100 Hagenezen, 100 dagen, 100% restafval vrj!

En we zijn begonnen! Deze maandag is de 100-100-100 van start gegaan,  100 Hagenezen, 100 dagen, 100% restafval vrij. Of eigenlijk 200+ Hagenezen waarvan ik er een ben!

Wij hebben thuis al weinig afval. Nu is het tijd om restafval vrij te zijn. Mijn persoonlijke doel is 110% restafval vrij en daarnaast ook veel minder recyclebaar afval! Ja 110% je leest het goed. Naast het verminderen van mijn afval wil ik ook werken aan het afval dat niet (direct) bij mij vandaan komt! Denk aan groente dat door de supermarkt wordt weg gegooid of afval dat (per ongeluk) op straat terecht is gekomen.

Denk je nu ‘klinkt leuk, maar waarom eigenlijk?’ Een heel groot deel van het materiaal dat door Nederlanders in de prullenbak wordt gegooid is nog bruikbaar of recyclebaar. Zonde toch dat dit als restafval verdwijnt?! Het wordt verbrand waarbij schadelijke gassen vrijkomen en allemaal kostbare grondstoffen verloren gaan. Alleen al de winning van veel van deze grondstoffen zorgt voor problemen zowel voor mens als milieu. Denk hier bij aan metalen maar ook aan katoen en een deel van ons voedsel. De omstandigheden waar veel mensen in werken zijn vreselijk, er wordt enorme schade toegebracht aan het landschap en er is steeds meer water en elektriciteit nodig voor het winnen van de grondstoffen zoals ijzer. Allemaal redenen voor mij om minder nieuwe producten te kopen, om minder afval te produceren en het afval wat ik nog wel produceer goed te scheiden!

De helft van ons afval recyclen we al netjes1. Super! J Maar helaas verdwijnt er dus ook nog een groot deel van het recyclebare afval in de restafvalbak.

Afgelopen maandag was de kick-off van de 100-100-100. Alle deelnemers gaan voor honderd dagen bijhouden hoeveel restafval ze overhouden door het te wegen en in te vullen in een online grafiek! Daarnaast krijgen en delen we tips over het produceren van minder afval en het beter scheiden van het afval dat we overhouden. Zodat we hopelijk allemaal een dalende grafiek te zien krijgen. Op naar een lege (rest)afvalbak! Ik ga jullie op de hoogte houden van mijn avontuur.

Onder het motto minder afval, ga ik komende vrijdag met Potverdorie mee koken! Nu al nieuwsgierig wat Potverdorie doet, klik dan HIER!

den-haag-100-100-100

Wil je zelf ook 100% restafval vrij zijn? Vraag jouw gemeente om ook een 100-100-100 uitdaging te starten of ga met een groepje vrienden aan de slag, de vrienden-100-100. Samen is het leuker en het stimuleert! Wil je met vrienden aan de slag, denk dan aan een google drive of een Dropbox documentje waar iedereen wekelijks het gewicht van zijn/haar restafval invult. Er is bewust gekozen voor 100 dagen, deze periode is namelijk nodig om een gewoonte te creëren, zodat we ook na het avontuur zo min mogelijk restafval overhouden.

1.       www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden-en-recyclen/cijfers-over-afvalscheiding/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *