(on)doorzichtige zakken voor plastic afval

Afgelopen vrijdag was er ineens veel paniek en verontwaardiging. In ieder geval  op een aantal facebook pagina’s die ik volg. Het NOS journaal had die ochtend een nieuws bericht over het recyclen van plastic afval: veel gemeenten informeren hun bewoners niet goed. Het plastic afval zou in meerdere gemeenten in een doorzichtige zak aangeboden moeten worden, zodat ze bij het verwerken de inhoud kunnen zien en zo kunnen voorkomen dat er per ongeluk restafval tussen het plastic terechtkomt. 

Niet voor alle gemeenten

Ondanks dat ik afvalvrij probeer te leven heb ik helaas toch nog wel wat plastic afval. Dat vaak in een ondoorzichtige zak in de plastic container verdween. Is dan al die tijd mijn plastic afval verbrand? Nadat ik het bericht van de NOS had gelezen ben ik er meteen achteraan gegaan. Hoe zit dat bij mij in de gemeente? Al snel kwam het verlossende antwoord. In mijn gemeente – Leidschendam-Voorburg – kunnen we het plastic afval gewoon in ONdoorzichtige zakken aanbieden. Avalex, het bedrijf dat het afval ophaalt gaf aan dat bij de eindverwerker SUEZ de ondoorzichtige zakken gewoon opengescheurd worden om de inhoud te bekijken. Alleen dat wat niet bruikbaar is wordt eruit gehaald en gaat naar de verbrandingsoven. Het bericht over de doorzichtige tassen is dus niet op alle gemeenten van toepassing!
Ook zie ik nu dat verschillende gemeenten berichten plaatsen, dat de ondoorzichtige vuilniszakken niet standaard worden afgekeurd, maar net zoals bij mij in de gemeente worden opengescheurd en gecontroleerd. Wel geven ze aan dat het gebruik van doorzichtige zakken het recycleproces makkelijker maakt. Twijfels over hoe het bij jou in de gemeente gaat? Het beste is om even contact op te nemen met het bedrijf dat het afval verwerkt!

Waarom doorzichtige zakken?

Ik noemde het al even kort. De afvalverwerkers willen weten wat er in een zak zit voordat het met al het andere plastic afval wordt gemengd. Mocht het eigenlijk restafval zijn, dan wil je dit niet tussen al het plastic hebben. Dit vervuilt en zorgt daardoor voor een mindere kwaliteit van het gerecyclede materiaal.  Het gebruik van een doorzichtige vuilniszak is dus wel beter voor het recyclingproces. Ik ga daarom voortaan ook maar doorzichtige tassen gebruiken!  En vooral zorgen dat ik weinig plastic heb om ze me e te vullen. Recyclen is goed, minder afval nog beter!

Hoe kom je aan een doorzichtige zak?

In sommige gemeenten worden er gratis doorzichtige Plastic Hero zakken uitgedeeld.
Ook zag ik al dat ze bij de Albert Hein doorzichtige zakken verkopen, alleen deze zijn wel van een klein formaat, dat schiet dus niet zo op. Duurzaam Den Haag plaatste ook een stuk over de doorzichtige zakken, en vonden een plek om Plastic Heros zakken te kopen voor 9 cent per stuk. Je koopt er wel alleen 480 tegelijkertijd.  Dus nu ben ik op zoek naar mensen die samen met mij doorzichtige vuilniszakken willen inkopen! 😛
Als jij weet waar je goede doorzichtige plasticafvalzakken kan kopen dan hoor ik dat graag 🙂

Zonder zak

Ook hoorde ik een paar mensen zeggen dat ze het afval zonder zak aanbieden. Hierbij ben ik zelf alleen bang dat als de container geleegd wordt het plastic afval weg waait en zwerfafval wordt…

7 reacties

 • Marianne

  In mijn gemeente kun je gratis de doorzichtige zakken ophalen bij de supermarkt en een paar lokale ondernemingen. Echt een superinitiatief dat motiveert om afval te scheiden 🙂

  • Sara Reijnders

   Super!! Dat zouden ze eigenlijk in alle gemeenten moeten doen 🙂 Ik ga eens navragen of ze dat ook bij mij in de gemeente kunnen invoeren!

 • Ali Molenaar

  Als fietser, met een plasticcontainer op fiets- en niet op loopafstand, hou ik er rekening mee: ik gebruik die kleine zakjes die je vaak bij de supermarkt krijgt voor groente en fruit en dergelijke. Klein genoeg om mee te nemen op de fiets in je fietsmand

  • Sara Reijnders

   Zelf geen voorstander van de plastic zakjes bij de groenten en fruit afdeling maar ik vind het wel leuk om te lezen hoe jij ze hergebruikt! 🙂

 • Jan

  Het adres dat voorheen door heel Nederland plastic zakken voor de inzameling gratis verzond is helaas niet meer in bedrijf.
  Had nog een voorraadje, maar die is bijna op, zodoende op mijn zoektocht naar een ander adres kwam ik deze oproep tegen.
  Heb nog even verder gezocht en vond http://www.stopmijnafval.nl
  misschien ben je al voorzien, maar ze hebben in iedergeval een redelijke prijs..

  • Sara Reijnders

   Op het moment ben ik voorzien. Ik heb een rolletje zakken gekregen van familie. Wij hebben niet zo veel plastic afval meer, dus ik kan er lekker lang mee doen. Mocht die rol op zijn dan ga ik kijken op de website die je noemt. Bedankt voor de tip 🙂

 • Lstrater

  Bij blokker verkopen ze doorzichtige containerzakken. Die doe ik in de voorheen papiercontainer en verzamel daar al het plastic. Geen kleine plasticzakjes meer in huis om het in een grote plastic zak te doen, maar 1 verzamelbak binnen zonder zak en elke dag geleegd wordt in de container buiten. En financiële bespaard , nu geen kleine zakjes in allerlei bakjes. En met een beetje citroen in azijnwater zijn de afvalbakjes weer schoon en ruiken fris.
  De containerzak lever ik in bij afval loont en daar krijg ik geld voor het afval wat in mijn geval aan de gymclub schenk, maar dat doel kun je zelf kiezen! Dubbele winst dus

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: