Met kastanjes de was doen deel 2

Een tijdje terug schreef ik een blog over de was doen met kastanjes! Vol enthousiasme ging ik op zoek naar kastanjes en ik was druk bezig met de kastanjes kapot te maken (wat stiekem nog best veel tijd kost) zodat de sopanine makkelijker vrij komt. En het leek ook te werken!! Helaas ben ik tot de conclusie gekomen dat op deze manier de was doen voor ons toch niet zo goed werkt. De kleren lijken schoon als ze uit de was komen. Maar als je ze aan hebt worden ze sneller muf. Sneller dan met het wasmiddel dat we eerst gebruikten. Wat dus betekende dat onze kleren vaker in de was moesten. Iets wat helemaal niet duurzaam is, kleren slijten namelijk het meeste tijdens het wassen en het kost veel water en energie. Daarom zijn wij weer gaan wassen met het wasmiddel dat we eerst gebruikte.
Wel heb ik positieve geluiden gehoord van andere groene bloggers die al meer dan een jaar met kastanjes de was doen, dus wie weet dat het voor jou wel werkt! Misschien een keer het proberen waard? 🙂
Mocht ik nog een andere manier van duurzaam wassen tegenkomen, dan lijkt het mij leuk om dat weer te proberen! Iemand een idee/tips? 🙂

2 Reacties

  • Helena

    Beste, ik denk dat je kleren muf gaan ruiken doordat je de kastanjes te fijn hebt gemaakt. Deze kleine organische deeltjes kunnen dan in de kleren nestelen en daar gaan rotten. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar ga binnenkort als de kastanjes vallen proberen te wassen met grotere stukken kastanje. En voor de witte was zou je het bruine pelletje eraf moeten halen. Ik dacht ook gehoord te hebben dat je met de bolster zelf ook kon wassen! Misschien toch nog eens proberen en een derde deel op deze website toevoegen? Groetjes. 🙂

    • Sara Reijnders

      Mmm, zou dat het zijn? En ik zo mijn best doen om die kastanjes klein te slaan XD Maar dan moet het wel om hele kleine deeltjes gaan. Het wasmiddel maak je namelijk door kokend water toe te voegen aan de kapotte kastanjes en dat dan door een zeef te gieten. Dit najaar ga ik het nog een keer proberen maar dan zorg ik dat de kastanjes niet zo klein zijn, misschien een keer doormidden snijden ofzo! Met een hele kastanje lijkt me lastig, omdat de sopanine volgens mij in de kastanje zit… maar het is het proberen waard (zal i.i.g. heel veel werk schelen) Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaring deze herfst 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: