Bloembollen voor vlinders en bijen

Blauwe druifjes, krokusjes en wilde tulpen, voorjaarsbloeiers die de tuin in het voorjaar kleur geven. Ik ben er dol op. En mijn enthousiasme voor deze voorjaarsbollen is alleen maar groter geworden toen ik er achter kwam dat ze van grote waarde kunnen zijn voor insecten zoals vlinders en bijen! De herfst is het moment om de voorjaarsbollen te poten. Vandaar deze blog over bloembollen in oktober.

In het (vroege) voorjaar bloeit er nog niet veel maar zijn er al wel bijen en vlinders opzoek naar nectar en stuifmeel. Voorjaarsbloembollen zijn dan een belangrijke voedselbron. Wil je het de bijen en vlinders helpen, plant dan nu zelf ook bloembollen in je tuin, in een boomspiegel of in potten voor op je terras of balkon.

Bloembollen die over het algemeen veel nectar en stuifmeel hebben zijn  blauwe druifjes, krokusjes en wilde tulpen, anemonen, sneeuwklokjes en hyacinten. Waarbij een zonnige plek de productie van stuifmeel en nectar versterkt.

Biologische bollen
Ik plant zelf biologische bloembollen, deze bollen zijn onbespoten. Bollen die wel behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) kunnen schadelijk zijn voor de vlinders en bijen. Zembla heeft een aflevering gemaakt die gaat over de effecten van bestrijdingsmiddelen bij onder andere bloembollen, klik hier voor de aflevering.
In de meeste tuincentra zal je helaas vooral bespoten bloembollen (en ook planten) vinden. Om je een handje te helpen heb ik hier een aantal biologische bloembollenverkopers op een rijtje gezet: De WarandeNatural BulbsEcobulbs &  mijn biotuin. Let op bij sommige van deze verkopers is slechts een deel biologisch geteeld.

Verwilderingsbollen
Verwilderingsbollen zijn bollen die ieder jaar terugkomen en zich kunnen vermeerderen. Zelf heb ik bijvoorbeeld blauwe druifjes in mijn moestuin staan. Erg leuk omdat ik er elk jaar van kan genieten! Wel moet ik er rekening mee houden. Dit stukje grond kan ik niet meer gebruiken om groenten te verbouwen, die bollen zitten er namelijk al in de grond. Plant verwilderingsbollen daarom op plekken die je met rust laat, bijvoorbeeld onder een boom.
Als de bloem is uitgebloeid, moet je het plantje laten afsterven. Niet afknippen dus! Door de plant te laten afsterven kan de energie die nog in de plant zit terug de bol in. Deze energie heeft de bol nodig voor de vermeerdering en voor de bloei het volgende voorjaar.

Bollen planten
De beste periode om voorjaarsbollen te planten is de herfst; eind september, oktober & november. Het liefste zo’n zes weken voor de eerste vorst, zodat de bollen al wortels kunnen ontwikkelen.

Plant de bollen bij voorkeur op een zonnige plek, dit is namelijk aantrekkelijker voor de insecten en in de zon maken de bloemen ook nog eens meer nectar aan! Daarnaast zorgt het zonlicht er voor dat de kleuren van de bloemen extra tot hun recht komen.

Voorjaarsbollen hebben meestal een duidelijke bovenkant, ook wel het neusje van de bol genoemd. Plant de bollen met de bovenkant naar boven. Dit klinkt heel logisch maar ik benadruk het toch even. Kleinere bollen kunnen er wel mee omgaan, de grotere bollen hebben er meer moeite mee. Plant je deze op de kop, dan groeit hij wel maar het kost veel meer energie om de bloem boven de grond te krijgen. Resultaat, kleinere bloemen. Hoe diep en hoe ver de bollen uit elkaar geplaatst moeten worden verschilt per bol. De ideale verhoudingen worden vaak op de verpakking aangegeven. Een richtlijn is dat de bol drie keer zo diep geplant moet worden als de hoogte van de bol zelf.

Er zijn speciale bollenschepjes op de markt. Zelf gebruik ik niet zo’n schepje. Ik maak gewoon met een handschep kuiltjes waar ik de bollen in leg, dit werkt prima!

Succes met het planten van de bollen!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *