Tweedehands shoppen in…

Begin 2015 vertelde een vriendin van mij dat ze met een kleding challenge was begonnen. Dit hield in dat ze dat jaar geen nieuwe kleding mocht kopen, maar wel tweedehands. Door de kleren een tweede leven te geven gaat het langer mee en hoeven er minder nieuwe kleren te worden geproduceerd. Dit voorkomt afval en bespaart grondstoffen, landgebruik, water en energie. Met dit idee zijn we toen tweedehands gaan shoppen in Haarlem. Deze shopmiddag was een enorm succes, we kochten o.a. een hoed, schoenen en meerdere jurkjes en we hebben ook nog eens heel veel lol gehad.

De komende tijd wil ik jullie, via mijn blogs, meenemen naar verschillende tweedehands winkel steden! Zoals Haarlem, Den Haag, Leiden, Rotterdam, Amsterdam & Utrecht.

Type tweedehands winkels
In tweedehands winkels kan je van alles vinden, gedateerde kleding, vintage wat weer helemaal hip is, merk kleding, merkloze kleding, schoenen, accessoires en soms ook nog spullen voor in huis. Wat je precies vindt verschilt wel per winkel.

Er zijn tweedehands winkels die vooral de ‘hogere segment’ merk kleding verkopen. Dit zijn dan ook de (iets) duurdere winkels. Vaak zijn dit winkels waar kleding ingebracht kan worden. Bij de innamen van de kledingstukken selecteren de eigenaren welke items wel en welke niet in de winkel kunnen hangen. De kleren worden meestal geselecteerd op het seizoen, originaliteit, kwaliteit en of de kleren goed schoon zijn. Op deze manier zorgen ze er voor dat er altijd een spannende collectie aanwezig is. Als een item verkocht is, krijgen de oude eigenaren van de kleren een deel van de opbrengst. Het kan verschillen per winkel, maar over het algemeen is dat zo’n 40%.

Tweedehands winkel Jack by Jackie Den Haag
Tweedehands winkel Jack by Jackie Den Haag

Ook zijn er tweedehands winkels (kringloopwinkels) die alle soorten kleren verkopen, dus ook ‘merkloos’. Deze winkels zijn een stuk goedkoper. Je kan er al kleren vinden vanaf 50 cent per stuk. Daarnaast ondersteunen sommige kringloopwinkels goede doelen door (een deel) van de opbrengst te doneren.

Tweedehands winkels: Kringloopwinkel Schroeder Den Haag, Loodsduinsekade & Piet Heinstraat
Tweedehands winkels: Kringloopwinkel Schroeder Den Haag, Loodsduinsekade & Piet Heinstraat

Op zoek
Tweedehands winkels hebben meestal van alles maar een exemplaar. Geen verschillende maten van een type kledingstuk. Dit betekent dus dat je op jacht moet naar dat leuke shirtje precies in jouw maat. Zelf vind ik dit juist erg leuk. Zodra wat leuks vindt precies in jouw maat ben je er alleen maar blijer mee!!

Tweedehands winkels zitten meestal niet in de grote winkelhoofdstraten. Door opzoek te gaan naar waar deze tweedehands winkeltjes leer je steden op een hele andere manier kennen. Je komt op plekken waar je anders nooit was geweest, kleine woonstraatjes of juist een industrie terrein. Dit overkwam mij zelfs in steden waar ik erg bekend mee ben.

Tweedehands winkels: Tweedehands winkels: Terre des Hommes Den Haag, Jack by Jackie Den Haag & Ilka Vintage Den Haag
Tweedehands winkels: Tweedehands winkels: Terre des Hommes Den Haag, Jack by Jackie Den Haag & Ilka Vintage Den Haag

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *