Minimalisme game

Een tijdje terug stond ik mij er ineens bij stil hoeveel spullen we thuis wel niet hebben. Heel veel spullen en een groot deel van deze spullen gebruiken we eigenlijk niet. Zonde want misschien kan iemand anders ze wel heel goed gebruiken.  Tijd om op te ruimen en dan niet alleen maar het verplaatsen van spullen maar het daadwerkelijk weg doen van spullen! Daarom ben ik mee gaan doen aan de minimalisme game. 

Hoe werkt het?

Tijdens de minimalisme game doe je een maand lang elke dag steeds meer spullen weg. Op dag één doe je één ding weg, dag twee twee dingen en op dag 30 wel 30 dingen. Zodat je aan het einde van de maand 465 dingen weg hebt gedaan.

Mijn ervaring

Wel 465 dingen weg doen, dat klinkt als veel. Het was soms ook wel even zoeken, maar ik ben overtuigd dat iedereen het kan, mits je niet al minimalistisch leeft!
Je kan deze challenge met een strategie aanpakken, bijvoorbeeld elke dag een andere ruimte of focussen op ander soort voorwerpen. Zelf had ik geen strategie. Ik ben gewoon in huis gaan rondlopen, heb kasten open getrokken en heb onder het bed gekeken. Overal kwamen spullen vandaan, van kleine prullaria tot grotere dingen zoals een fotocamera die ik niet meer gebruikte. Op sommige dagen had ik echt de smaak te pakken en dan verzamelde ik alvast wat spullen voor de dagen erna. Op andere dagen kwam ik er niet aan toe. Het is bij mij dus niet helemaal gegaan zoals het hoort. Maar dat maakt niet uit. Het doel is bereikt, ik heb heel wat spullen weggedaan. Hoe verder ik in de challenge was, hoe makkelijker het ging. Gek eigenlijk want je moet steeds meer dingen weg gaan doen. Maar ik denk dat dit komt doordat je de smaak te pakken krijgt en het misschien zelfs een beetje verslavend is.

Ongebruikte spullen

Alles wat ik heb weggedaan waren spullen die ik niet meer gebruikte. Denk aan kleren die je nooit aantrekt of eigenlijk al heel lang niet meer past, boeken die je toch al hebt gelezen of spullen waarvan je niet eens meer weet dat je ze had. Maar omdat deze spullen gewoon ergens opgeborgen lagen merkte je het niet en bleef het er maar liggen. Jammer, want misschien kan je er iemand anders wel blij mee maken! Iemand die de kleren wel gaat dragen of iemand die het boek nog graag wilt lezen. Voor veel van de spullen die ik heb weggedaan heb ik al een nieuwe eigenaar gevonden. Zo zijn er kleren die ik niet meer droeg naar vriendinnen en familie gegaan. Een aantal boeken heb ik in minibiebs geplaatst. En zijn er spullen naar de kringloop gebracht.  Verder heb ik een aantal grotere dingen, zoals een fotocamera en studieboeken, op Marktplaats gezet. De spullen die ik heb weggedaan zijn dus niet zomaar in de prullenbak beland, maar beginnen ergens anders een tweede leven.

Consuminderen

Door de challenge ben ik heel anders tegen het kopen van nieuwe spullen aan gaan kijken. Heb ik het wel nodig? Ga ik er echt wat mee doen? Heb ik thuis niet al iets vergelijkbaars staan? Of kan ik het misschien van iemand lenen? Sindsdien heb ik bijna geen nieuwe spullen meer gekocht. Fijn voor de portemonnee en goed voor het milieu.

Spullen lenen

Soms heb je gewoon iets nodig wat je nog niet hebt, je kan het kopen maar je kan het ook lenen! In Nederland zijn er al verschillende initiatieven die het lenen van spullen mogelijk maken of ondersteunen.  Over het lenen van spullen heb ik al eerder een blog geschreven ‘Peerby’.

Ga ook de challenge aan!

Ik daag je uit om net als ik het minimalisme game te spel te spelen! Zelf was ik zonder strategie aan de slag gegaan en dat beviel mij best goed. Dus duik in al je kasten, onder het bed en het rommelhok en op zoek naar 1,2, 465 dingen die maar liggen te liggen en die je weg kan doen!
Ben je bang dat je het niet vol gaat houden? Misschien kan je samen met een vriend of vriendin aan de slag. Je kan elkaar tips geven maar ook gemotiveerd houden!

Succes! 🙂

6 reacties

 • Nadieh

  Tijdens mijn verhuizing kwam ik er inderdaad achter hoeveel spullen ik had! Dit klinkt wel als een interessante challenge, hoewel ik ook merk det het een kick geeft om spullen die je al hebt liggen her te gebruiken of iemand specifiek er blij mee te maken. Ook mijn verkochte psychologie boeken bleek een slechte keus toen bleek dat ik ze nodig had voor mijn thesis. De stap naar zo’n challenge is daarom wel een uitdaging, want heb bij veel spullen zoiets van: maar wat als ik dit nog nodig blijk te hebben. Dus ik denk er nog even over na… maar super dat het voor jou werkte!

  • Sara Reijnders

   Ik snap je gevoel heel goed! Ik had dat ook altijd en eigenlijk nog steeds wel een beetje. Heb daarom ook nog niet alle studieboeken weg gedaan O:) Maar bij heel veel spullen dacht ik ook, als ik het weer nodig heb dan kijk ik wel of ik het van iemand kan lenen of kan aanschaffen via marktplaats.

 • Linda - Zaailingen

  Wat leuk dat je ook meedeed! Sanne van het Grote Groene Geluk deelde elke dag haar ‘oogst’ op instagram en was erg leuk om te volgen. Zelf deed ik niet mee omdat ik behoorlijk ontspuld had na mijn verhuizing en later nog eens toen mijn vriend introk, maar van dit soort verhalen krijg ik haast weer zin om het nog eens te doen. Als het goed is zou het nu nog makkelijker moeten zijn, want er komt hier geen troep meer binnen 🙂

  • Sara Reijnders

   Ik heb Sanne inderdaad ook gevolgd, heeft mij ook wel geïnspireerd 🙂
   Haha ik snap je gevoel. Het opruimen is ook erg aanstekelijk, bijna verslavend zelfs. Ik ga hier denk ik nog even door, volgens mij heb ik namelijk nog steeds wel spullen die ik niet gebruik.

 • Sanne

  Heb je ook nog goede tips over wat je dan doet met de spullen die weg kunnen? Ik heb zelf altijd het idee dat de kringloop niet heel veel met mijn oude prullaria kan.. En als ik het toch wel weg wil doen kom ik toch niet vaak veel verder dan gewoon weggooien, wat ook niet heel duurzaam is.

  • Sara Reijnders

   Ik snap je dilemma Sanne. Zelf heb ik heel veel op Marktplaats gezet en dan is het vooral geduld hebben. Daarnaast ga ik binnenkort ook nog bij mijn ouders, met vrienden samen een Garage Sale houden. De boeken die ik heb weg gedaan heb ik grotendeels gedoneerd aan minibiebs. En kleding is naar vrienden, familie en tweedehands kledingwinkels gegaan.
   Ik zal binnenkort hier een blog overschrijven met meer tips! Het is namelijk zonde als spullen in de prullenbak verdwijnen!
   Waar ik mijzelf heel erg van bewust ben geworden tijdens de challenge is dat we allemaal heel veel spullen hebben. Hierdoor heb ik al sinds halverwege de challenge niets meer gekocht. Er komt nu dus geen prullaria meer in huis! Ook heel duurzaam! 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: