantie ook veel teken hebben gezien. Ga je hier ook kamperen, dan raad ik je aan om jezelf/elkaar goed op teken te checken. Maar laat dit je alsjeblieft niet afschrikken, het is namelijk echt een hele leuke camping.

Fietsen naar Kootwijkerzand
In de omgeving van de camping kan je heerlijk fietsen door de bossen, langs zandverstuivingen en over de heidevelden. Een mooie route die we gefietst hebben was een rondje Kootwijkerzand. Vlak bij de camping ligt knooppunt 97. Hier zijn we begonnen en hebben toen de volgende route gefietst:

97 – 59 – 13 -58 – 81 – 71 – 19 – 40 – 37 – 36 – 62 – 60 – 47 – 82 – 11 – 96 – 79 – 97

Uitkijktoren Kootwijkerzand
Ik ben dol op uitkijkpunten. Tijdens onze fietstocht zijn we dan ook naar de uitkijktoren van Kootwijkerzand gefietst. Een mooie stalen toren van 13,5 meter hoog. De toren staat aan de rand van de zandverstuiving en vanaf boven heb je een fantastisch uitzicht over de grootste zandverstuiving van West-Europa.

Deze toren is gratis te beklimmen en ligt tussen knooppunt 81 en 71, iets vanaf de route die ik hierboven heb beschreven.

De Bostoren
Voor een heel ander uitzicht kan je de 40 meter hoge Bostoren beklimmen. Een indrukwekkende uitkijktoren met verschillende uitzichtplateaus. Een van deze plateaus heeft een groot net als ondergrond. Ondanks dat ik eigenlijk wel wist dat er niets fout zou gaan vond ik het toch wel even spannend om over het net te lopen. En ik vind het gaaf dat er bovenop de toren een aantal bomen groeien.

Een kaartje kost vier euro en kan je kopen bij het restaurant aan de andere kant van de weg (Garderenseweg 93, Putten) ongeveer vijf minuten lopen vanaf de toren.  Bij de toren zelf hangt ook een automaat, maar deze was buiten werking toen wij er waren.

Dagje Harderwijk
Naast lekker in de natuur zijn, hebben we ook de dorpen en steden in de omgeving bezocht. Waaronder Harderwijk. Hier komt mijn overgroot oma vandaan. We waren op zoek naar het huis waarin zij heeft gewoond. Helaas heb ik heel leuk voor het verkeerde huis staan poseren en het huis waarin ze heeft gewoond niet bewust gezien. Als we weer een keer in de buurt zijn ga ik voor de herkansing.

Verder hebben we vooral lekker rondgelopen door het stadje en de kleine botanische tuin bezocht.

Mini poppenkastpoppen museum in Harderwijk <3

Natuurkampeerterrein Drie
Het is een mooie, kleine natuur camping midden in het bos. De camping is van Staatsbosbeheer. Elke dag komt de boswachter van het gebied langs op de camping, een mooi moment om vragen te stellen over het gebied.

Op de camping stonden wij op plek 24, een ruime plek aan de rand van de camping. Plek 22 lijkt mij ook een hele fijne plek om te staan.

Het was een heerlijke vakantie, de week is voorbij gevlogen! Het lijkt mij heerlijk om volgend jaar weer een weekje naar deze of een andere natuurcamping te gaan 😊 Tips voor nog meer leuke campings? Ik hoor ze graag.

3 reacties

 • Danielle

  Ik heb sinds 2 jaar vakantie in eigen land ontdekt. Mijn vriend en ik fietsen door NL. De natuurcampings zijn allemaal heel bijzonder. Camping Buitenland, Camping de Lievelinge en Camping de Roos vond ik ook allemaal leuk op hun eigen manier.

  • Sara Reijnders

   He Danielle, bedankt voor de tips! De campings die je noemt zien er heerlijk uit. Vooral Camping de Roos spreekt mij aan 🙂

   Ik ben zelf een keer eerder op fietsvakantie geweest naar Texel. We hebben toen heen gefietst en aan het eind met de trein terug gegaan O:) Dat was erg leuk maar daarna heb ik dat eigenlijk niet meer gedaan. Met de fiets naar bestemming toe is natuurlijk helemaal duurzaam!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: