Ik ga het proberen, vegan eten!

Ik liep al een tijdje met de gedachte rond maar ik durfde het niet zo goed te zeggen ‘Ik wil proberen vegan te eten’. Waarom? Omdat ook zuivelproducten een impact hebben op het milieu, dierenwelzijn en kennelijk ook op onze eigen gezondheid. Waarom durfde ik het niet te zeggen? Ik had geen zin in de opmerkingen ‘maar wij zijn toch bedoeld om vlees te eten’, ‘vind je dat niet erg ver gaan?’ en ‘is dat wel gezond’ ook al vind ik dat laatste zelf ook nog wel lastig.

Elke dag iets nieuws
Een tijdje terug begon ik al kleine stapjes te zetten. Ik had mij voorgenomen om elke dag een vegan gerecht uit een kookboek te kiezen, een gerecht dat ik nog niet eerder had klaar gemaakt. Het was een leuke en lekkere challenge waarbij ik allemaal spannende gerechten heb leren kennen! Ik maakte vooral gebruik van het kookboek ‘Deliciously Ella’. Via dit boek ben ik begonnen met vegan koken. Helemaal niet moeilijk, wel erg lekker en ik miste helemaal niets! Een aantal van de gerechten die ik via dit boek heb leren kennen heb ik laatst bij de verjaardag van mijn vriend klaar gemaakt en iedereen vond het heerlijk, ook de vleeseters.

Tijdens de kook challenge heb ik heerlijke recepten ontdekt!

Ik dacht altijd dat het niets voor mij zou zijn
Ik ben al sinds mijn 8ste vegetariër, dat is inmiddels al 2/3de van mijn leven, en ik dacht voor een lange tijd dat vegan niets voor mij zou zijn. Ik ben namelijk dol op melk en kaas! Ik dacht niet zonder te kunnen, iets wat ik ook vaak van andere mensen hoor.  Het lijkt wel alsof kaas verslavend is. Maar het afkicken is bij mij trouwens heel soepel gegaan. Ik ben langzaam aan steeds minder kaas gaan eten.

Oeee lekkere lunch, ene broodje hummus met tomaat en op de andere vegan majo met avocado!

Waarom dan nu toch ineens wel?
Het begon eigenlijk dat ik, als vegetariër, vooral de keus had uit kaas, kaas of verrassend, kaas, als we uit eten gingen. Vaak iets met geitenkaas en dit begon ik een beetje zat te worden. En tegelijkertijd begon er bij mij ook wat te knagen, ik had het boek ‘De Vegarevolutie’ van Lisa Steltenpool gelezen. Zij geeft niet alleen de gevolgen van vlees eten, maar ook die van zuivel eten duidelijk weer. Het heeft een impact op het milieu, dierenwelzijn en ook op onze eigen gezondheid.
Met deze gedachtes en een soort kaasoverdosis heb ik mijn vriend overtuigd om een keer in een vegan restaurant te gaan eten. Eind april, toen we een dagje Leuven aan het ontdekken waren zijn we bij Loving Hut gaan eten. Geen bekende kaashap op de kaart!Ik had gewoon keuze en het smaakte allemaal erg goed! Iets later ben ik begonnen met elke dag nieuwe gerechten te koken, waaronder ook vegan gerechten. Ik kwam er achter dat vegan heel lekker is, en dat je niets hoeft te missen.

Banaan met pindakaas op een rijstwafel 🙂 hmmmm heerlijk

Vegan proberen
Ik ga niet in een keer helemaal om. Ik gebruik de periode van mijn afstuderen (tot eind september) om nog meer vegan gerechten te leren kennen. Zodat ik in oktober mee kan doen met de landelijke vegan challenge. Ik ben heel erg benieuwd! En als het bevalt dan houd ik de gewoonte er in. Tot nu toe al erg veel lekkere dingen gegeten 🙂
@vrienden en familie, wees niet bang, jullie kunnen gewoon nog vega en dus niet vegan voor mij koken.

Vegan restaurantjes
Na Loving Hut ben ik inmiddels ook al bij een aantal andere vegan restaurantjes geweest! Zoals Foam in Den Haag, By Lima in Haarlem en Hummus in Delft (zie ook mijn blog over mijn etentje bij Hummus). Ik vind het heerlijk, eindelijk keus in een restaurant en het zijn ook nog eens hele verrassende gerechten. Ook niet vega(n)s raad ik aan om een keer bij zo’n restaurantje te gaan eten.

Vegan pannenkoekjes @Foam in Den Haag
Dag special met onder andere zoete aardappel en bonen, was erg lekker! @Foam in Den Haag

Ik had het een aantal jaren terug echt niet gedacht dat ik dit zou zeggen, maar nu wel ‘Ik ga proberen Vegan te eten’. Wat betreft vegan eten ben ik nog geen kenner, dus alle tips, lekkere gerechten en leuke hotspots zijn welkom! 🙂

6 reacties

 • Marianne

  Echt supergoed van je! Alle beetjes helpen. Ik ben van omnivoor in 1 klap vegan gaan eten, en hoewel dat zwaar wennen was in het begin, heb ik nog niets echt gemist en ben ik qua levensstijl happier dan ooit 🙂 You go girl!

  • Sara Reijnders

   😀 Ik voel me er nu ook al goed bij! En ik vermoed dat het van vega naar vegan makkelijker is dan van omnivoor naar vegan

 • Hermien - KouweKleren

  Dat pak je echt op een verstandige manier aan denk ik. Al is het maar omdat je jezelf de kans geeft rustig te schakelen en het plezier in eten te houden door nieuwe dingen te ontdekken in plaats van te richten op wat je niet meer eet. Dat maakt het op lange termijn hopelijk makkelijker vol te houden. Stoer hoor!

  • Sara Reijnders

   Dat hoop ik ook ja! 🙂 Alle positieve reacties die ik krijg na aanleiding van mijn blog zullen mij ook wel helpen. Ik was eigenlijk bang op de reacties waar ik mijn blog mee begon maar dat valt reuze mee 🙂

 • Marieke

  Wat goed van je! Ik ben van omnivoor steeds kleine stapjes gaan zetten. Ik ben echt nog geen 100% veganist, maar alle stapjes helpen. Oh enne, rijstwafel met pindakaas en banaan is mijn favoriete snack tegenwoordig 🙂

  • Sara Reijnders

   Leuk om te horen en wat goed dat jij ook stapjes aan het zetten bent om vegan te worden!
   Haha, lekker he 🙂 ik heb al meer lekkere recepten ontdekt zoals een salade met groene linzen, aubergine en bloemkool of kikkererwten en pompoen! Hier zal ik binnenkort ook een blog overschrijven 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: