11 zwerfafval helden!

 

De strandschoonmaakactie van afgelopen zondag was een groot succes. Met elf enthousiaste mensen stonden we om 12:15 klaar, gewapend met een paar handschoenen en een vuilniszak. Het strand leek op dat moment erg schoon. Elke zomer avond wordt het strand van Scheveningen schoon geborsteld. De sporen van de schoonmaakwagen waren nog duidelijk zichtbaar op het strand. Maar toen we eenmaal waren begonnen en iedereen zijn zwerfafvalblik had aangezet bleek al snel dat er nog een heleboel afval te vinden was. Zwerfafval dat de schoonmaakwagen niet had op geborsteld of dat inmiddels alweer was achtergelaten/aan komen waaien.

Het rapen van afval begon al op de boulevard! Het was meteen duidelijk dat iedereen er zin in had. De eerste oogst bestond uit sigaretten, prullen en een billendoekje. Ja, je leest het goed een billendoekje. De strandopgang leek een nog grotere hotspot, duidelijk een plek waar de schoonmaakwagens helemaal niet komen. En eenmaal op het strand schoot iedereen meteen alle kanten op. Voorover gebukt met een tas in de hand.

Op een gegeven moment kwam ik samen met vier andere enthousiaste deelnemers een stukje strand tegen met allemaal rode hartjes. Er lagen denk ik wel honderden hartjes met een plastic laagje er omheen.  Een huwelijksaanzoek, een bruiloft? We zijn denk ik zo’n 20 minuten bezig geweest om al die hartjes op te ruimen. Een erg frustrerend klusje, steeds als we dachten alle hartjes gevonden te hebben kwamen er weer nieuwe hartjes naar boven. Een mevrouw die bij de hartjes in de buurt zat begon ons meteen te helpen. En haar zoontje van ik schat 2 jaar kwam ook helpen. Dit was zo’n lief gezicht. Deze kleine superheld hebben we, toen de hartjes bijna allemaal opgeruimd leken te zijn, blij gemaakt met een grote blauwe speelgoedschep die we eerder half begraven onder het zand hadden gevonden.

Overal liggen hartjes
De kleine held met blauwe schep

De tijd vloog voorbij en iedereen vond het bijna jammer om te stoppen en de opbrengst nu al in te gaan leveren. Waar ik in mijn vorige blog al voor waarschuwde bleek nu ook het geval! ‘Zwerfafval zoeken werkt verslavend!’

Wegen

Alle tassen die terug kwamen hebben we gewogen. Met elf mensen in een uurtje lopen hebben we 29,5 kilo op gehaald van een ogenschijnlijk schoon strand.

In het museum van TrashUre Hunt wordt het zwerfafval, of in de woorden van de mannen van TrashUre Hunt zelf ‘de schatten van het strand’ tentoongesteld. Zo willen ze laten zien wat er allemaal op het strand achterblijft, om mensen bewust te maken van het probleem. Zelf vind ik het een erg gaaf museum. Je denkt misschien dat het er een vieze bedoening is maar dat is het absoluut niet. Het afval/de schatten liggen er gesorteerd per categorie en is verwerkt tot kunst.

De 29,5 kilo die wij hebben verzameld zijn we gaan sorteren zodat het ook een plekje kan krijgen in het museum. Het sorteren is nog best even een klusje. Maar als je de smaak te pakken hebt gaat het goed. En het leuke is dat je ziet wat iedereen is tegengekomen.  Een kledinghanger, de berg met hartjes, blikjes, snoepverpakkingen, kleding, rietjes, stukjes schoonmaakborstel van de schoonmaakwagen, een enorme hoeveelheid peuken en nog veel meer.

Het sorteren van het afval voor in het museum

Bedankt aan alle helden die hebben geholpen met het schoonmaken van het strand!! 😀 Ik ben trots op ons resultaat, 29.5 kilo waaronder heel veel niets wegende hartjes en peuken.

Na afloop was ik van plan om nog even op het strand te gaan liggen en te beginnen met het schrijven van deze blog. Vanaf mijn handdoekje zag ik weer overal afval om mij heen. Ondanks dat we toch echt net aan het schoonmaken waren geweest.  Ik kon het niet laten en ben toen nog één klein rondje gaan lopen. Na mijn schok, verbazing en frustratie over de hartjes die we al eerder waren tegengekomen vond ik in dit rondje ook nog een confettikanon…

Op 28 juli organiseer ik weer een schoonmaakactie. Kom jij dan ook helpen? Samen schoonmaken is leuk en zeer nuttig!  TrashUre Hunt is bezig met een SummerChallenge   wat inhoud dat ze elke dag met een groep mensen het strand op gaat om schoon te maken. Via Facebook kan je je aanmelden voor een aantal van dit soort events. En volgens mij is Natasja van groenemanieren.nl ook van plan om dit soort acties vaker te organiseren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *