Zwerfafval, je kunt er iets aan doen!

Je kunt je ergeren aan zwerfafval, je kunt er ook iets aan doen! Onder dat motto ga ik regelmatig op pad om zwerfafval op te ruimen en meteen even lekker een rondje te lopen in de wijk, het park, het bos of op het strand. Als je erop gaat letten zie je ineens overal zwerfafval. Blikjes, snoeppapiertjes, peuken, tja je zal er maar vanaf moeten… 

Opruimen helpt!
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als er ergens zwerfafval ligt, dit zwerfafval aantrekt. Als iemand afval op straat gooit breekt hij/zij de sociale norm. Doordat iemand de sociale norm (geen afval op straat gooien) al heeft gebroken, zijn anderen sneller geneigd om zelf ook de sociale norm te breken. En dus ook zwerfafval te creëren in plaats van het afval bij zich te houden tot ze een prullenbak tegenkomen.
Door het zwerfafval op te ruimen kan dit geen nieuw zwerfafval meer aantrekken. Daarnaast al het zwerfafval wat opgeruimd is kan het geen problemen meer veroorzaken voor mens, milieu en dier. Opruimen helpt dus!

Zelf aan de slag!
Ik hoor regelmatig dat mensen bang zijn om raar aangekeken te worden als ze zwerfafval gaan opruimen. Dit ervaar ik zelf niet zo. Ik krijg juist veel positieve reacties: ‘Goed zo!’, ‘Super dat je dit doet’, ‘Dat zouden meer mensen moeten doen’ en ‘Bedankt’.

Voor wie wel wil maar nog niet zo goed durft, ga een keer met een opruimactiviteit mee. Door eerst met een groepje aan de slag te gaan voelt het misschien minder raar. Je zult zien, daarna valt het je ineens op hoe veel afval wij als mensen eigenlijk laten slingeren en wordt het lastig om het niet op te ruimen.

 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: