Met kastanjes de was doen deel 2

Een tijdje terug schreef ik een blog over de was doen met kastanjes! Vol enthousiasme ging ik op zoek naar kastanjes en ik was druk bezig met de kastanjes kapot te maken (wat stiekem nog best veel tijd kost) zodat de sopanine makkelijker vrij komt. En het leek ook te werken!! Helaas ben ik tot de conclusie gekomen dat op deze manier de was doen voor ons toch niet zo goed werkt. De kleren lijken schoon als ze uit de was komen. Maar als je ze aan hebt worden ze sneller muf. Sneller dan met het wasmiddel dat we eerst gebruikten. Wat dus betekende dat onze kleren vaker in de was moesten. Iets wat helemaal niet duurzaam is, kleren slijten namelijk het meeste tijdens het wassen en het kost veel water en energie. Daarom zijn wij weer gaan wassen met het wasmiddel dat we eerst gebruikte.
Wel heb ik positieve geluiden gehoord van andere groene bloggers die al meer dan een jaar met kastanjes de was doen, dus wie weet dat het voor jou wel werkt! Misschien een keer het proberen waard? 🙂
Mocht ik nog een andere manier van duurzaam wassen tegenkomen, dan lijkt het mij leuk om dat weer te proberen! Iemand een idee/tips? 🙂

20 reacties

 • Helena

  Beste, ik denk dat je kleren muf gaan ruiken doordat je de kastanjes te fijn hebt gemaakt. Deze kleine organische deeltjes kunnen dan in de kleren nestelen en daar gaan rotten. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar ga binnenkort als de kastanjes vallen proberen te wassen met grotere stukken kastanje. En voor de witte was zou je het bruine pelletje eraf moeten halen. Ik dacht ook gehoord te hebben dat je met de bolster zelf ook kon wassen! Misschien toch nog eens proberen en een derde deel op deze website toevoegen? Groetjes. 🙂

  • Sara Reijnders

   Mmm, zou dat het zijn? En ik zo mijn best doen om die kastanjes klein te slaan XD Maar dan moet het wel om hele kleine deeltjes gaan. Het wasmiddel maak je namelijk door kokend water toe te voegen aan de kapotte kastanjes en dat dan door een zeef te gieten. Dit najaar ga ik het nog een keer proberen maar dan zorg ik dat de kastanjes niet zo klein zijn, misschien een keer doormidden snijden ofzo! Met een hele kastanje lijkt me lastig, omdat de sopanine volgens mij in de kastanje zit… maar het is het proberen waard (zal i.i.g. heel veel werk schelen) Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaring deze herfst 🙂

 • Jeanette

  Net mijn eerste was gedaan met kastanjes, maar met een ander ‘recept’. 8 kastanjes in vieren snijden en in een afsluitbare (weck)pot doen. 300ml water erbij, de pot dichtdoen en flink schudden tot het water schuimt. Met dit water kun je al wassen, de was wordt heerlijk zacht en schoon. Hoe het na een paar dagen ruikt weet ik nog niet……

 • Vera

  Hi, ook ik ben dit jaar begonnen met wasmiddel op basis van wilde / paarden kastanjes. De eerste vermaalde ik ook, maar wat een ellende gaven die kleine stukje voor het wasresultaat. Sinds vorige week hak ik nu ongeveer 5 kastanjes in vieren, doe ze in een glazen fles, giet er 1 liter kokend water op en laat het af koelen. Als de temperatuur het toe laat, schud ik de fles en vormt zich schuim!

  Ik heb dit weekend zowel mijn witte als bonte als fijne was gedaan met het afgietsel en super schoon! Voor het wasmiddel geurtje (wat mijn partner associeert met schone was) heb ik enkele druppels essentiële lavendelolie toegevoegd en voor de witte was een schepje baking soda. Als wasverzachter gebruik ik al langer azijn (met eventuele essentiële olie). Voor ingedroogde vlekken heb ik het afgietsel ingewreven in de vlekken.

  Ik vind het op deze manier nadenken over dingen, die we heel gewoon doen en/of kopen in de supermarkt, interessant en ik merk dat het bij meer mensen leeft, maar dat ze niet goed weten hoe en wat, ben ik (voor mijn afstudeerproject) bezig om een app te ontwerpen, die eraan moet bijdragen dat meer mensen op een makkelijke en toegankelijke manier dit kunnen gaan toepassen in hun drukke leven.

  • Sara Reijnders

   Jaa, deze methode wil ik ook nog proberen! Deze manier kreeg ik ook van Helena getipt 🙂 Zelf ben ik dit jaar alleen nog niet zoveel kastanjes tegen gekomen… 🙁 Hoop niet dat we nu met teveel mensen kastanjes rapen voor wasmiddel. Kastanjes vormen namelijk ook een voedselbron voor dieren. Wel een interessant gegeven, ook voor het onderzoek waar je mee bezig bent!

  • Sara Reijnders

   Dat klinkt als een goed idee! Misschien nog beter zelfs dan de kastanjes omdat er veel meer klimop te vinden is en het plukken van klimopblaadjes niet direct een impact heeft op de voedsel voorraad van dieren. Hoe werkt het wassen met klimopblaadjes precies? 🙂

   • Greet Vanlaer

    Wasen met klimopblaadjes:

    Klimop bevat inderdaad ook saponines maar veel minder dan paardenkastanjes. Je kunt er dus de was mee doen, maar zeker niet de meest vuile. Waar paardenkastanjes evenveel of zelfs meer saponines bevatten dan wasnoten, bevat de klimop er aanzienlijk minder. Je hebt dan ook heel wat blaadjes nodig voor een wasbeurt.
    Gabriela Nedoma raadt het volgende aan:
    – vul een glas van 200 ml met kleingesneden klimopblaadjes
    – doe ze in een liter koud water, en mix één minuut.
    – filter en giet de vloeistof in de wasmachine.
    – voeg bij hard water 50 ml azijn bij
    – doe de was
    Opgepast: er zijn mensen die allergische reacties vertonen op klimop. Dit kan gebeuren wanneer ze kledingstukken aantrekken die gewassen werden met klimop

 • Greet Vanlaer

  Ik was ook al een tijdje met paardenkastanjes en volg de methode van Gabriela Nedoma die een heel boek gewijd heeft aan wat je allemaal met paardenkastanjes kunt doen (een heel gamma aan poets- en verzorgingsprodukten maken). Zij raadt aan 50 g gedroogde of 100 g verse kastanjes in stukjes te snijden, ze te overgieten met 1 liter KOUD water en ze dan gedurende een minuut te mixen met een staafmixer (een blender kan ook). Je ziet meteen schuim verschijnen. Daarna moet je de vloeistof filteren – ik doe dat met behulp van een nylonkous- en giet je het volledige mengsel in de wasmachine. Ik voeg er al eens een schepje soda aan toe, of zout (voor gekleurde was), of biobleekmiddel. En als de was heel erg vuil is, doe ik er een beetje biowasmiddel bij. Werkt uitstekend.

  • Sara Reijnders

   Een iets andere methode dan die ik heb uitgeprobeerd! Vooral de nylonkous is denk ik een belangrijk verschil. Ik gebruikte een zeef en misschien dat daar dus nog wel stukjes kastanje door heen zijn gaan die dan in mijn kleren terecht zijn gekomen, zoals Helena (eerste reactie) zei. Door de drogen zomer zijn er hier bijna geen kastanjes gevallen. De kastanjes die wel gevallen zijn heb ik maar laten liggen. Hopelijk volgend jaar een minder droge zomer zodat ik het komende herfst kan uitproberen 🙂

   • Greet Vanlaer

    En misschien is het koude water ook een detail dat verschil uitmaakt? Ik lees vaak recepten waar er wordt gesproken over warm water, of het water aan de kook brengen. Misschien verliezen de saponines aan kracht als je het water opwarmt, mag je dit eigenlijk pas in de wasmachine zelf doen?
    Allemaal veronderstellingen. Uittesten, denk ik dan maar.

 • Greet Vanlaer

  Wasen met klimopblaadjes:

  Klimop bevat inderdaad ook saponines maar veel minder dan paardenkastanjes. Je kunt er dus de was mee doen, maar zeker niet de meest vuile. Waar paardenkastanjes evenveel of zelfs meer saponines bevatten dan wasnoten, bevat de klimop er aanzienlijk minder. Je hebt dan ook heel wat blaadjes nodig voor een wasbeurt.
  Gabriela Nedoma raadt het volgende aan:
  – vul een glas van 200 ml met kleingesneden klimopblaadjes
  – doe ze in een liter koud water, en mix één minuut.
  – filter en giet de vloeistof in de wasmachine.
  – voeg bij hard water 50 ml azijn bij
  – doe de was
  Opgepast: er zijn mensen die allergische reacties vertonen op klimop. Dit kan gebeuren wanneer ze kledingstukken aantrekken die gewassen werden met klimop

  • Sara Reijnders

   Bedankt voor de uitleg! 🙂 Ik heb het nog niet geprobeerd maar nog wel erg nieuwsgierig.
   Goed ook om te weten dat het voor allergische reacties kan zorgen.

   Een glas van 200ml met klein gesneden klimopblaadjes klinkt inderdaad wel als veel. Misschien dan alleen zo wasmiddel maken als er echt gesnoeid moet worden.

 • Anne

  Hallo,

  Ik ben erg benieuwd naar het kastanje-wasmiddel en wil dit dus gaan proberen. Maar nu vroeg ik mij af, wordt de ‘zeep’ gemaakt van het binnenste van de kastanje of van de kastanje+schil? Na het hameren is het namelijk heel makkelijk om de schil die bij mij dan nog best groot is, er vast uit te vissen…

  Oh en kan je voor meer wassen tegelijk maken of gaat het dan schimmelen?

  Alvast bedankt!

  • Greet

   Hallo,
   Ik doe een stuk of vijf platgehamerde stukken kastanje in een waszakje en gooi dat gewoon bij de was. Ik heb een tijdje gewassen met het wasmiddel (kastanjes een tijdje in water laten staan) maar vond dit niet echt goed werken.
   Persoonlijk haal ik de donkere schillen er zoveel mogelijk uit, aangezien ze toch wel kleur afgeven. Maar als je de kastanjes enkel gebruikt voor de bonte was, is dit niet echt nodig. Met zo’n waszakje draai ik drie wassen.
   Succes!
   Greet

 • Jeannette

  Hallo, ik heb dit jaar in het dorp kastanjes geraapt. Deze blijven normaliter liggen, dus geen dieren die honger krijgen 😉

  Ik merk alleen dat als ik een week later mijn brokken wil hergebruiken, dat deze veelal beschimmeld is. Kan iemand mij advies geven op wat ik fout doe?

  Dus niet in de pot laten staan met deksel open. Nu heb ik de stukken in een netje uitgelegd op de wasmachine, maar dat geeft weer plakkerige bende.

  Hoe doen jullie dit?

 • Anne

  Hallo, ik doe dit wassen met kastanjes sinds een paar weken, op dezelfde manier als jouw methode, Sara.
  Nu begin ik ineens te mer.ken dat mijn katoenen nachtponnen binnen 2 dagen (nachten 😉 dragen gaan stinken. Daarom ging ik googelen op het effect van kastanje-wassen, en kwam zo op jouw verhaal Sara.
  Zelfde ervaring. dus.
  Ik denk dat ik toch maar weer terug ga naar mijn geraspte-zeep-methode.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: