Dag van de duurzaamheid: 10 tips om groen te doen in de tuin

Elk jaar op 10 oktober vieren we de Dag van de Duurzaamheid. Een dag waarop we extra stil staan bij duurzaamheid en doormiddel van vele evenementen door het hele land meer mensen enthousiast proberen te maken voor duurzaamheid. Met het initiatief wil Urgenda laten zien dat duurzaamheid behalve noodzakelijk ook inspirerend en winstgevend kan zijn. Met name aan die inspiratie willen de groene bloggers graag een steentje bijdragen! We hebben allemaal 10 tips verzameld voor een duurzamer leven.

Ik heb gekozen om 10 tips voor de tuin met jullie te delen (zijn er stiekem 11 geworden). We kunnen in onze tuinen namelijk bijdragen aan een klimaatbestendigere woonomgeving en de biodiversiteit ondersteunen, hoe klein of groot jouw tuin ook is. Heb je geen tuin? Een deel van mijn tips is ook toepasbaar op je balkon, in geveltuintjes  en boomspiegels.

Links een straat vol geveltuintjes in Haarlem en rechts een boomspiegel gevuld met tulpen 🙂

Maar voordat ik de tips met je deel geef ik even een korte uitleg over voordelen van groen (beplanting) in de tuin. Daarna volgen de tips!

Groen in jouw tuin voor een klimaatbestendige woonomgeving
Door het veranderende klimaat zullen we in Nederland steeds vaker te maken krijgen met heftige regenbuien, periode van droogte en hittegolven. We krijgen dus vaker te maken met weersextremen. Groen in onze omgeving kan de gevolgen van deze extremen op onze woonomgeving verzachten. Zo houdt groen bijvoorbeeld regenwater vast, waardoor niet al het regenwater naar het riool stroomt. Als dit wel gebeurt hebben we bij heftige regenbuien grote kans op overstromingen, het riool is namelijk niet gemaakt voor deze hoeveelheden regenwater. De bodem en de planten werken als een soort buffer waar het water wordt ‘vastgehouden’. Dit ‘vastgehouden’ regenwater komt goed van pas in periode van droogte. Een tijdje terug schreef ik een blog waarin ik iets dieper in ga op het probleem van de heftige regenbuien.
Het groen zorgt er ook voor dat het bebouwde gebied minder opwarmt en het dus op warme dagen beter uit te houden is in de stad. Dit heeft te maken met dat stenen veel warmte vasthouden (meer dan planten) waardoor de warmte in de stad blijft hangen. En planten zorgen voor verdamping wat een koelend effect heeft.  We kunnen onze woonomgeving dus klimaatbestendiger maken door onze tuinen groen in te richten.

Groen in jouw tuin om de biodiversiteit te ondersteunen
Steeds meer soorten dieren hebben het moeilijk, dit komt doordat er steeds minder leefgebied is waar dieren kunnen leven. Het landschap versnippert en wordt door landbouw ook nog eens heel intensief gebruikt. Het bebouwde gebied wordt voor steeds meer soorten hun leefgebied. Deze soorten kunnen we helpen door de tuin te vergroenen. Groen in onze tuinen helpt vogels, bijen, kikkers, egels, eekhoorns en andere dieren die wel eens in onze tuinen te vinden zijn aan voedsel, schuilplekken, overwinteringsplekken en soms zelfs nestelplekken. We kunnen de biodiversiteit dus helpen door onze tuin groen in te richten.

En dan nu de tips voor in de tuin! Klik na het lezen door naar de tips van de andere groene bloggers over de meest uiteenlopende onderwerpen.

TIP 1, Tegel eruit, groen erin
Na de technische uitleg waarom groen in onze tuinen belangrijk is had je deze tip waarschijnlijk wel verwacht. Tegels eruit en groen erin! Misschien heb je het gevoel dat het bij jou in de tuin lastig is, maar vaak zijn er wel oplossingen te bedenken om groen te combineren met hoe jij je tuin wilt gebruiken. Het liefst gaan er natuurlijk veel tegels uit, maar elk beetje helpt!
Ik vind deze stapstenen die een oud echtpaar bij mij in de wijk hebben liggen echt een geniale oplossing om de hoeveelheid verharding in de tuin te beperken en bij regenachtig weer ook met droge voeten de voordeur te kunnen bereiken.

Stapstenen voor meer groen in de tuin!

En heb je een oprit ? Misschien is dit wel wat voor jou!

Oprit met grasstrook

TIP 2, Plaats een regenton (of emmers)
Met een regenton kan je heel wat regenwater opvangen en daardoor tijdens een heftige regenbui de druk op het riool verlagen. En het mooie is, het water dat je ermee opvangt, kan je later weer gebruiken om de tuin of je kamerplanten mee water te geven. Heb je net als ik een klein balkonnetje, je kan ook emmers neerzetten! 🙂

TIP 3, Bladeren lekker laten liggen!
Bladeren zijn goud waard! De bladeren beschermen de bodem tegen vorst en uitdrogen, ze bieden kleine diertjes schuilplekken, vogels vinden er voedsel, de bladeren voeden ook de bodem en ze zorgen ervoor dat de bodem beter regenwater vast kan houden. Laat daarom die herfstbladeren lekker liggen. Let op, ik ben heel enthousiast over de herfstbladeren, maar het is niet verstandig om deze op het gazon of in de vijver te laten liggen. Lees meer over waarom ik zo enthousiast ben in mijn blog die ik vorig jaar schreef!

TIP 4, Zorg voor zoveel mogelijk bloeiende planten
Bijen, vlinders en veel andere insecten verzamelen hun voedsel bij bloemen. Probeer er daarom voor te zorgen dat er door het hele jaar heen bloeiende planten zijn. Eerder schreef ik al een blog met daarin een overzicht van bloeiende planten door het jaar heen om de bijen een handje te helpen! Waarbij ik nu extra aandacht wil geven aan voorjaarsbloeiers zoals tulpen, sneeuwklokjes en krokusjes, omdat het nu het moment is om bloembollen te planten. Deze bloemetjes geven de bijen die al in het vroege voorjaar actief zijn voedsel. Probeer voor biologische planten te gaan, planten die uit de meeste tuincentra komen zijn helaas vaak bespoten met allerlei chemicaliën waar bijen niet tegen kunnen.

TIP 5, Neem een (mini)vijver
Als ik later een (grote) tuin heb dan komt daar zeker een vijvertje in, al is het maar een kleine. Een vijver brengt namelijk heel veel leven in de tuin! Zorg wel voor flauwe randen zodat dieren er makkelijk in en uit kunnen, dit maakt het voor vogeltjes bijvoorbeeld mogelijk om lekker te gaan badderen. Geen ruimte voor een vijver, een schaal of kleine bak met daarin water en eventueel met waterplanten is misschien wel mogelijk. Hier kunnen vogels en egels komen drinken en misschien vinden libellen en kikkers wel een mooi plekje voor hun eitjes.

TIP 6, Accepteer onkruid
Helaas wordt onkruid vaak als iets vervelends gezien. Maar het kan ook erg nuttig zijn. Zo vormen brandnetels een belangrijke voedselbron voor rupsen en dus voor vlinders. Sommige vlindersoorten zijn zelfs helemaal afhankelijk van de brandnetel. In mijn moestuin heb ik daarom altijd een hoekje waar de brandnetels lekker hun gang mogen gaan! 🙂  En paardenbloemen en madeliefjes bieden weer voedsel aan verschillende soorten bijen. Onkruid kan dus erg nuttig zijn en stiekem vind ik het meeste onkruid ook eigenlijk best wel mooi 🙂 Het is alleen maar onkruid omdat wij het zo noemen.

TIP 7, Een groene erfafscheiding
Hoe ziet bij jou de erfafscheiding eruit? Een heg of een aantal struiken als erfafscheiding heeft verschillende voordelen. Het biedt schuilplekken voor dieren, als de plant bessen draagt kan het een voedselbron zijn en dieren kunnen erdoor. Zo kunnen egels zich ook van tuin naar tuin bewegen, iets wat onmogelijk is met een schutting.  Wil je toch liever een schutting? Laat dan een klimop tegen de schutting groeien en kijk of je ergens een doorgang kan maken zodat egels, als er een in de buurt is, toch een kijkje kan komen nemen in jouw tuin.

TIP 8, Plaats een bessenstruik
Bessen vormen door hun hoge vitaminegehalte  een belangrijke voedselbron voor vogels. De vogelbescherming heeft een mooi overzicht gemaakt van bessenstruiken waar vogels dol op zijn.

TIP 9, Bodembedekkers
Een kale bodem droogt sneller uit en is minder in staat om water vast te houden. Beplanting houdt zelf water vast, zorgt door de doorworteling dat de bodem beter in staat is om water vast te houden  en bedekt de bodem waardoor deze niet uitdroogt. Dit heeft dus voordelen tijdens heftige regenbuien, maar ook tijdens periodes van droogte! Zorg daarom dat de bodem zoveel mogelijk bedekt is met planten. Bodembedekkers zijn planten die zich over de bodem van je tuin verspreiden en over het algemeen vrij laag blijven. Denk aan klimop, maagdenpalm, vrouwenmantel en steenbreek.

TIP 10, Plaats een boom (als je tuin groot genoeg is)
Een boom bied namelijk schaduw waar je op warme dagen waarschijnlijk erg blij mee bent. Een boom kan veel water vasthouden wat weer goed is om het water van een heftige regenbui te verwerken. En vogels kunnen er in schuilen, een nestje bomen en als het een boom is met fruit of bessen dan kunnen ze er ook nog voedsel vinden.

TIP 11, Een paadje van boomschors
Wil je een paadje in de tuin denk ook eens aan andere materialen dan steen. Zo kan boomschors mooi gebruikt worden als pad. Het boomschors laat regenwater door, warmt minder op dan stenen en bied voedsel voor bodemdiertjes (die weer voedsel zijn voor grotere dieren). Doordat boomschors langzaam verteerd moet het wel om de zoveel tijd aangevuld worden en is het slim om te kijken naar de oorsprong van het materiaal en het liefs biologisch.

Dit waren mijn 10 tips om groen te doen in de tuin. Ik ben benieuwd of jullie er mee aan de slag gaan! Hieronder kan je de blogs van mijn blogcollega’s vinden die ook allemaal 10 duurzame tips met jullie willen delen! 🙂 Veel lees plezier

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek)
10 dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven van Sara (Mevrouw Miauw)
10 tips voor duurzaam speelgoed van Stephanie (La vie de Stephanie)

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)
10 tips om minder voedsel te verspillen van Hilde (Tijd voor iets anders)
10 tips om minder vlees te eten van Sarina (VegaSaar)

Vervoer en reizen
10 tips om minder te vliegen van Linda (Zaailingen)
10 tips voor een duurzame vakantiebeleving van Janet en Anneloes (Not so stuffy)

Kleding
10 tips om je kledingkast te verduurzamen van Iris (The sea is my cup of tea)
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)
10 tips lang leve je favorietjes van Chantoile

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)

Overig
10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie)
10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog)
10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven van Sanne (Het grote groene geluk)
10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen van Tessa (Awkward Duckling)

21 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: