Leestip: Groene leugens, duurzaamheid als verkooptruc

In september kreeg ik een mail van de uitgever Atlas Contact met de vraag of ik het boek ‘Groene leugens, duurzaamheid als verkooptruc’ wilde reviewen. Ik twijfelde, want ik wil eigenlijk geen nieuwe spullen kopen/krijgen. En ook geen reclame maken voor het kopen van nieuwe spullen. Maar omdat de titel mij meteen nieuwsgierig had gemaakt heb ik een reviewexemplaar laten opsturen. Met de uitgever heb ik afgesproken dat ik een eerlijk commentaar zou geven en dat het boek dat ik ontvangen heb een doorgeefboek wordt. Zodat het boek veel gelezen gaat worden. Nu ik het boek gelezen heb hoop ik zeker dat veel mensen het gaan lezen want het is echt de moeite waard.

Het boek groene leugens gaat over greenwashing. Greenwashing is het zich duurzamer voordoen dan in werkelijkheid het geval is. Omdat ‘groen’beter verkoopt.  Iets waar veel grote bedrijven heel goed in zijn.

Om erachter te komen hoe de bedrijven en de daarbij behorende industrieën in elkaar zitten is Kathrin Hartmann samen met de Oostenrijkse regisseur Werner Boote op onderzoek uitgegaan. Samen bezochten ze locaties waar de gevolgen van de industrieën zichtbaar zijn. Van de olieramp inde Golf van Mexico, naar verwoeste stukken oerwoud door palmolieplantages en vleesproductie, naar indianenstammen die hun leefgebied kwijt zijn tot onmenselijke werkomstandigheden in de kledingindustrie. Ze zien plekken en horen verhalen die de bedrijven zelf niet laten zien of zelfs proberen te verstoppen/verzwijgen.

Eén van de hoofdstukken gaat over BP. Was BP vroeger de afkorting van British Petrol, tegenwoordig staat het voor ‘beyond petrol’. Maar ondertussen is het gewoon een smerige buisness. Het kleine aandeel hernieuwbare energie dat ze hadden is inmiddels al weer grotendeels afgestoten.

Zelf lees ik veel in de trein en in bed voordat ik ga slapen. Daar is dit boek niet echt geschikt voor, het is namelijk een confronterend boek en niet echt licht leesvoer. Industrieën waarvan ik wist dat ze niet ethisch bezig zijn blijken nog viezer in elkaar te zitten dan ik dacht.

Het hoofdstuk over de kledingindustrie vond ik eerlijk gezegd wat lastig om te volgen. Door alle verschillende tafels, keurmerken en samen werkingsverbanden raakte ik soms de draad een beetje kwijt. Misschien dat dit juist ook wel goed aangeeft hoe ondoorzichtig die industrie in elkaar zit. Ik hoop dat ik je niet afschrik hiermee. Ik wil je het boek namelijk zeker aanraden om ook te lezen!  

Mijn boek heb ik doorgegeven. Want zoals ik al aangaf wil ik het boek dat ik ontvangen heb niet bij mij in de kast laten liggen, maar doorgeven als doorgeefboek! Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij de bibliotheek kan lenen. Of koop het boek bij een lokale boekenwinkel, Atlas Contact of bij bol.com (affiliatie) en maak er daarna net als ik een doorgeefboek van zodat er optimaal gebruik van gemaakt kan worden #deeleconomie #consuminderen

Tot slot, ik had het er hierboven al even kort over dat Kathrin Hartmann samen met regisseur Werner Boote op pad is geweest. Samen hebben ze de documentaire ‘The Green Lie’ gemaakt over het zelfde onderwerp. Na het lezen van het boek ben ik erg benieuwd naar deze documentaire. Ik heb de docu nog niet gezien, ik ben nog opzoek naar een ondertitelde versie. De documentaire is namelijk in het Duits en mijn Duitse luistervaardigheid is niet goed genoeg…

16 reacties

 • Romee Hoeksma

  Tof dat je het boek goed vond! Ik heb al meerdere dingen gehoord over dit boek en wil hem zelf ook graag lezen. Onze bibliotheek heeft hem niet helaas, dus als je iemand zoekt om hem door te geven, I’m here haha. Maar, kan je hem dan niet beter aan een bibliotheek geven? Dan is doorgeef idee helemaal goed geregeld 🙂

  • Sara Reijnders

   Ik heb een keer eerder aan de bibliotheek gevraagd of ze boeken willen overnemen. Dat kon helaas niet i.v.m. het verwerk systeem dat ze hebben. Ik kan mij ook wel voorstellen dat ze dat doen om de collectie in de gaten te houden… Maar doneren aan de bibliotheek kan dus in ieder geval niet bij mijn bieb. Vandaar het idee van het doorgeefboek 🙂
   Ik heb besloten het boek aan Sanne te geven omdat zij bij mij in de buurt woont. Ze geeft al aan het boek als ze het uit heeft ook weer als doorgeef boek aan iemand anders te geven, dus misschien kan je hem daarna wel lezen 😉

 • Veerle Colle

  Ik zou hem ook erg graag lezen en opnieuw doorgeven nadien zelf! Wil ook geen nieuwe spullen kopen, maar zag dit boek al af en toe voorbij gaan en nu heb jij me ook écht nieuwsgierig gemaakt om het ook te lezen.

  Mocht je het willen doorgeven aan een BELG. I’m your guest 🙂

  Liefs,

  Colle

  • Sara Reijnders

   Aah, echt jammer dat ik het boek maar een keer door kan geven. Ik heb besloten het boek aan Sanne te geven omdat zij bij mij in de buurt woont. Misschien dat de bibliotheek bij jou in de buurt het boek kan aanschaffen? Zelf vind ik dat ook een goede optie. Er wordt dan wel indirect iets voor je aangeschaft maar op die manier kunnen ook andere bibliotheek bezoekers het boek ontdekken en daarmee misschien wel hun eigen leven verduurzamen O:)

 • Groengenot

  Amai, ik had over dit boek nog niet gehoord maar ben ook erg bezorgd over het thema. Ik ben de volgende Belg die het graag zou lezen. Ook bij ons in de bib hebben ze het niet. Ik wil er dan ook een recensietje over schrijven op mijn blog zodat nog meer mensen het leren kennen.

  • Sara Reijnders

   Leuk dat jij het boek ook wilt lezen! Helaas kan ik het boek maar een keer doorgeven. Ik heb besloten het boek aan Sanne te geven. Zij woont namelijk zowat bij mij om de hoek. Misschien dat de bibliotheek het boek kan aanschaffen als je hier naar vraagt? 🙂

 • Sanne

  Ik ben zo benieuwd naar dit boek, maar stiekem ook wel een beetje bang eigenlijk voor wat ik erin ga lezen. Straks blijk ik in allerlei greenwashing getrapt te zijn… Ik zou ‘m graag van je overnemen en na het lezen weer doorgeven als doorgeefboek. Dit lijkt me een boek dat zo veel mogelijk mensen moeten lezen!

  • Sara Reijnders

   Hoi Sanne, ik heb besloten dat ik het boek aan jou doorgeef. Leek mij wel zo logisch omdat jij zowat bij mij om de hoek woont 😛 En als je het boek uit hebt, er zijn al meerdere liefhebbers die het boek ook graag willen lezen 😉 Ik stuur je een privé berichtje over het daadwerkelijk doorgeven van het boek

  • Sara Reijnders

   Ik ben het boek nog niet als e-book tegengekomnen. Wel zie ik net dat je het eerste hoofdstuk via de website van Atlascontact kan lezen mocht je dat al willen 🙂
   Je zou het boek ook nog bij de bibliotheek kunnen aanvragen. Als de bieb het boek heeft kunnen ook andere geïnspireerd worden om het boek te lezen doordat ze het boek bij de bibliotheek tegenkomen.

 • Sannah

  Lijkt me best wel een confronterend boek, maar ook belangrijk om te weten en vind inderdaad dat iedereen het moet lezen. Hij staat op mijn lijstje van boeken die ik nog wil lezen, ben erg benieuwd!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: