Netflix kijktips: Chasing Ice en Chasing Coral

‘Chasing Ice’ en ‘Chasing Coral’ zijn twee mooie maar schokkende documentaires die ik met veel bewondering heb gekeken. De documentaires gaan beide over een gevolg van klimaatverandering, namelijk het smelten van de ijskappen en het afsterven van het koraal.

In de documentaires zie je gepassioneerde mensen die doorhebben dat de ijskappen smelten/dat het koraal afsterft. Dit gaat hen aan het hart. Om het probleem ook voor andere mensen zichtbaar te maken besluiten ze vast te leggen wat er gebeurt met de ijskappen/het koraal. En dat werkt, via de beelden kan iedereen met eigen ogen de problemen zien!

Wat zou ik graag aan zo’n project mee willen werken. Al zie je tijdens de documentaires dat beide groepen het niet makkelijk hebben gehad. De camera’s moeten geplaatst worden en het vervolgens ook volhouden. En dat bij de ijskoude temperaturen bij de ijskappen en in het zoute zeewater bij het koraal.

Tijdens het kijken van de documentaires word je je er steeds bewuster van hoe snel de ijskappen smelten en hoe snel het koraal afsterft. Vooral als je de eerste foto’s die ze gemaakt hebben vergelijkt met de laatste foto’s. IJskappen die een enorm stuk zijn teruggetrokken en koraalgebieden die veranderen van onderwaterparadijsjes vol leven tot troosteloze skeletten met slechts een enkele vis.

De boodschap van de documentaires is dat klimaatverandering de oorzaak is en dat we nu op het punt staan dat wij nog iets kunnen doen en dat we vooral NIET moeten wachten. Als we wachten is het namelijk te laat en zijn we de ijskappen en het koraal echt kwijt.

Chasing Ice

Chasing Coral

Beide films zijn te zien op Netflix en ik raad je echt aan om ze te gaan kijken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *