Ecosia, de zoekmachine die bomen plant

Ik gebruik nu iets meer dan een week Ecosia als mijn standaard zoekmachine. Ecosia gebruikt de opbrengsten uit de advertenties om bomen te planten en zo ecosystemen te herstellen. Op het moment dat ik deze blog schrijf zijn er al meer dan 18 miljoen bomen geplant door Ecosia. Een superinitiatief en ik hoop dat meer mensen gebruik gaan maken van deze zoekmachine!

Wat doet Ecosia
Ecosia gebruikt 80% van de inkomsten via advertenties voor het planten van bomen. Dit gebeurt op verschillende plekken op de aarde, daar waar de bomen de meeste toegevoegde waarde hebben. Hiervoor wordt er onderzoek gedaan. Een van de plekken waar Ecosia bomen plant is Marokko. Het gaat om een gebied tussen de steden Fez, Ifran en Oujda. Dit gebied is door intensieve begrazing veranderd in een kaal landschap. Door het werk van Ecosia, in samenwerking met de lokale bevolking worden er 1,3 miljoen fruit- en notenbomen aangeplant. Deze bomen zullen de bodem van het gebied weer vruchtbaar maken en tegelijkertijd zijn de bomen een economisch aantrekkelijk alternatief voor geitenhoeder (al die grazende geiten zijn een van de oorzaken waarom het gebied veranderde in een kaal landschap).
Naast dit project zijn er nog andere projecten waar Ecosia nu in investeert, zoals in Madagaskar, Peru, Indonesië, Tanzania, Brazilië en nog een aantal andere landen.

Waarom bomen? Afbeelding Ecosia

Ecosia gaan gebruiken
Zelf gebruikte ik al eerder Ecosia, maar dan alleen op de momenten dat ik er aan dacht. Een tijdje terug kwam ik er achter dat ze een browserextensie en een app hebben. Hierdoor wordt Ecosia je standaard zoekmachine, ideaal! Sinds ik deze browserextensie en app heb geïnstalleerd heb ik 155 zoekopdrachten gehad (eigenlijk best veel). Voor 1 boom zijn er ongeveer 45 zoekopdrachten nodig dus dat betekent dat ik al aan 3 bomen heb bijgedragen 🙂

Toen ik zelf de browserextensie had geïnstalleerd schrok ik wel even omdat ik dacht dat mijn handige bladwijzers waren verdwenen. Gelukkig blijkt dit niet het geval te zijn. Als jij ook gebruik maakt van bladwijzers, deze kan je weer terugvinden via de 3 verticale stipjes rechtsboven in het scherm!

Ook goed om te weten is dat ik geen verschil merk in de zoek resultaten als ik het vergelijk met Google.

Aantal zoekopdrachten voor een boom
Zoals ik net al aangaf zijn er ongeveer 45 zoekopdrachten nodig om een boom te kunnen planten. Let wel op, ga nu niet als een gek allemaal zoektermen in typen. Dit kost namelijk energie bij de servers! (Net zoiets als het opslaan van je e-mail, waar ik het in een eerdere blog over heb gehad).

Ik ben benieuwd of jij al Ecosia gebruikt of nu ook Ecosia gaat gebruiken, ik hoop van wel!

 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: