Repareren en zo je milieu impact verkleinen

In onze huidige consumptiemaatschappij is het niet meer zo gewoon om spullen te repareren. Het is te veel moeite, mensen weten vaak niet meer hoe ze iets moeten repareren en het kan ook nog eens goedkoper zijn om iets nieuw te kopen. Alleen al die nieuwe spullen hebben een grote verborgen impact op het milieu. Uit een onderzoek van CE Delft, een onafhankelijk onderzoeksbureau, blijkt dat bij een gemiddelde consument veruit de meeste milieu belasting ontstaat door het kopen van nieuwe spullen (en het eten van vlees). Door spullen te onderhouden en te repareren gaan ze langer mee en hebben we dus minder snel nieuwe spullen nodig. In deze blog laat ik een aantal spullen zien die mijn vriend en ik in de afgelopen maand hebben opgeknapt of gerepareerd.

Mijn rode hakjes  

Mijn rode hakjes, ik vind ze geweldig. Ze zijn lekker vrolijk en ze staan bijna overal goed onder. 🙂 Inmiddels heb ik ze al bijna 7 jaar en hebben ze heel wat feestjes en mooie momenten meegemaakt. Zo had ik ze aan tijdens mijn afstudeerpresentatie vorige week, bij bruiloften van vrienden en bij gewone feestjes.
Om het leer goed te houden heb ik ze al vaker ingesmeerd en vlak voor mijn afstudeerpresentatie heb ik ze naar de schoenmaker gebracht om de zooltjes van de hak te laten vervangen. Nu kunnen mijn rode hakjes er weer even tegen aan! Ben benieuwd voor welke feestelijke gelegenheden ik ze nog allemaal kan gaan gebruiken!

Met een ander paar schoenen, mijn groene laarsjes (ik ben dol op kleurtjes), was ik iets te laat met het laten vervangen van de hak. Dat wil zeggen dat ik het rubberen gedeelte van de hak voor een gedeelte al had weg gelopen waardoor de schoen zelf dus was gaan slijten. Gelukkig kan de schoenmaker ook dat repareren, maar het wordt dan wel wat duurder.

Pyjamabroek

In mijn pyjamabroek zat een gaatje. Ik had dit gaatje nog gewoon dicht kunnen naaien maar wilde ook wel graag een keer ‘stoppen’. Dus het was tijd om deze techniek te leren. Van mijn oma heb ik laatst ‘de grote handwerkencyclopedie’ gekregen, een oud handwerkboek waar ze zelf gebruik van heeft gemaakt. Super blij mee, en nu kon ik het boek ook gaan gebruiken. Het gat in mijn broek is weg, alleen het ‘stoppen’ had mooier gekund. Maar oefening baart kunst dus dat gaat de volgende keer vast beter 😛

Rits van mijn winterjas

Vlak voordat het echt koud begon te worden (afgelopen week dus), heb ik mijn winterjas naar de kledingmaker gebracht. De rits ging namelijk niet meer lekker open en dicht en schoot vaak ook ineens halverwege open. Het vervangen van de rits kosten 25 euro, het geld dus zeker waard.

Ondanks dat ik thuis vaak achter de naaimachine zit durfde ik het toch niet zo goed aan om de rits zelf te vervangen. Ik wilde niet mijn mooie jas verpesten door iets fout te doen.

Koptelefoon

De kabel van onze koptelefoon was versleten. Daarom heeft mijn vriend de oude kabel vervangen. Nu is de koptelefoon weer zo goed als nieuw. Voor deze reparatie heeft hij een YouTube filmpje als handleiding gebruikt! Ideaal 🙂

Afvalgrijpstok

De afvalgrijpstok die ik een tijdje terug van de gemeente te leen heb gekregen heeft het helaas begeven. Toen ik ging kijken hoe de grijpstok in elkaar zat kwam ik tot de conclusie dat ik te veel afval heb opgeruimd. De kabel was namelijk helemaal versleten. Het is mij helaas niet gelukt om deze grijpstof te repareren. Nu ligt de stok nog zielig in een hoekje van de kamer in de hoop dat ik nog met een oplossing kom!

Repair café       

Heb jij iets dat je graag wil repareren maar kom je er niet uit, op verschillende plekken in het land worden Repair Cafés georganiseerd. Hier zijn mensen die jou willen helpen met repareren! Misschien dat ik binnenkort maar eens naar zo’n Repair Café ga om te kijken of iemand een idee heeft hoe we mijn afvalgrijpstok kunnen repareren.

 

3 reacties

    • Sara Reijnders

      Dat is misschien wel een goed idee ja 🙂 Ik had gisteren nog bedacht om de huidige kabel door midden te knippen en dan met Ducktape weer aan elkaar te maken met klein tussen stukje er tussen waardoor de kabel weer lang genoeg is om vast geklemd te worden 😛 Ik weet alleen niet hoelang dat blijft werken. Ik denk dat ik inderdaad opzoek ga naar een remkabel! Bedankt voor de tip 🙂

      En ik zou je zeker gaan verdiepen in het repareren van kleding! Ik heb daar zelf in ieder geval erg veel lol van 🙂 Het is niet altijd even mooi, mijn pyjamabroek had bijvoorbeeld mooier gerepareerd kunnen worden maar oefening baart kunst dus de volgende keer gaat het vast beter O:)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: