Frituurvet recycle het!

Deze blog schrijf ik met de top 2000 aan. En soms hoor ik op de achtergrond vuurwerk afgaan dat al wordt afgestoken. Vorig jaar schreef ik rond oud en nieuw een blog over waarom ik geen vuurwerk afsteek. Dit jaar wil ik aandacht geven aan de olie waar we onze oliebollen in bakken. Ik ben dol op oliebollen, vooral die vers gebakken zijn. Ik vind het ook altijd erg verleidelijk om een oliebol met rozijntjes te kopen als ik langs een oliebollen kraam loop. Gelukkig kan ik mijzelf wel inhouden en koop ik niet altijd een oliebol als ik een oliebollen kraam zie,  anders zou ik helemaal dichtgroeien. Maar met oud en nieuw bakken wij de oliebollen zelf, lekker en ook altijd erg gezellig! Maar wat te doen met de olie na afloop?

Niet in het riool
Waterschappen besteden al een lange tijd aandacht aan het feit dat we geen vet door het riool moeten spoelen. Dit zorgt namelijk voor verstoppingen in het riool, vervelend omdat het water niet wegloopt en zelfs weer uit het afvoerputje of wc omhoog kan komen. Daarnaast is het zuiveren van het rioolwater met veel vet lastiger, waardoor het meer werk, tijd en geld kost.

Frituurvet recyclen
Bij mij in de buurt (maar ook op een heleboel andere plekken in Nederland) kunnen we gebruikte olie en vet inleveren bij de stadsboerderijen en afvalbrengstations. Hier staan speciale gele ‘vetcontainers’. Het vet dat via deze gele containers wordt verzameld, wordt  als biobrandstof gebruikt. Het vet wordt dus gerecycled!

Wij verzamelen niet alleen de olie die wij gebruiken bij het bakken van oliebollen, maar ook ander vet zodat dit gerecycled kan worden. Voor het verzamelen van het vet tijdens het koken heb ik een speciaal trechtertje dat je bovenop een frisdrankfles kan schroeven. Ideaal!

Olie verzamelen in een frisdrankfles

Meer inzamelpunten nodig
Er zijn al meer dan 3000 inzamelpunten in Nederland. Maar er zijn meer punten nodig om het mensen makkelijker te maken om frituurvet in te leveren! Scholen, sportverenigingen, supermarkten en ook particulieren kunnen zich aanmelden om een inzamelpunt te worden. Zo draag je bij aan het recyclen van het vet en je verdient er meteen ook een zakcentje mee. Mij lijkt het erg leuk om als particulier een inzamelpunt te starten, helaas is dat in mijn portiekwoning niet echt mogelijk. Als je een inzamelpunt wilt aanmelden of meer wilt weten over het opzetten van een inzamelpunt klik dan hier.

Fijne jaarwisseling 🙂 met lekker veel oliebollen!

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *